@Hwiparam
Nie siej fermentu ; ) Jeśli się kupi porządnego pena to nie ma mowy, by coś się szybko wysypało.
@Verde
Sam korzystam z takiego rozwiaząnia w szkole lub np. w domu, gdzie korzystam z laptopa rodziców, mam swój system pod ręką ; ) Mam tam zainstalowanego debiana z xfce i kde - na starym dellu d600 z 512mb ramu system z włączonym FF, gadu i audaciousem zżera <200 mb ramu na xfce, z kde jest gorzej - mimo, że zużycie ramu jest równie niskie to po prostu procek niedomaga i się system przycina, dlatego polecam go dla mocniejszych maszyn (jednak, korzystam z wielu programów z grupy kde i śmiga ładnie), wszystkie podstawowe czynności typu przeglądanie internetu, oglądanie filmów, słuchanie muzyki etc - bez najmniejszych problemów. System się nawet dośc szybko bootuje, czasem zdarzą mu się lekkie ścinki - trwają mniej niż sekundę i nie przeszkadzają, w końcu to system z pendrive, nie będzie śmigał jak SSD

Żeby zainstalować:
1) Instaluj z płyty cd, ustaw w biosie żeby bootowało najpierw z płyty, a potem z pendriva (zależnie od biosu, ustaw żeby pierwszym bootowalnym HDD był pendrive - to ważne, bo na pierwszym HDD będzie zainstalowany GRUB)
2) Zainstaluj system normalnie, niepotrzebne są ci do tego inne programy typu unetbootin itp. Zrób 2 partycje, zależnie od dystrybucji, którą będziesz chciał mieć etc. ja 8gb pena podzieliłem na 2 partycję. 1 3 gigowa "/" oraz wolne miejsce (obszar nie spartycjonowany, o tym później)
3) Za pomocą jakiegoś programu do partycjonowania (nie wiem jak ubuntu, ale instalator debiana nie mógł utworzyć partycji ntfs) zrób nową partycję ntfs z reszty wolnego miejsca (lub jak tam chcesz przydzielić)
4) Edytuj plik /etc/fstab ; zamontuj tam nowo utworzoną partycję jako /home (dzięki temu pen wciąż będzie służył jako pamięć przenośna, będzie działał pod windowsem jako, że jest to partycja ntfs). I tutaj ważna uwaga: nie montuj korzystając z domyślnych ścieżek urządzeń, np. /dev/sdbc1 tylko korzystając z UUID - to pomoże uniknąć problemów z bootwaniem na innych komputerach niż ten, z którego będziesz instalował system.
I to już ; ) Pamiętaj tylko, że jak będziesz go wpinał i chciał uruchomić z niego system żeby ustawić bootwanie w biosie ; )