Hej, mam pewną zagwostkę. W firmie mamy domenę opartą na Linuksie Ubuntu 11.10 - SAMBA+LDAP. Chcę "wymusić" na użytkownikach zmianę haseł na trudniejsze - zdarzają się ludzie, którzy mają hasło identyczne jak login. Do tej pory udało mi się ustawić historię haseł oraz minimalną długość hasła dzięki pdbedit. Teraz próbuję dociec w jaki sposób sprawić aby przy zmianie hasła użytkownik nie mógł ustawić hasła na takie taki jaki ma login. Jak i gdzie mogę to ustawić? Jakie pliki trzeba edytować aby to ustawić? Np. jeśli z poziomu Windowsa wciskam kombinację klawiszy Ctrl+Alt+Del i wybieram opcję zmień hasło, to gdzie sprawdzane są warunki [ustawione na serwerze linuksowym] jakie musi mieć nowe hasło?
-- 14 cze 2013, o 11:19 --
ref
-- 14 cze 2013, o 14:38 --
ref
-- 17 cze 2013, o 09:10 --
ref
-- 18 cze 2013, o 10:13 --
ref
-- 19 cze 2013, o 11:00 --
ref
-- 21 cze 2013, o 11:02 --
ref
-- 24 cze 2013, o 08:05 --
ref
Zmiana hasła użytkownika z poziomu Windows będącego w domenie SAMBA+LDAP
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86_64
Re: Zmiana hasła użytkownika z poziomu Windows będącego w domenie SAMBA+LDAP
z tego co pamiętam na Windows Server 2000 było coś takiego jak Password Polices w domenie można byo spokojnie zmieniać hasło nawet ustawiało się że użytkownik po 1 zalogowaniu musiał zmienić hasło i tam dawało się atybuty minimum 1 cyfra 1 litera ilość znaków itd... a na ubuntu-server istnieje coś podobnego tylko nie jestem w stanie sobie przypomineć w którym miejscu