Ubuntu - brak możliwości instalacji

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
nak17
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Ubuntu - brak możliwości instalacji

Post autor: nak17 »

Witam. Potrzebna pomoc !!!! Nie mogę zainstalować Ubuntu (żadnej wersji od 11.04 do 12.10 - zarówno edycji polskiej z tego portalu jak i wersji z ubuntu.com). Każda próba instalacji (z płyty CD, DVD lub USB) dochodzi do wczytania się tapety pulpitu i po kilku 10-15 sekundach kursor zatrzymuje się, klawiatura nie reaguje i zawiesza się cały proces instalacji - łącznie z zablokowaniem CD - jedynie działa reset komputera. Zaznaczę że na komputerze jest jedynie zainstalowany WindowsXP, partycje dla Windowsa i linuxa zostały wcześniej utworzone przy użyciu GpartedMagic. Specyfikacja sprzętu to: Procesor Pentium 4 (2mb cache) 3,2GHz, 2 Gb RAM, grafika ATI Radeon X550, Płyta MSI NEO915PL-V.
W jakimś artykule wyczytałem że wersje Ubuntu od 12.04 nie działają z niektórymi procesorami Pentium M - ale nie znalazłem z jakimi. Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem blokady instalacji.
Na tym forum piszą o potrzebie odznaczeniu parametru nomosed - ale u mnie nie mogę tego zrobić bo instalator zatrzymuje się zanim mogę wykonać taką opcje.

-- 19 lis 2012 12:09 --

Problem rozwiązany. Wina po stronie BIOS-u - po aktualizacji do nowszej wersji pojawiło się kilka nowych opcji (troszkę zajęło ich rozszyfrowanie może komuś się przyda wykaz wszystkich funkcji BIOS-u http://www.probios.ru/alphabet/), które zostały ustawione domyślnie po aktualizacji co koligowało z innymi ustawionymi wcześniej ręcznie. Po prawidłowym ustawieniu instalka 12.04 zaskoczyła (z innymi wersjami na razie nie próbowałem).
Zamykam temat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”