Czy ze względu że flash na ubuntu nie jest rozwijany to dla bezpieczeństwa lepiej omijać gry flash?

Dyskusje o wszystkim co służy ochronie systemu i danych przed nieautoryzowanym dostępem.
gg21053443
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Czy ze względu że flash na ubuntu nie jest rozwijany to dla bezpieczeństwa lepiej omijać gry flash?

Post autor: gg21053443 »

Konkretnie chodzi mi o takie strony z grami jak gry.pl gdzie jest masa gier flash i podobno zdarzają się wirusy we flashu
dRaiser
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Re: Czy ze względu że flash na ubuntu nie jest rozwijany to dla bezpieczeństwa lepiej omijać gry flash?

Post autor: dRaiser »

Adobe wydaje poprawki bezpieczeństwa do Flasha pod Linuksa. Możesz też korzystać z Google Chrome, gdzie Google dba o nowe wydania flasha (działające tylko dla tej przeglądarki).
gg21053443
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Unity

Re: Czy ze względu że flash na ubuntu nie jest rozwijany to dla bezpieczeństwa lepiej omijać gry flash?

Post autor: gg21053443 »

dRaiser pisze:Adobe wydaje poprawki bezpieczeństwa do Flasha pod Linuksa. Możesz też korzystać z Google Chrome, gdzie Google dba o nowe wydania flasha (działające tylko dla tej przeglądarki).
Czyli mogę bezpiecznie wchodzić na gry flash... czy czy to ci pisałeś o google chrome tyczy się też chronium które jest dostępne w repo ubuntu
dRaiser
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: dRaiser »

Możesz bezpiecznie wchodzić, o ile Adobe/Google nadążają z update'ami ;) (działa to tak samo dobrze/źle jak pod Win/Mac). Plugin niestety nie jest dystrybuowany na Chromium - aczkolwiek są sposoby na odpalanie Chromium z wtyczką od Google (ale że wymagają zainstalowania Chrome, to korzyść nie jest zbyt duża).
gesnet

Post autor: gesnet »

gg21053443 pisze:Konkretnie chodzi mi o takie strony z grami jak gry.pl gdzie jest masa gier flash i podobno zdarzają się wirusy we flashu
Nawet jakbyś złapał wirusa na Linuxie, czego jeszcze nie widziałem to niby co miało by się stać? Spali się CPU, skasuje partycję, ? Raz na czas powinno wystarczyć przeszkanowanie systemu hdd ClamTK.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bezpieczeństwo Ubuntu”