[SOLVED] Napęd nie wczytujący płyt CD/DVD

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
sQrtek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[SOLVED] Napęd nie wczytujący płyt CD/DVD

Post autor: sQrtek »

Mam taki problem od jakiegoś czasu już, w ogóle nie wczytuje(nie widzi) mi płyt w napędzie.. próbowałem na innym komputerze te same i działały. Płyty na których mam nagrane dystrybucje debiana/open suse nie ładuje.. nie widzi ich nawet podczas startu systemu.. myślałem że to wina płytek, ale na innym wszystkie startują bez problemu.. nie wiem czy to nie jest czasem spowodowane tym że wymieniałem płyte główną na nową z powodu spalenia się starej.. napęd ma ok. 7 lat, opłaca się kupować płytkę czyszczącą ? bo w sumie to wydatek nie wielki a jeśli by pomogło to mniejszy niż wydatek na nowy napęd. Posiadam napęd o nazwie: TSSTcorp CD/DVD SH-S182D.

Edit://
Zauważyłem dziwną zależność.. oryginalnie nagrane dystrybucje systemu(Kubuntu/Ubuntu) ładuje bez problemu, a takie nagrane dystrybucje przeze mnie w ogóle nie widzi.. Wyraz buntu napędu wobec pirackich płyt? :pt36:
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, 19:20 przez sQrtek, łącznie zmieniany 1 raz.
elwaen
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Re: Napęd nie wczytujący płyt CD/DVD

Post autor: elwaen »

Napęd jest prawidłowo podłączony? Bios go wykrywa? Nie działa tylko czytanie płyt, a nagrywać możesz? Co do czyszczenia to prościej(i taniej) będzie go chyba wyjąć, rozkręcić i przeczyścić ręcznie niż biegać do sklepu po płytę czyszczącą :P I jeszcze jedno. Próbowałeś może podłączyć napęd do innego komputera?
Awatar użytkownika
sQrtek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Napęd podłączony prawidłowo, w BIosie wykrywa go jak i jego nazwę widać. Hmm nie mam właśnie czystej płytki by wypróbować czy teraz mi nagra, ale ostatnimi czasy to pamiętam że raz nagrywał płytę a raz nie. Nie próbowałem podłączać do innego kompa. Boje się że jak rozkręce ten napęd to całkowicie już nie będzie działał :D Próbowałem jeszcze na Windowsie tego napędu, ale tam również tych płyt nie wykrywa.
elwaen
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Właśnie przeczytałem twój edit z pierwszego postu. U mnie jest dokładnie odwrotnie. Napęd ma problem z tłoczonymi płytami, a nagrywane czyta bez problemu. W twoim przypadku to wygląda, że jego życie chyba dobiega końca, albo faktycznie laser utytłany i wyczyszczenie pomoże.
Awatar użytkownika
sQrtek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Chyba się pokuszę o wyczyszczenie go, a jak coś pójdzie nie tak to najwyżej nowy kupię bo widocznie to ostatnia deska ratunku. Jeszcze nigdy nie czyściłem napędu, co tam należy w ogóle wyczyścić i czym to najlepiej zrobić aby nie popsuć?. W między czasie poszukam na necie jakiegoś wideo-tutka :)
elwaen
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Co wyczyścić? Laser ;) Ja zawsze brałem wacik do czyszczenia uszu, moczyłem w spirytusie(nie przewodzi prądu, więc nie popsujesz elektroniki), wcierałem w laser, a następnie przecierałem suchą stroną. Ewentualnie możesz sobie kupić te kropelki do płyty czyszczącej i nimi czyścić, ale to różnicy raczej nie robi.
Awatar użytkownika
sQrtek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Jednak nic nie pomogło bo dalej nic mi nie działa :D no ale powoli będę się przyzwyczajał do myśli by zakupić ten nowy napęd, w sumie to też nie jest aż taki duży wydatek więc dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”