Instalacja Ubuntu na laptopie ASUS K52JT
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
Instalacja Ubuntu na laptopie ASUS K52JT
Hey, szukam po internecie różnych artykułów o Ubuntu na laptopie i mam wątpliwości czy go instalować.
Czy instalował ktoś z Was już Ubuntu na Asusie K52J lub wogóle na Asusie?
Czy ogólnie są problemy z działaniem na laptopach?
Czy instalował ktoś z Was już Ubuntu na Asusie K52J lub wogóle na Asusie?
Czy ogólnie są problemy z działaniem na laptopach?
Ostatnio zmieniony 02 maja 2012, 16:18 przez Dave Calley, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jarni
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Re: Instalacja Ubuntu na laptopie ASUS K52J
Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie ściągnięcie pliku *iso, przygotowanie pendrive (choćby za pomocą unetbootin) i uruchomienie w trybie LiveCD. Zobaczysz co i jak działa, sprawdzisz jak system wykrywa sprzęt na pokładzie laptopa, a w razie gdyby Ci się nie spodobał LiveCD nie wprowadza żadnych zmian na dysku.
Zaś za Linlap:
http://www.linlap.com/wiki/asus+k52jc
Zaś za Linlap:
http://www.linlap.com/wiki/asus+k52jc
- Tylko nadal nie wiemy, co tu robił ten gość z siekierą?
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Ja mam laptopa z tej serii - od ponad półtora roku pracuję na Ubuntu 10.04 i nie zauważyłem jakichś większych problemów. Jedyny jaki mogę sobie przypomnieć to nie wyłączanie się głośników przy podłączeniu słuchawek, ale tu pomogło zainstalowanie nowej ALSY. No i jeśli chcesz korzystać z możliwości hybrydowego układu graficznego będziesz musiał się pobawić - mi się nie chciało. 

-
- Piegowaty Guziec
http://www.linlap.com/wiki/asus+k52jt
mam dokładnie ten model, według testów ubuntu działa w miare poprawnie na nim... na ile te testy są dobre?
mam dokładnie ten model, według testów ubuntu działa w miare poprawnie na nim... na ile te testy są dobre?

- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Pojęcia nie mam jaki w końcu jest Twój laptop - z wpisów kolegów mogłeś się już zorientować , że kłopotliwa może się okazać jedynie grafika hybrydowa . Jeśli w twoim lapku jest jeden z tych procesorów (co w linku ) to nie masz się czym martwić - to nie są procki z rodziny sandy bridge a więc nie będziesz miał hybrydy . Czyli nie powinno być problemów . Ja mam nieco starszego K50 IN i poza Ubuntu 11.04 , które 'za chiny' nie chciało się zainstalować , jedynie odwrócony obraz z kamery w Skyp'ie wymagał interwencji . Ubuntu 11.10 instaluje się bez problemów , 12.04 - pojęcia nie mam
. Wcześniejsze wersje Ubuntu , poza kamerką w Skyp'ie też o.k. ( kamerka Chicony - może z innymi nie ma problemu , trafia się podobno jeszcze co najmniej jeden typ kamerki )

-
- Piegowaty Guziec
Re: Instalacja Ubuntu na laptopie ASUS K52JT
Zainstalowałem właśnie Ubuntu 12.04 LTS na Asusie K52JT i niby nie ma większych problemów, ale system tak jakby się przycinał.
Instalacje zrobiłem tak
- na Windows 7 (przed instalacją Ubuntu) wydzieliłem sobie osobny dysk na Ubuntu (30 GB),
- potem podczas instalacji Ubuntu wybrałem opcje "Zainstaluj obok Windows 7"
- przydział miejsca mi nie pasował, więc wybrałem "zaawansowane partycjonowanie"
- odnalazłem ten dysk wcześniej wydzielony
- w opcjach do tego dysku ustawiłem "Użyj jako: system plików ext4 z księgowaniem" i "punkt monitorowania: /", tak znalazłem w pewnym tutorialu
- potem instalacja pomyślnie zakończona
I tak... w Windows w "Mój Komputer" nie pokazuje mi tego dysku oraz w Ubuntu w "Komputer" również go nie widać.
Co zrobiłem??
Dlaczego dysk z zainstalowanym Ubuntu jest niewidoczny??
Dlaczego Ubuntu mi się tak przycina??
Instalacje zrobiłem tak
- na Windows 7 (przed instalacją Ubuntu) wydzieliłem sobie osobny dysk na Ubuntu (30 GB),
- potem podczas instalacji Ubuntu wybrałem opcje "Zainstaluj obok Windows 7"
- przydział miejsca mi nie pasował, więc wybrałem "zaawansowane partycjonowanie"
- odnalazłem ten dysk wcześniej wydzielony
- w opcjach do tego dysku ustawiłem "Użyj jako: system plików ext4 z księgowaniem" i "punkt monitorowania: /", tak znalazłem w pewnym tutorialu
- potem instalacja pomyślnie zakończona
I tak... w Windows w "Mój Komputer" nie pokazuje mi tego dysku oraz w Ubuntu w "Komputer" również go nie widać.
Co zrobiłem??
Dlaczego dysk z zainstalowanym Ubuntu jest niewidoczny??
Dlaczego Ubuntu mi się tak przycina??
- gho
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
Partycji Ubuntu nie będziesz widział pod Windowsem. To są całkiem inne typy partycji. Uruchom program "Dodatkowe sterowniki". Być może brakuje Ci sterowników od karty graficznej.
-
- Piegowaty Guziec
Zainstalowałem "Własnościowy sterownik FGLRX kart graficznych ATI/AMD" no i w sumie dalej mi przycina Ubuntu.
- adami
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 20.04
Jaki procesor tam jest ? w podanym linku są wszystkie opcje.
I tak... w Windows w "Mój Komputer" nie pokazuje mi tego dysku
Do windowsa trzeba instalować sterownik żeby były widoczne dyski linuksa , pod wimdowsem się nie zacina ? bo 52j z ati to buble.Dlaczego dysk z zainstalowanym Ubuntu jest niewidoczny??
-
- Piegowaty Guziec
Dobra, już mi działa
Dzięki za pomoc

- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Seria K52 to wpadka Asusa . Grafika ATI + duży dysk twardy = duże zapotrzebowanie na energię --> płyta główna i chipset się nie 'wyrabiały' i klops . O ile wiem wymieniali płyty . Jedynie Asusy z małymi dyskami i grafiką NVidii jakoś chodziły - mniejsze zapotrzebowanie na energię . Do Dave - na twoim miejscu sprawdziłbym w serwisie co i jak , o ile jeszcze masz gwarancję .