Hej.
Postawiłem na nogi ponownie linuksa po pewnej przerwie i brakuje mi pewnej funkcjonalności przeglądarki. Od jakiegoś czasu Mozilla wprowadziła tzw. "przycisk Firefox", który po wyłączeniu paska menu ląduje u góry, po lewej stronie 'belki', i poprzez który dostępne są wszystkie elementy menu. (Prócz tego jeżeli usunie się pasek menu i zaznaczy opcję "karty na górze" to karty lądują obok, nie zabierając kolejnego paska). Zgodnie ze stroną Mozilli, ta opcja jest dostępna zarówno na Windzie jak i Pingwinie, więc chciałbym żeby przeglądarka wyglądała tak samo na obydwu systemach: http://img835.imageshack.us/img835/7162/ffox.png
Wszystko to sprowadza się do tego, żeby ze względu na niewielki panoramiczny ekran, upchnąć wszystkie elementy sterujące przeglądarką w jak najmniejszej ilości linii i pozostawić najwięcej pola dla samej strony www.
Konfiguracja: świeżutkie Ubuntu 11.04 (remiks PL, po przejechaniu dołączonym konfiguratorem, uaktualnione), Gnome (pewnie 2.32 bo, loguję się poprzez "klasyczne ubuntu"), Firefox (z repozytoriów, czyli pewnikiem 12, automatycznie synchronizowany z wersją na Windzie poprzez Firefox Sync). Domyślne ustawieniami Compiza, Emeralda itp. (nie miałem jeszcze czasu ich poustawiać).
Z góry dzięki za pomoc.
P.S. Nie, nie jestem zainteresowany nowszą dystrybucją, Unity, ani Gnomem 3, chciałbym rozwiązać problem na tej konfiguracji. (Dopiero jeżeli okaże się to niemożliwe będę próbował na KDE, ale nie wiem jeszcze na której dystrybucji.)
//bear7: Nieodpowiedni rozmiar grafiki: zapoznaj się z REGULAMINEM forum.
"Przycisk Firefox" w Ubuntu
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: "Przycisk Firefox" w Ubuntu
To może wyglądać co najwyżej w tym stylu: http://dl.dropbox.com/u/3837977/firefox.png gdyż obramowanie okna (pasek tytułowy) nie rysuje Firefox, ale Emerald, a on nie daje (chyba) możliwości wstawienia sobie przycisku w tamtym miejscu.
Jest za to możliwość "obejścia" problemu za pomocą Compiza. We wtyczce Dekoracja okien możesz ustawić, żeby okno Firefoxa nie miało obramowania. Wtedy efekt będzie podobny, ale znika przycisk zamknięcia okna. Coś za coś, chociaż to jak dla mnie mała strata
Jest za to możliwość "obejścia" problemu za pomocą Compiza. We wtyczce Dekoracja okien możesz ustawić, żeby okno Firefoxa nie miało obramowania. Wtedy efekt będzie podobny, ale znika przycisk zamknięcia okna. Coś za coś, chociaż to jak dla mnie mała strata

- m@i
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Wiem, że ta belka to element systemu, a nie programu, ale myślałem, że jakoś FFox wciska się w to miejsce, jak na Windzie.
Hm, zawsze coś. A jak to zrobić? Bo na Windzie wystarczy usunąć pasek menu, żeby pojawił się przycisk, a na Ubuntu usunięcie tego paska powoduje usunięcie paska i nic więcej.
No a zamknięcie okna to nie problem: Alt+F4, Crtl+q, Crtl+w na ostatniej karcie... (Z Compizem sobie pewnie poradzę, jak już przebrnę przez konfigurację środowiska graficznego. Gdyby z jakiegoś powodu coś mi nie banglało, najwyżej wtedy się odezwę.)
Dzięki.
Hm, zawsze coś. A jak to zrobić? Bo na Windzie wystarczy usunąć pasek menu, żeby pojawił się przycisk, a na Ubuntu usunięcie tego paska powoduje usunięcie paska i nic więcej.
No a zamknięcie okna to nie problem: Alt+F4, Crtl+q, Crtl+w na ostatniej karcie... (Z Compizem sobie pewnie poradzę, jak już przebrnę przez konfigurację środowiska graficznego. Gdyby z jakiegoś powodu coś mi nie banglało, najwyżej wtedy się odezwę.)
Dzięki.
- woolf
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Dodatek Hide Caption Titlebar Plus (Smart).
Inaczej tego nie zrobisz, wystarczy go skonfigurować i będziesz miał tak jak na obrazku.
Inaczej tego nie zrobisz, wystarczy go skonfigurować i będziesz miał tak jak na obrazku.