Strony internetowe ładują się wolno i nie do końca

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
spi630
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Strony internetowe ładują się wolno i nie do końca

Post autor: spi630 »

Zainstalowałem niebiańską nimfę na laptopie toshiba l30-134, na którym wcześniej był win xp, który mimo że już był strasznie zamulony to strony internetowe ładował szybko. Teraz niektóre strony wchodzą szybko (google) a inne wolno, nie ładują się wcale tylko częściowo. Ściąganie plików idzie natomiast bezproblemowo. wyłączyłem w firefoxie ipv6 co nie poprawiło sytuacji. google chrome ładuje jeszcze wolniej. ping onet.pl 27.45ms wp.pl 23ms google.pl 58ms
jako że to moje pierwsze doświadczenia z ubuntu i linuxem w ogóle, proszę o pomoc, bo ten laptop służy mi w domu tylko do przeglądania internetu przez moją żonę, i jak będzie tak wolno działało to mnie z domu wyrzuci ;)
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Strony internetowe ładują się wolno i nie do końca

Post autor: bear7 »

Uzupełnij swój forumowy profil o wersję Ubuntu oraz rodzaj używanego środowiska.
Zapewne odpowiedź na swój problem znajdziesz choćby tutaj: viewtopic.php?f=145&t=157724&p=900634#p900634
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
spi630
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: spi630 »

dziękuję za pomoc, wpisałem DNS 8.8.8.8 w ustawieniach IPv4, co nie przyniosło efektu, gdy zedytowałem sudo gedit /etc/resolv.conf zapisałem zmiany i uruchomiłem ponownie to nie jestem w stanie się w ogóle połączyć z siecią wifi, po wpisaniu komendy sudo gedit /etc/resolv.conf nie znalazło takiego pliku wcale (nie wydaje mi się żebym go skasował) i co teraz? reinstal systemu czy to można jakoś naprawić?
[update] okazało się że jakimś magicznym sposobem skasowałem zawartość pliku resolv.conf i teraz nie działa obsługa wifi. czy można to jakoś odkręcić?
bartias
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: bartias »

Witam

Miałem podobny problem ze swoim komputerem w ostatniej dystrybucji Ubuntu. Rozwiązaniem okazała się zmiana sterowników karty sieciowej - np. wg. tego poradnika http://www.foxhop.net/realtek-dropping- ... and-fedora

Pozdrawiam
metson
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: metson »

Też miałem podobny problem, ale u mnie zadziałała aktualizacja jądra do 2.6.38-13-generic-pae czyli (chyba) o numerek wyżej. Teraz śmiga, aż miło :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”