Jak wykonać kompilacje? Jak zainstalować lamppa

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Kociowisko
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Jak wykonać kompilacje? Jak zainstalować lamppa

Post autor: Kociowisko »

Witajcie. Może to beznadziejne pytanie ale mam do was pytanie. Może ktoś mi wytłumaczyć na czym polega kompilacja oraz jak mam ją wykonać. A dodatkowo żeby nie pisać drugiego tematu jak mogę zainstalować lampa. Bo mam plik z końcówką tar.gz a dokładnie z komputer świąt ekspert. Proszę pomóżcie szybko!!!
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Re: Jak wykonać kompilacje? Jak zainstalować lamppa

Post autor: Dwimenor »

LAMP? Czyli Linux Apache MySQL PHP? I chcesz TO kompilować ze źródeł nie mając zielonego pojęcia o tym? Powodzenia.

Generalnie zasada kompilacji ze źródeł jest prosta. Rozpakuj archiwum (tar.gz to skompresowane pliki), wejdź do środka, wykonaj:

Kod: Zaznacz cały

./configure
make
sudo make install
Nie działa? Przeczytaj pliki README i/lub INSTALL, oraz dokumentację na stronie deweloperów źródeł które chcesz kompilować.

Zamiast kompilować ze źródeł, zainstaluj odpowiednie oprogramowanie z repozytorium. Oszczędzisz sobie nerwów.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
maddie
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: maddie »

Jeśli chcesz koniecznie to robić z tego pliku to chyba to how-to powinno działać http://www.ubucentrum.net/2008/11/lampp ... buntu.html ale lepszym wyjściem będzie instalacja z repozytorium.
open source. open mind. open future.
inny OS: Arch Linux
Kociowisko
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Kociowisko »

Już sobie poradziłem z instalacją tylko jest teraz taki problem, że gdy wpisze http://127.0.0.1/kociowisko/ to wszystko działa widać o co jest w indexie ale gdy wpisze localhost to nie działa. Co może być tego powodem. A drugie pytanie jak zrobić, żeby pasek unity (ten z boku) nie chował się tylko pozostał na swoim miejscu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”