Linux na Asus1001PXD

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
Awatar użytkownika
Cre3d
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Linux na Asus1001PXD

Post autor: Cre3d »

Witam, od razu piszę że jestem świeżakiem w linuxie , ale chciałbym spróbować tego systemu, po kilku nieudanych próbach instalacji na starym komputerze zrobiłem sobie "przerwę", ale coraz bardziej irytujący Windows 7 Starter na moim netbooku przelał czarę goryczy.

Otóż chcę zainstalować na swoim Asusie 1001PXD ubuntu, czytałem kilka postów akurat nie na tym forum i bywały z nim problemy, otóż moje pytanie brzmi w jakie ubuntu i komponenty musiałbym zaopatrzyć się i zainstalować na netbooku i czy wszystko będzie kompatybilne? :)

Pozdrawiam.
Xubutu 12.04 PL in Asus 1001pxd
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Linux na Asus1001PXD

Post autor: linuxozaurus »

Zainteresuj się:
Lubuntu
Xubuntu
Linux Mint XFCE
Linux Mint Debian Edition XFCE
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: zibiboniek1 »

a co tam masz w środku?
Awatar użytkownika
Cre3d
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Intel Atom N455 ~1.6Ghz
1GB Ram

Nic wielkiego. Odrazu spytam czy jest możliwość stworzenia bootowalnej karty MicroSD?
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: zibiboniek1 »

bardziej chodziło mi o kartę wifi która to nie działa,a co do karty pamięci to nigdy nie próbowałem ale myślę że dało by się to zrobić
Awatar użytkownika
Cre3d
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

A kartę Wi-FI... Atheros AR9285 Wireless Network Adapter
Lalit
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Lalit »

Cre3D, miałem to samo z netbookiem emachines (asus) na Atomie kupionym dla rodziców, gdzie ich denerwawało nawet odchudzone Windows XP. Lubuntu jest najlepszy i szybko działa. Poza tym jest wyrazisty i prosty, ale nie mogłem znaleźć Wifi. Xubuntu za to ma na pewno interfejs Wifi bo mam go na laptopie. Po pierwsze musisz mieć bootowalny zwykły pendrive USB o przynajmniej 1GB, z którego wystartujesz netbooka ustawionego wczesniej w Biosie na opcje boot z USB. Na karte MicroSD nie mogłem przejść. Aby zrobic bootowalny USB, ściagnij obraz ISO z X(L)ubuntu.com na dysk, nastepnie ściągnij program co nagrywa ten obraz ISO na napęd USB (dla Windows jest to Universal USB Installer z pendrivelinux.com) i zainstaluj go na swoim windowsie. Wypakuj przez niego obraz ISO na USB. Potem zrestartuj netbooka z tej instalki wsadzonego do netbooka pendriva USB i podążaj za instalacją. Najlepiej jak masz netbooka wczesniej podłączonego przy tym również do netu.

Aha, nie musisz od razu instalować, ale najpierw wypróbuj jak chodzi w opcji live. Oprócz tego zalecam jednak zrobić oddzielna partycję poprzez specjalny program partycjujący w windows 7 dla tego linuxa + drugą partycje swap o wielkości pamięci RAM. Windows wtedy zostanie obok i jak bedziesz go chciał kiedyś uruchomić to poprzez program rozruchowy GRUB, który jest zawsze po uruchomieniu netbooka. Windows może się jeszcze przydać gdy programy do pracy np do obliczeń budowlanych itd.
Awatar użytkownika
Cre3d
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Zgodnie z zaleceniami Lalita zasysam sobie polskie remixy z ubuntu.pl Xubuntu i Lubuntu, zgram sobie je i uruchomię w opcji live. Sprawdzę, czy wszystko będzie działać i wybiorę ten który mi bardziej przypasuje lub ten który na pewno będzie działać poprawnie.

Co do partycjonowania, mam tam troszkę syf... bo jest tu też podobno ukryta partycja z instalką Windows 7 Starter, zabezpieczona partycja z instalką Office 2010 i będę musiał je usunąć i stworzyć 3 partycje: Windows/Linux/GRUB 1GB.

Mam pytanie czy mogę stworzyć również 4 partycję, na której będą dane z Okienek i Pingiwnka? Czy muszą to być osobne partycje?
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

stwórz partycję
/ (root)
/home
swap
i Partycja NTFS na dane z win
podobno ukryta partycja z instalką Windows 7 Starter
to pozostaw jeśli zamierzasz wracać do win wraz w instalką MS office

Linuxa możesz dać na partycji rozszerzonej (/ /home swap)

z twojego opisu wynika ze masz najprawdopodobniej 4 partycje
boot
windows
recowery z win (zwykle jest ona ukryta
oraz partycję z instalką MS Office

nie ważne jakę decyzję podejmiesz musisz jedna partycję wywalić.

Przemyśl krok nim coś wywalisz a zwłaszcza to recovery.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Cre3d
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Troszkę namieszałem. Partycja MS OFfice i Recovery Win jest razem ukryta, nie wiem czy dobrze zrobiłem ale mam tak ustawione partycje:
/Windows
/Xubuntu jako " / "
/Recovery
/SWAP

Troszkę to dziwne bo SWAP ma malutko miejsca, a nie mogłem sformatować partycji 1GB, która miała iść jako SWAP. Jednak wszystko działa, linux śmiga i jestem zadowolony.

Pojawił się też u mnie problem: Gdy chcę uruchomić "Skonfiguruj Xubuntu" wpisuje hasło, wybieram co chcę zainstalować i po chwili pojawia się błąd że nie mam połączenia z Internetem.

Wiem że to jest Ubumantic, znalazłem na forum topic z podobnym problemem(viewtopic.php?f=126&t=136331), zainstalowałem gedita uruchamiam Ubumantic,sh i nie znajduje wskazanego w tutorialu fragmentu... dodatkowo, gdy chcę zapisać wyskakuje błąd że zapisać się nie da.
Lalit
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Partycja SWAP zaleca sie aby nie była mniejsza od ilości RAM, ale może byc wieksza. Ja w razie czego ustawiłem na 2GB, czyli 2 x wiekszą na netbooku emachines Atom 1GB RAM. Najpierw w programie partycjonującym w windowsie zmiejszyłem istniejącą partycję NFTS Windowsa XP o jakies 40GB, aby nie "uszkodzic" istniejacego windowsa. Potem uruchomiłem usb z Lubuntu i podczas jego instalacji zalokowałem tam SWAP oraz Ext4. Ext4 ustawiłem jako / dla lubuntu.

Czy "Skonfiguruj Xubuntu" wywaliło bład ponieważ pracowałeś w opcji "live", czy juz po koncowym zainstalowaniu systemu? U mnie xubuntu 12.10 działa stabilnie na moim laptopie HP z i5 i 3 GB Ramu. Był to laptop kupiony bez systemu (tańszy) w którym mam teraz xubunty na ext4, Swap 3GB i nowe 3 partycje NFTS Windowsa 7 w wersji Box, którego mam nadzieja potem przemieścić jak będę mieć kolejny komputer za parę lat. Windows mam dlatego gdyz ma programy specjalistyczne dla mojej pracy. Jedną partycje windowsa traktuję jako wspólną dla obu systemów, np. jak windows lub linuxa bedą usuwać, aby ich dane tam zachować. Nie mam póki co żadnych problemów. Miałem wcześniej ubuntu 12.10, ale to dla mnie system bardziej na ekrany dotykowe i menu UNITY, które jest mało czytelne, nawet na procesorze i5 nawet sie muliło, więc zmieniłem na Xubuntu.

Cre3d pisze:Troszkę namieszałem. Partycja MS OFfice i Recovery Win jest razem ukryta, nie wiem czy dobrze zrobiłem ale mam tak ustawione partycje:
/Windows
/Xubuntu jako " / "
/Recovery
/SWAP

Troszkę to dziwne bo SWAP ma malutko miejsca, a nie mogłem sformatować partycji 1GB, która miała iść jako SWAP. Jednak wszystko działa, linux śmiga i jestem zadowolony.

Pojawił się też u mnie problem: Gdy chcę uruchomić "Skonfiguruj Xubuntu" wpisuje hasło, wybieram co chcę zainstalować i po chwili pojawia się błąd że nie mam połączenia z Internetem.

Wiem że to jest Ubumantic, znalazłem na forum topic z podobnym problemem(viewtopic.php?f=126&t=136331), zainstalowałem gedita uruchamiam Ubumantic,sh i nie znajduje wskazanego w tutorialu fragmentu... dodatkowo, gdy chcę zapisać wyskakuje błąd że zapisać się nie da.
-- 26 paź 2012, o 11:11 --
Cre3d pisze:zainstalowałem gedita
Nie trzeba gedit dla xubuntu, gdyz jest tam leafpad, a lubuntu jest pcmanfm. W terminalu wystarczy wpisać sudo leafpad
Awatar użytkownika
Cre3d
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Czy "Skonfiguruj Xubuntu" wywaliło bład ponieważ pracowałeś w opcji "live", czy juz po koncowym zainstalowaniu systemu?
Po zainstalowaniu systemu już, wywaliło że nie może połączyć się z internetem, chodź to połączenie jest.
Lalit
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Hmm, ja mam stałe łącze z UPC, co wykrywa mi bez problemu. Czy masz może jakis mało znany modem, co sie zawiesza?
Awatar użytkownika
Cre3d
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Internet przez WIFI z livebox TP.
Dlaczego podczas edycji Ubumatic.sh nie mogłem później pliku zapisać?
Lalit
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Cre3d pisze:Internet przez WIFI z livebox TP.
Dlaczego podczas edycji Ubumatic.sh nie mogłem później pliku zapisać?
użyłem w netbooku Atom ubumatica tylko opcje dla flasha i nie pamiętam jeszcze czego, ale to jest wersja lubuntu 12.04 polski remiks ze strony ubuntu.pl. Pamietam jak kiedyś zaznaczyłem osobno ubumatica ze wszystkimi opcjami i cos tam jeszcze w starym innym komputerze z lubuntu, i mi potem tez wywalało system. Teraz w laptopie HP unikałem go, wolę samemu np. dodatki własnościowe dla xubuntu itd. z instalatora programów dla xubuntu.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2012, 11:34 przez Lalit, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Cre3d
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Okey, to zaniecham go. W takim razie jakie repozytoria ustawić i jak je ustawić, oraz czy jak zainstaluje Lubuntu Software Center to będzie on działać poprawnie czy to jest tylko dla Lubuntu? Jak mogę ustawić i gdzie uruchamianie programu przy starcie systemu?( Chodzi o synaptiks)
Co jeszcze wypadałoby zrobić?

Poprawiłem już partycję SWAP na taką ilość jaką mam RAM ;)
Lalit
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Najpierw wypróbuj lubuntu live, czy tak jak xubuntu wykrywa ci hotspoty, lub sąsiadów z wifi, bo w lubuntu nie moge tego znaleźć w netbooku rodziców. Synaptic instalator jest w Xubuntu, ale nie mam przy sobie tu linuxa tylko piszę z pamieci. wpisz po prostu w wyszukiwaniu nazwę xubuntu, lub lubuntu jak masz lubuntu to ci pokaże liste z opisami. W sumie tez sie dopiero uczę i nie jestem specjalistą. Moze popytaj tutaj specjalistów jak z tym twoim netem w xubuntu zanim wszystko bedziesz od nowa?
Erebenov
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Erebenov »

Mam prośbę. Skoro instalujesz już Linuxa na swoim netbooku, mógłbyś sprawdzić temperatury jakie ma Twój netbook?

Sprawdzisz to programem "psensor", aby go zainstalować wystarczy wpisać w terminalu:

sudo apt-get install psensor

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Rafcio
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: Rafcio »

Erebenov pisze:Mam prośbę. Skoro instalujesz już Linuxa na swoim netbooku, mógłbyś sprawdzić temperatury jakie ma Twój netbook?

Sprawdzisz to programem "psensor", aby go zainstalować wystarczy wpisać w terminalu:

sudo apt-get install psensor

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Mam Debiana 6 z gnome2 na podobnym sprzęcie ( Asus 1005px ) temp. pracy bez obciążenia 60-65 stopni z pełnym obciążeniem procesora 70-72 stopnie.
Debian Jessie
Awatar użytkownika
Cre3d
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Aktualnie w stresie od ponad godziny temperatura utrzymuje się przy 77-78 stopni :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”