"Uwierzytelnienie nie powiodło się", po zdjęciu hasła z zwykłego użytkownika[SOLVED]

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
filozofw
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

"Uwierzytelnienie nie powiodło się", po zdjęciu hasła z zwykłego użytkownika[SOLVED]

Post autor: filozofw »

Witam.
Ponieważ tylko ja korzystam z komputera to postanowiłem w zakładce "Konta użytkownika" usunąć hasło ze swojego konta.
Jednak po tym zabiegu nie mogę zalogować się na konto roota. Ciągle wyskakuje informacja
su: Uwierzytelnienie nie powiodło się
. Jestem pewny, że hasło jest poprawne - wcześniej z niego korzystałem i działało bez problemu, a prób logowania przeprowadziłem kilkanaście.
Czy ktoś wie co robić dalej?
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2013, 07:15 przez filozofw, łącznie zmieniany 1 raz.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: "Uwierzytelnienie nie powiodło się", po zdjęciu hasła z zwykłego użytkownika

Post autor: bear7 »

Zaglądnij do tego wątku i dokładnie przeczytaj to, co napisałem: viewtopic.php?f=213&t=167709&p=955427.

Ten też może się przydać: viewtopic.php?f=145&t=165753#p945535.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
filozofw
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Re: "Uwierzytelnienie nie powiodło się", po zdjęciu hasła z zwykłego użytkownika

Post autor: filozofw »

Bardzo dziękuję, pomogło ;).
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

filozofw pisze:Bardzo dziękuję, pomogło ;).
Nie ma za co. Zapomniałem jeszcze o jednym:
filozofw pisze: Ponieważ tylko ja korzystam z komputera to postanowiłem w zakładce "Konta użytkownika" usunąć hasło ze swojego konta.
Hasło - jak już zdążyłeś się przekonać - raczej jest wymagane. Jeżeli jesteś jedynym użyszkodnikiem komputera, to włącz opcję automatycznego logowania - po włączeniu komputera, przywita Cię ładnie twój pulpit. Do normalnego użytku, hasło nie jest potrzebne... Niecodziennie przecież instalujemy nowe programy lub grzebiemy coś w plikach konfiguracyjnych... ;-)
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”