Vaio z Ubuntu głośniejsza praca wentylatora niż na win7.

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Emade
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Vaio z Ubuntu głośniejsza praca wentylatora niż na win7.

Post autor: Emade »

Witam, posiadam laptop vaio (model vpceb2s1e) i zainstalowane na nim dwa systemy, windows 7 oraz ubuntu 11.04 (aktualizację zrobione). Praca na 'siódemce' odbywa się normalnie, natomiast na ubuntu wentylator chodzi głośniej a laptop wydmuchuję cieplejsze powietrze niż na windowsie. Szukałem coś na ten temat na forum i znalazłem jeden wątek lecz niestety nie jest tam wytłumaczone co może być nie tak. Nie jestem zbyt zaawansowanym użytkownikiem linuxa także jeśli przyda się jakaś informacja pomocna do rozwiązania mojego problemu, prosiłbym o napisanie mi co miałbym zrobić. Sprawdziłem komendą htop i użycie procesora przez mozille wynosi ok 33%, tylko sam nie wiem czy to głośno pracuję wentylator procesora czy karty graficznej (hd 5650, sterowniki własnościowe i ustawienie na najdłuższy czas pracy ponieważ wykorzystuję linuxa, póki co, tylko do nauki). Będę wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
Piotr1999
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Vaio z Ubuntu głośniejsza praca wentylatora niż na win7.

Post autor: Piotr1999 »

Najpierw musisz wiedzieć jaki to wiatrak tak głośno pracuje.
http://www.ubucentrum.net/2009/04/insta ... cje-o.html
może to ci pomoże. Potem musisz znaleźć program do kontrolowania pracy wiatraka. Tylko nie wiem czy twoje wiatraki mają taką funkcje jak regulacja obrotów.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Po prostu nie działa prawidłowo ACPI - należy je aktywować przez właściwe wpisy w Grub.

w pilu /etc/default/grub, należy wprowadzić odpowiednie wartości. W Twoim przypadku będzie to:

Kod: Zaznacz cały

GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax"
Jeśli nie działa prawidłowo sterowanie podświetleniem matrycy, np. nie widzisz zmiany podświetlania matrycy, lub nie działają właściwe klawisze Fn:

GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax acpi_backlight=vendor"
Jeśli jednak masz grafikę hybrydową (albo byłaby to sama grafika intela), dajesz:

GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1 i915.semaphores=1"
albo

GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1 i915.semaphores=1 acpi_backlight=vendor"
Po wprowadzeniu tych zmian koniecznej jest wykonanie komndy: sudo update-grub.

Powyższe wpisy w przypadku Intela nie tylko potrafią znacząco obniżyć pobór energii - testowane pod moimi kernelami od v17.2 do v17.4 (jescze nie udostępniony), ale także podwyższają wydajność układu ;).

Jeśli chcesz natomiast podnieść wydajnosc i responsywność maszyny, a dodatkowo znacznie obniżyć pobór energii polecam mój kernel v17.3-K8 lub do kilku dni v.17.4-K8, które w połączeniu z moim skryptem APM, powinny zredukować zużycie energii - w przypadku pracy na baterii - na Twojej maszynie nawet o 4-8 Watt.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Emade
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie odpisywałem długo ponieważ pochłonęły mnie święta oraz Sylwester, zaraz zobaczę czy działa i dam znać. Mam pytanie co do grafiki, napisałeś o grafice intela lecz ja posiadam radeona 5650, będzie ta komenda pomocna (jak i przesiadka na twojego kernela?). Dzięki za pomoc.

e/
Właśnie dodałem ten wpis, lecz laptop chodzi tak samo. Co do tego programu 'hardinfo' to w zakładce 'sensors' nie pokazuję mi żadnych danych odnośnie temperatur. Natomiast w zakładce 'processor' pokazuję mi, że taktowanie pierwszego rdzenia ustawione jest cały czas na maksa (tj. 2266 MHz) a drugi 933 MHz dwa pozostałe to bodajże wirtualne(?) i one mają wartość również 933. Pierwszy rdzeń nie powinien obniżać wartości do 933 gdy nic się nie robi?

e2/
Ok obniżanie taktowania działa, włączyłem program drugi raz i pokazało 933 MHz. Sensor temperatury dalej nie działa niestety.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Witaj, wykonałeś: sudo sensors-detect i zapisałeś ?

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Emade
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

e X t 7 3 pisze:Witaj, wykonałeś: sudo sensors-detect i zapisałeś ?

Pozdrawiam
Wykonane, lecz bez efektu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”