Partycja SWAP zaleca sie aby nie była mniejsza od ilości RAM, ale może byc wieksza. Ja w razie czego ustawiłem na 2GB, czyli 2 x wiekszą na netbooku emachines Atom 1GB RAM. Najpierw w programie partycjonującym w windowsie zmiejszyłem istniejącą partycję NFTS Windowsa XP o jakies 40GB, aby nie "uszkodzic" istniejacego windowsa. Potem uruchomiłem usb z Lubuntu i podczas jego instalacji zalokowałem tam SWAP oraz Ext4. Ext4 ustawiłem jako / dla lubuntu.
Czy "Skonfiguruj Xubuntu" wywaliło bład ponieważ pracowałeś w opcji "live", czy juz po koncowym zainstalowaniu systemu? U mnie xubuntu 12.10 działa stabilnie na moim laptopie HP z i5 i 3 GB Ramu. Był to laptop kupiony bez systemu (tańszy) w którym mam teraz xubunty na ext4, Swap 3GB i nowe 3 partycje NFTS Windowsa 7 w wersji Box, którego mam nadzieja potem przemieścić jak będę mieć kolejny komputer za parę lat. Windows mam dlatego gdyz ma programy specjalistyczne dla mojej pracy. Jedną partycje windowsa traktuję jako wspólną dla obu systemów, np. jak windows lub linuxa bedą usuwać, aby ich dane tam zachować. Nie mam póki co żadnych problemów. Miałem wcześniej ubuntu 12.10, ale to dla mnie system bardziej na ekrany dotykowe i menu UNITY, które jest mało czytelne, nawet na procesorze i5 nawet sie muliło, więc zmieniłem na Xubuntu.
Cre3d pisze:Troszkę namieszałem. Partycja MS OFfice i Recovery Win jest razem ukryta, nie wiem czy dobrze zrobiłem ale mam tak ustawione partycje:
/Windows
/Xubuntu jako " / "
/Recovery
/SWAP
Troszkę to dziwne bo SWAP ma malutko miejsca, a nie mogłem sformatować partycji 1GB, która miała iść jako SWAP. Jednak wszystko działa, linux śmiga i jestem zadowolony.
Pojawił się też u mnie problem: Gdy chcę uruchomić "Skonfiguruj Xubuntu" wpisuje hasło, wybieram co chcę zainstalować i po chwili pojawia się błąd że nie mam połączenia z Internetem.
Wiem że to jest Ubumantic, znalazłem na forum topic z podobnym problemem(
viewtopic.php?f=126&t=136331), zainstalowałem gedita uruchamiam Ubumantic,sh i nie znajduje wskazanego w tutorialu fragmentu... dodatkowo, gdy chcę zapisać wyskakuje błąd że zapisać się nie da.
-- 26 paź 2012, o 11:11 --
Cre3d pisze:zainstalowałem gedita
Nie trzeba gedit dla xubuntu, gdyz jest tam leafpad, a lubuntu jest pcmanfm. W terminalu wystarczy wpisać sudo leafpad