Pozdrawiam
Moderator: e X t 7 3
Kod: Zaznacz cały
he battery reports a discharge rate of 23.6 W
The battery reports a discharge rate of 38.1 W
The battery reports a discharge rate of 45.2 W
"spoczynkowa" - acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +68.0°C (crit = +105.0°C)
k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1: +69.2°C (high = +70.0°C)
(crit = +100.0°C, hyst = +95.0°C)
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +85.0°C (crit = +105.0°C)
k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1: +83.5°C (high = +70.0°C)
(crit = +100.0°C, hyst = +95.0°C)
Linux kubuntu-K70AC 3.11.0-ext73-f1-26.0-k8-ags-cfs #20 SMP PREEMPT Wed Sep 4 20:47:53 CEST 2013 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
a o jakim genericu mowa z ppa main line Canonical , czy dystrybucyjnym - bo to dwa różne kernele. Temperatury na baterii, czy ac ? Ponadto jak pisał mój kernel jest real-time, a ich idzie w przeciwną stronę = minimalizują responsywność celem uzyskania energooszczędności [jak pisał dałbym rade jeszcze zejść ze zużyciem energii, ale kosztem responsywności systemu] = full dyntics. Jednak sumarycznie pobór energii może być większy na genericu. Tu trzeba mierzyć przynajmniej po 10-15 minutach - dopiero wtedy mój kernel pozwoli na maksymalną możliwą oszczędność. Przy okazji dałem genricowi fory w APM 2.8 ... ale w 2.9 już ich nie dostanie usunę zarządzanie NMI Watchdog bo niepotrzebnie wydłuża jedynie procesy, a na moich kernelach nie jest to koniecznepavbaranov pisze: EDIT:
Zatem tak, na 3.11 generic, delikatnie mniejszy jest pobór prądu (spoczynkowy o ok. 2*C, w przypadku filmów flv/YT do ok. 4*C).
Kolega Witek, jak zawsze raportuje ... i to jest postawa godna pochwaływitek pisze:Lenovo 3000 n200 - C2D T8100 2GB Ram GF7300go, K13.04 + KDE 4.11 + kernel 26.0 + APM 2.8 + wpisys w grub
Całość działa bardzo sprawnie, przeinstalowane sterowniki przez NeteXt działają bez problemu z najnowszym kernelem, wiatrak włącza się sporadycznie na zasilaniu sieciowym, temperatury mam wrażenie, że niższe niż na wcześniejszych kernelach. Powertop jak nie podawał mi zużycia energii, tak nadal nie podaje, zostaje mi tylko powerstat.
Ogólnie można ująć, jest lepiej niż było.
Ja odnoszę wprost przeciwne wrażenie ... ale Twoja maszyna generuje jakiś poważny problem i temu trzeba się przyjrzeć.pavbaranov pisze:@maniu1993 - lata używam testowych wersji Kubuntu, ale tak źle, to dawno nie było.
Jutro opisze, jaki element generuje "problem" na nielicznych na szczęście maszynach.NetBit73 pisze:APM USB FIX co to takiego ?
http://wstaw.org/m/2013/09/05/plasma-desktopGD2174.png
na niektórych maszynach, np na mojej:( przy próbie przegrywania na USB (flashdrive) plików, których pojemność przekraczała rozmiar RAM następowało spowolnienie działania systemu, do zatrzymywania kursora i reakcji klawiatury włącznie.
Wg naszych badań doszliśmy do wniosku, że odpowiada za to jeden parametr w APM, dajemy zatem możliwość wyeliminowania tego problemu, niestety kosztem wydajności/zużycia energii. Osobiście rzadko z tego będę korzystał, zatem czeka sobie zaznaczę tylko w przypadku używania USB. Do zadziałania zmiany potrzebne jest przełączenie źródła zasilania z baterii na zasilacz lub odwrotnie.
Więcej na ten temat pewnie powie e X t 7 3. Na chwilę obecną testujemy to rozwiązanie.
Takie temperatury już mogą być bliższe realnemu stanowi ... a wiatrak działa, czy raczej "odpoczywa" ?pavbaranov pisze:Ups, teraz od 20 około minut używany system i początkowa temp. w okolicach 58*C (tak dobrze to jeszcze nie bywało), wzrosła do 63-66*C. Fakt, pracuje w tej chwili wyłącznie 1 okno Rekonq.
rozumiem, że przy tworzeniu bootowalnego flesza dostaje freeza? Sprawdzałeś z zaznaczonym czekiem w APM FIX USB ?pavbaranov pisze: - użycie Unetbootin powoduje mrożenie się systemu (z repo GezaKovacs) oraz wzrost temperatury,
u mnie usb powodowało to samo, fix pomógł.pavbaranov pisze:@NetBit73 - Tak, przy czym nie jest to freez "zupełny"; po prostu drastycznie zmniejsza się responsywność systemu, tak jakby próbować odpalić KDE4 (z Kubuntu) na przypuśćmy 128-256MB RAM i jakimś niegdysiejszym Celeronie, czy Pentium.
Opcji APM FIX USB jeszcze nie sprawdzałem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 11 gości