Skype 4.0
- oscarr
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Skype 4.0
Właśnie na stronie skype.com pojawiła się do ściągnięcia wersja 4.0
Twórcy zapewniają, że jest to wersja która znacząco zmniejsza dystans pomiędzy wersjami dla innych platform, a wersją dla miłośników linuxa.
Zmieniono wygląd czatu (dodano listę wszystkich aktywnych i nie tylko czatów po lewej stronie).
Zupełnie zmieniono wygląd rozmowy.
Bardzo poprawiono jakość dźwięku.
Poprawiono jakość Video i rozszerzono wsparcie dla większej ilości kamer.
Poprawiono także synchronizację czasu
Zmieniono wszystkie emotikony i ikonki statusów
dodano możliwość zapisywania numerów telefonów w profilach kontaktu.
Poprawiono stabilność
Przyspieszono wczytywanie historii czatu.
Dodano wsparcie dla języka czeskiego i norweskiego.
Twórcy zapewniają, że jest to wersja która znacząco zmniejsza dystans pomiędzy wersjami dla innych platform, a wersją dla miłośników linuxa.
Zmieniono wygląd czatu (dodano listę wszystkich aktywnych i nie tylko czatów po lewej stronie).
Zupełnie zmieniono wygląd rozmowy.
Bardzo poprawiono jakość dźwięku.
Poprawiono jakość Video i rozszerzono wsparcie dla większej ilości kamer.
Poprawiono także synchronizację czasu
Poprawiono stabilność
Ostatnio zmieniony 14 cze 2012, 16:47 przez oscarr, łącznie zmieniany 1 raz.
- soulreaver1
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
Re: Skype 4.0
Szok! M$ wydał aplikację dla Linuxa..
edit:
Co za shit, nawet nie ma 64-bit rpm-ów.
edit:
Co za shit, nawet nie ma 64-bit rpm-ów.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Ważne, że deb-y są i nawet działasoulreaver1 pisze:...nawet nie ma 64-bit rpm-ów.
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
Nie mam pojęcia jakim cudem, ale kamerka działa u mnie już bez preładowania bibliotek przed startem. Ale w nowościach nic ciekawego..
Ogromna lista prac jak na taką ilość czasu. Ciekawe priorytety ma Microsoft. A gier w linuksowym skype jak nie było tak nie ma i nie będzie. Aż chciałoby się trzasnąć tym skypem o podłogę, ale nie ma godnej alternatywy.Poprawiono także synchronizację czasu
Poprawiono stabilność
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
85 MB w pamięci.Nieźle.
Najpierw musiałem odinstalować starego skype'a.
Najpierw musiałem odinstalować starego skype'a.
- oscarr
- Serdeczny Borsuk
Od ostatniej wersji minął rok z kawałkiem.
Biorąc pod uwagę że z wersji dla linuxa korzysta w porywach kilkanaście tysięcy osób to i tak wielki sukces, że cokolwiek zrobili.
Poza tym trzeba przyznać, że w porównaniu do wersji 2.2, wersja 4.0 wydaje się być dopieszczona. Po prostu widać że to nie beta.
Po numerze wersji można sądzić, że wciąż nie ma wsparcia dla wideokonferencji (na windows wymagana do tego jest wersja 5.0), ale ciekawy jestem jak traktować w takim razie informację o wsparciu większej ilości kamer. Nie chodzi chyba o ilość modeli bo przecież skype wspiera wszystko co system ma zamontowane w /dev/video
Może zatem jednak jest ta wideokonferencja... nie mam z kim tego teraz sprawdzić, ale to szybko się okaże.
Co do gier w skype, to na forum poświęconym linuxowej wersji skype w wielu miejscach przewija się temat tego jak skype na linuxie powinien wyglądać. Jedni chcą skromnego komunikatora bez wodotrysków który po prostu będzie spełniał swoje zadanie. Inni chcą dokładnie tego samego co jest pod windowsem.
PS. co do paczek RPM 64bit to przypuszczam, że pobrań tej wersji przez ostatni rok było tak mało, że po prostu olali.
W zasadzie nie dziwi bo niestety prawda jest taka, że najpopularniejsze z linuxów są te debianopodobne.
Biorąc pod uwagę że z wersji dla linuxa korzysta w porywach kilkanaście tysięcy osób to i tak wielki sukces, że cokolwiek zrobili.
Poza tym trzeba przyznać, że w porównaniu do wersji 2.2, wersja 4.0 wydaje się być dopieszczona. Po prostu widać że to nie beta.
Po numerze wersji można sądzić, że wciąż nie ma wsparcia dla wideokonferencji (na windows wymagana do tego jest wersja 5.0), ale ciekawy jestem jak traktować w takim razie informację o wsparciu większej ilości kamer. Nie chodzi chyba o ilość modeli bo przecież skype wspiera wszystko co system ma zamontowane w /dev/video
Może zatem jednak jest ta wideokonferencja... nie mam z kim tego teraz sprawdzić, ale to szybko się okaże.
Co do gier w skype, to na forum poświęconym linuxowej wersji skype w wielu miejscach przewija się temat tego jak skype na linuxie powinien wyglądać. Jedni chcą skromnego komunikatora bez wodotrysków który po prostu będzie spełniał swoje zadanie. Inni chcą dokładnie tego samego co jest pod windowsem.
PS. co do paczek RPM 64bit to przypuszczam, że pobrań tej wersji przez ostatni rok było tak mało, że po prostu olali.
W zasadzie nie dziwi bo niestety prawda jest taka, że najpopularniejsze z linuxów są te debianopodobne.
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
Możesz się pochwalić źródłem tych "statystyk"?oscarr pisze:Od ostatniej wersji minął rok z kawałkiem.
Objaśnij czym, bo ja nie widzę za wiele zmian. Niby jakieś są, ale żeby ewoluować projekt o 4 "minory" bo dodano kilka niewidocznych usprawnień i theme podczas rozmowy?Poza tym trzeba przyznać, że w porównaniu do wersji 2.2, wersja 4.0 wydaje się być dopieszczona. Po prostu widać że to nie beta.
- oscarr
- Serdeczny Borsuk
Próbowałem odnaleźć gdzie to czytałem na forum skype, ale nie znalazłem (może mi się tylko wydawało).
Z najnowszych badań w3schools.com wynika, że Linux ma ok 5% rynku przeglądarek (10% MAC, reszta Windows).
Od biedy można uznać, że taki jest udział linuxa w społeczności internautów.
Biorąc pod uwagę fakt, że Skype ma zwykle online ok 40mln można wyliczyć że 2 mln z nich to linuxowcy.
Tylko dlaczego tego nie widać ? Na forum Skype w dziale linuxa jest jest 10 krotnie mniejszy ruch niż w dziale maca, i 40 krotnie mniejszy niż w dziale windowsa. A przecież to linuxowcy są najbardziej świadomymi, a przez to i aktywnymi użytkownikami komputerów.
Tak czy inaczej przyznaję się do błędu.
Co do rewolucyjności, nie ma jej faktycznie. Ale wersje skype na windowsa między 2 a 4 również nie były zbyt rewolucyjne (zmieniono właściwie tylko wygląd i dodano gry).
Napisałem że wersja 4.0 jest dopieszczona, bo faktycznie widać że nie jest to beta. Już na pierwszy rzut oka jest stabilniejsza od 2.2, nie wydaje dziwnych trzasków, działa wszystko zdecydowanie szybciej i lepiej.
PS. a jednak jest rewolucyjny postęp
MOŻNA RÓWNOCZEŚNIE WYSYŁAĆ OBRAZ Z KAMERY I WSPÓŁDZIELIĆ EKRAN !!!!
W takim wypadku odbiorca widzi ekran a w rogu okienko z obrazem z kamerki)
Z najnowszych badań w3schools.com wynika, że Linux ma ok 5% rynku przeglądarek (10% MAC, reszta Windows).
Od biedy można uznać, że taki jest udział linuxa w społeczności internautów.
Biorąc pod uwagę fakt, że Skype ma zwykle online ok 40mln można wyliczyć że 2 mln z nich to linuxowcy.
Tylko dlaczego tego nie widać ? Na forum Skype w dziale linuxa jest jest 10 krotnie mniejszy ruch niż w dziale maca, i 40 krotnie mniejszy niż w dziale windowsa. A przecież to linuxowcy są najbardziej świadomymi, a przez to i aktywnymi użytkownikami komputerów.
Tak czy inaczej przyznaję się do błędu.
Co do rewolucyjności, nie ma jej faktycznie. Ale wersje skype na windowsa między 2 a 4 również nie były zbyt rewolucyjne (zmieniono właściwie tylko wygląd i dodano gry).
Napisałem że wersja 4.0 jest dopieszczona, bo faktycznie widać że nie jest to beta. Już na pierwszy rzut oka jest stabilniejsza od 2.2, nie wydaje dziwnych trzasków, działa wszystko zdecydowanie szybciej i lepiej.
PS. a jednak jest rewolucyjny postęp
MOŻNA RÓWNOCZEŚNIE WYSYŁAĆ OBRAZ Z KAMERY I WSPÓŁDZIELIĆ EKRAN !!!!
W takim wypadku odbiorca widzi ekran a w rogu okienko z obrazem z kamerki)
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Najciekawsze w Skypie od M$ jest na górze tej strony:
http://grsecurity.net/news.php#skype
http://grsecurity.net/news.php#skype
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
- mati75
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Działa wam poprawnie ze stylami gtk?
- makson
- Przebojowy Jelonek
Skype jest wyłącznie 32 bitowy. 64 bitowe paczki deb to też tylko odpowiednio opakowana wersja 32 bitowa.soulreaver1 pisze:Co za shit, nawet nie ma 64-bit rpm-ów.
P.S. Też jestem w szoku, że Microsoft wydaje nowego Skype na Linuksa...
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
Za dużo filozofujesz. Wielu nie używa, wielu nie ma problemów a najczęściej - wielu woli zapytać na forum linuksowym niż na skype.com bo wiedzą, że uzyskają lepszą pomoc.Tylko dlaczego tego nie widać ? Na forum Skype w dziale linuxa jest jest 10 krotnie mniejszy ruch niż w dziale maca, i 40 krotnie mniejszy niż w dziale windowsa. A przecież to linuxowcy są najbardziej świadomymi, a przez to i aktywnymi użytkownikami komputerów.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
Warto się przesiadać? Ja w dalszym ciągu używam wersji beta 2.1. Działa dźwięk, wideo i czat; na stabilność nie narzekam. Nie rozumiem tej pogoni za nowościami, szczególnie że głównie dotyczą wyglądu. Mnie taki minimalizm odpowiada.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
- oscarr
- Serdeczny Borsuk
Jeden zwis już zaliczyłem w konferencji i stabilność stanęła pod znakiem zapytania.
Poza tym w konferencji w której uczestniczy większa liczba osób, po kliknięciu na avatary, te zaczynają wariować (przełączać się miejscami zupełnie bez sensu).
Czy warto ? no moim zdaniem tak, ale jak ktoś jest minimalistą to może jeszcze pozostać przy wersji starszej.
Poza tym w konferencji w której uczestniczy większa liczba osób, po kliknięciu na avatary, te zaczynają wariować (przełączać się miejscami zupełnie bez sensu).
Czy warto ? no moim zdaniem tak, ale jak ktoś jest minimalistą to może jeszcze pozostać przy wersji starszej.
- makson
- Przebojowy Jelonek
@rom
Nowy Skype na szczęście nadal nie zagraca całego ekranu i nie ma reklam (pod tym względem nic na gorsze się nie zmieniło). Jednak aktualizacje, których nie widzimy (protokołu, kodeków, itp.) mogą powodować, że dźwięk i obraz będą lepszej jakości przy jednoczesnym odciążeniu łącza. Myślę więc, że warto zaktualizować.
Nowy Skype na szczęście nadal nie zagraca całego ekranu i nie ma reklam (pod tym względem nic na gorsze się nie zmieniło). Jednak aktualizacje, których nie widzimy (protokołu, kodeków, itp.) mogą powodować, że dźwięk i obraz będą lepszej jakości przy jednoczesnym odciążeniu łącza. Myślę więc, że warto zaktualizować.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.