Ubuntu wraca do defaultowych ustawień rozdzielczości na dodatkowym monitorze podłączonym do laptopa

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
zaba285
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Ubuntu wraca do defaultowych ustawień rozdzielczości na dodatkowym monitorze podłączonym do laptopa

Post autor: zaba285 »

Witam,

do laptopa z ekranem 17'' podłączyłem dodatkowy monitor 24''. Na WIN7 z default ustawiają mi się rozdzielczości na lapku 1600x900, na podłączonym monitorze 1920x1080, dodatkowy monitor mam po prawej stronie.

Chciałbym ustawić tak samo na Ubuntu, ale max co mi się udało to 1600x900 na obu ekranach, ekranem głównym jest dodatkowy monitor, a ekran z lapka jest pod spodem.

Próbowałem z poziomu gui, ciągle dostaje błędy, np wymagany rozmiar wirtualny nie pasuje do dostępnego rozmiaru: żądany=(3520,1120), minimalny=(320,200), masymalny=(1920,1920)

Próbowałem też: xrandr --output LVDS --mode 1600x900 --left-of DFP2 --mode 1920x1080, skończyło się: xrandr: cannot find mode 1920x1080

W jaki sposób mógłbym skonfigurować ekrany, żeby osiągnąć takie ustawienia jak mam na WIN7?
Ostatnio zmieniony 09 sty 2013, 23:21 przez zaba285, łącznie zmieniany 2 razy.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Problem z ustawieniem oczekiwanych rozdzielczości na 2 ekranach

Post autor: bear7 »

Co za karta graficzna siedzi w tym laptopie? Przez GUI masz na myśli "Ustawienia systemu--> Ekran" (czy jakoś tak), czy okno zaawansowanych ustawień NVIDIA/ATI? Ten dodatkowy monitor - pytam, bo nie do końca jest to sprecyzowane - ma spełniać funkcję dodatkowego ekranu, czy obraz ma być klonowany?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
zaba285
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Problem z ustawieniem oczekiwanych rozdzielczości na 2 ekranach

Post autor: zaba285 »

Karta: ATI Mobility Radeon HD 5000 Series
Przez GUI miałem na myśli dokładnie to co napisałeś. Dodatkowy monitor ma spełniać funkcję dodatkowego ekranu.

Znalazłem w opcjach "AMD Catalyst Control Center" i tam udało mi się ustawić to co chce osiągnąć, ale po restarcie systemu mam znów te ustawienia domyślne.
Mam dwa pytania:
1. Jak sprawić, żeby ustawienia zostały zapamiętane i po restarcie było to co ustawiłem w AMD CCC?
2. Jak zmieniłem ustawienia na oczekiwane przeze mnie rozdzielczości, to pasek menu mam na dodatkowym monitorze, chciałbym to ustawić na monitorze laptopa. Jak to zrobić?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Ubuntu wraca do defaultowych ustawień rozdzielczości na dodatkowym monitorze podłączonym do laptopa

Post autor: bear7 »

Doświadczenia z AMD CCC nie mam żadnego, ale spróbuj odpalić:

Kod: Zaznacz cały

gksudo amdcccl
i sprawdzić, czy wówczas zapamięta ustawienia.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”