[Unity - 13.04] Dash - pusty panel Home

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
bgsz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

[Unity - 13.04] Dash - pusty panel Home

Post autor: bgsz »

Witam.
Dlaczego panel Home w dashu mam pusty?
http://i42.tinypic.com/npro5i.jpg
Taka sytuacja ma miejsce od samego początku użytkowania Ubuntu 13.04, czyli od momentu instalacji.
Z tego co pamiętam z 11-tki i 12-tki, powinny się tam znajdować skróty do ostatnio używanych programów i dokumentów?
Od razu zaznaczam, że mam zainstalowane: unity-lens-files oraz unity-lens-applications.

Czy w ogóle można usunąć panel Home, aby od razu po otwarciu Unity-dash wyświetlała się lista programów?

Z góry dzięki za pomoc.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: [Unity - 13.04] Dash - pusty panel Home

Post autor: bear7 »

Uruchom terminal i spróbuj klepnąć poniższe polecenie:

Kod: Zaznacz cały

rm -rf ~/.local/share/zeitgeist
Następnie wyloguj się i zaloguj ponownie.

Jak powyższe nie pomoże, to spróbuj zresetować ustawienia Compiza i Unity:

dconf reset -f /org/compiz/

setsid unity
Czy w ogóle można usunąć panel Home, aby od razu po otwarciu Unity-dash wyświetlała się lista programów?
Tego nie wiem. Trzeba będzie popytać google.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
bgsz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Post autor: bgsz »

Pierwszy sposób zadziałał :-) Wielkie dzięki, bear7.

Drażni mnie jeszcze jeden drobny szczegół w dashu, a mianowicie po starcie systemu wchodzę po raz pierwszy w dash i klikam na drugą ikonę (panel z listą zainstalowanych programów). Trzeba poczekać ok. 5 sekund nim wyświetli się lista programów. Taka sytuacja ma miejsce zawsze przy pierwszym uruchomieniu dasha. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt, że w Ubuntu 11.10 lub 12.04 (nie pamiętam już dokładnie) tego problemu nie było. Tam lista wyświetlanych programów wyświetlała się natychmiast.
Czy ktoś z Was ma na to jakieś lekarstwo?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

Co do tego wątku, jeżeli problem jest rozwiązany, to edytuj swój pierwszy post i na początku tytułu wątku dodaj [SOLVED] - pomoże to innym w szybkim znalezieniu rozwiązania, gdy będą tego potrzebować.
Co do:
Drażni mnie jeszcze jeden drobny szczegół w dashu, a mianowicie po starcie systemu wchodzę po raz pierwszy w dash i klikam na drugą ikonę (panel z listą zainstalowanych programów). Trzeba poczekać ok. 5 sekund nim wyświetli się lista programów. Taka sytuacja ma miejsce zawsze przy pierwszym uruchomieniu dasha. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt, że w Ubuntu 11.10 lub 12.04 (nie pamiętam już dokładnie) tego problemu nie było. Tam lista wyświetlanych programów wyświetlała się natychmiast.
Załóż osoby wątek:
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”