Automatyczne wyłączanie touchpada

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
koperek18cm
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Automatyczne wyłączanie touchpada

Post autor: koperek18cm »

Witam

Szukam programu/skryptu, który będzie automatycznie włączał/wyłączał touchpad, zależności czy myszka jest podłączona.

Uprzedzam, że indicator-touchpad odpada, ponieważ buguje procesy hud-service oraz unity-panel-service jak i zawiesza czasami system.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
qulak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: LXDE

Re: Automatyczne wyłączanie touchpada

Post autor: qulak »

Cześć,

Nie wiem jak u Ciebie z angieslkim, ale tu
http://crunchbanglinux.org/forums/topic ... connected/
Masz podane rozwiązanie.

Tylko że ja testowałem je na Archu - i nie wiem jak będzie bod Ubuntu - ale powinno być dobrze.

Pozdrawiam Q
koperek18cm
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

zrobiłem działający touchoff.bash, dodałem do autostatu, ale nie chce się touchpad włączyć automatycznie po odłączeniu myszki.

w touchoff.bash zmieniłem grep Logitech na grep Mouse ponieważ myszkę w lsusb wykrywa mi jako: Bus 001 Device 005: ID 15d9:0a4c Trust International B.V. USB+PS/2 Optical Mouse
Awatar użytkownika
qulak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Troszkę więc jednak to inaczej musi być - potrzebujesz "czujnika" który w zależności od stanu (podłączona lub nie podłączona myszka) będzie włączał lub wyłączał touchpad. W Ubuntu rolę takiego czujnika spełnia podsystem udev

Pisząc odpowiednią regułę dla tego subsystemu możesz reagować na różne wydarzenia w systemie. Aczkolwiek lojalnie ostrzegam - jest to już troszkę skomplikowane, i wymaga pewnej wiedzy, ale jeśli nie brakuje Ci determinacji...

Polecam lektruę poniższego wątku z forum Arch Linux (w języku angielskim)

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=92896

- warto jednak przeczytać wątek tam opisany do samego końca.

Rozwiązanie tam opisane u jednych działa, i innych (np. u mnie) nie koniecznie - więc musisz sam spróbować.

Z chęcią również czekam na znak - czy sposób tam opisany sprawdzi się u Ciebie.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

A po co tak kombinować? Sztuka dla sztuki?

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install kde-config-touchpad
Nie sugerować się "kde" w nazwie:

kde-config-touchpad
 |Wymaga: python2.7
  Wymaga: python2.6
  Wymaga: python
  Wymaga: python
  Wymaga: python-pyudev
 |Wymaga: python
  Wymaga: python-argparse
    python2.7
  Wymaga: python-pkg-resources
  Wymaga: python-qt4
  Wymaga: python-kde4
  Wymaga: libxi6
  Poleca: libxtst6
  Poleca: python-dbus
  Poleca: upower
Potem tylko:

synaptiks
i sobie włącz taką opcję.
Awatar użytkownika
qulak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

brezniew pisze:A po co tak kombinować? Sztuka dla sztuki?
Ależ dla szutka dla sztuki oczywiście nie - tylko jak zrozumiałem kolegę - nie chce mieć czegoś bazującego na środowisku graficznym (vide pierwszy post i niechęć do indicator-touchpad). I bynajmniej to chyba nie jest kombinowanie

Rozwiązanie które podsunąłeś jest jakąś opcją. Z drugiej strony jeżeli kogoś zadowala by w "czystym" systemie wrzucać sobie ok 280mb po to by wyłączać touch pad.... (choć zakładam że niekoniecznie aż tyle trzeba będzie dociągnąć u kogoś)

listing code

xxxxx@qnotebook:~$ sudo apt-get install kde-config-touchpad
[sudo] password for xxxxx: 
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety:
  akonadi-backend-mysql akonadi-server docbook-xsl gstreamer0.10-alsa kate-data katepart kde-runtime kde-runtime-data kdelibs-bin kdelibs5-data kdelibs5-plugins
  kdepim-runtime kdepimlibs-kio-plugins kdoctools kubuntu-debug-installer libakonadi-calendar4 libakonadi-contact4 libakonadi-kabc4 libakonadi-kcal4 libakonadi-kde4
  libakonadi-kmime4 libakonadi-notes4 libakonadiprotocolinternals1 libattica0.3 libboost-program-options1.46.1 libcanberra-pulse libclucene0ldbl libdbusmenu-qt2
  libdlrestrictions1 libdmtx0a libexiv2-11 libkabc4 libkalarmcal2 libkatepartinterfaces4 libkcal4 libkcalcore4 libkcalutils4 libkcmutils4 libkde3support4 libkdeclarative5
  libkdecore5 libkdesu5 libkdeui5 libkdewebkit5 libkdnssd4 libkemoticons4 libkfile4 libkholidays4 libkhtml5 libkidletime4 libkimap4 libkio5 libkjsapi4 libkjsembed4
  libkldap4 libkmbox4 libkmediaplayer4 libkmime4 libknewstuff2-4 libknewstuff3-4 libknotifyconfig4 libkntlm4 libkparts4 libkpimidentities4 libkpimtextedit4 libkpimutils4
  libkprintutils4 libkpty4 libkresources4 libkrosscore4 libktexteditor4 libmailtransport4 libmicroblog4 libnepomuk4 libnepomukdatamanagement4 libnepomukquery4a
  libnepomuksync4 libnepomukutils4 libntrack-qt4-1 libntrack0 libphonon4 libplasma3 libpolkit-qt-1-1 libprison0 libqapt-runtime libqapt1 libqca2 libqrencode3
  libqt4-designer libqt4-help libqt4-opengl libqt4-qt3support libqt4-scripttools libqt4-svg libqt4-test libqtassistantclient4 libqtwebkit4 libsolid4 libsoprano4 libssh-4
  libstreamanalyzer0 libstreams0 libthreadweaver4 libvirtodbc0 libxml2-utils mysql-client-core-5.5 mysql-server-core-5.5 ntrack-module-libnl-0 oxygen-icon-theme phonon
  phonon-backend-gstreamer plasma-scriptengine-javascript python-kde4 python-pyudev python-qt4 python-sip qapt-batch shared-desktop-ontologies soprano-daemon
  virtuoso-minimal virtuoso-opensource-6.1-bin virtuoso-opensource-6.1-common
0 aktualizowanych, 123 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 82,2 MB archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 286 MB miejsca na dysku.
Kontynuować [T/n]? 
To ja jednak polecę koledze ponownie - by poszperał, pogrzebał, i sam napisał regułę dla udev.

Pozdrawiam Q
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Jednak ładny kawałek KDE był ukryty pod niepozornym python-kde4. ;-)
Mimo to, przy dzisiejszych pojemnościach dysków można używać narzędzi po prostu lepszych. A to czy wymagają kawałka GNOME, Qt czy KDE to jest już mniejszym problemem.

Jednak gdy nie potrzebuje się rozbudowanego sterownika, a potrzeba tylko samego wyłączania touchpada, lepiej pogrzebać w udevie.
koperek18cm
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Próbowałem wcześniej synaptiks'a, ale miałem problem z jego autostartem..sprawdzałem w google i niestety inni użytkownicy Ubuntu 12.04 też mają ten sam problem./

Co do skryptu z archlinux nie mam pojęcia, które to ma być finalną wersją rozwiązania jak i czy następne rozwiązania problemu nie potrzebuje poprzednich,a jak tak, to których.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”