Problem polega na tym, że mam Pendrive, a na nim kilka pdf, które edytuje programem xournal.
W pracy mam Linux Minta, który montuje pendrive'a w katalogu media/daniel/.
W domu mam Ubuntu, które montuje pendrive'a w katalogu media/.
I tu jest problem, bo jak otwieram plik programu xournal to program wyświetla mi monit o tym, że nie może odnaleźć pdf pod daną lokalizacją.
Jak zrobić by Mint montował pendrve'a pod lokalizacją media/ lub Ubuntu by montowało pod lokalizacją media/daniel/? Oczywiście, by się to odbywało automatycznie po określoną lokalizacją po włożeniu pendrve'a.
[SOLVED] Pendrive - montowany w różnych miejscach w Ubuntu i Mincie
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Pendrive - montowany w różnych miejscach w Ubuntu i Mincie
Nie wiem, czy to Cię uszczęśliwi, ale rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy, to zastosowanie linku symbolicznego.
Podepnij pendrive do komputera z Ubuntu i sprawdź, nazwę folderu, do którego zamontowana zostaje jego zawartość. Zrobisz to poleceniem:
Jak już znasz nazwę tego folder (zakładam, że jego nazwa to PENDRIVE), to utwórz wewnątrz /media nowy folder, który będzie miał taką samą nazwę, jak twój użytkownik - zrobisz to poleceniem:
Ja poniżej zakładam, że nazwa twojego użyszkodnika, to daniel.
Następnie, utwórz link symboliczny, według poniższego schematu:
Jak wolisz robić zmiany pod Mintem (dłubanie na maszynie, która płaci rachunki raczej jest odradzane), to link symboliczny będzie wyglądał inaczej:
EDIT:
A twój problem jest spowodowany tym, że Canonical wprowadziło zmiany i inny jest punkt montowania w Ubuntu 12.04, a inny w wydaniach po 12.04 (nie mam teraz dostępu do maszyny z Ubuntu, zatem nie mam jak sprawdzić, które Ubuntu montuje bezpośrednio do /media, a które nie). Mint, z którego korzystasz, opiera się o inne wydanie Ubuntu, aniżeli to, z którego korzystasz. Jeżeli będziesz korzystał z wydania Minta, który opiera się o wydaniu Ubuntu, z którego korzystasz w domu, to tych problemów raczej mieć nie będziesz.
Podepnij pendrive do komputera z Ubuntu i sprawdź, nazwę folderu, do którego zamontowana zostaje jego zawartość. Zrobisz to poleceniem:
Kod: Zaznacz cały
ls /media
sudo mkdir /media/$(whoami)
Następnie, utwórz link symboliczny, według poniższego schematu:
sudo ln -s /media/PENDRIVE /media/daniel/PENDRIVE
sudo ln -s /media/daniel/PENDRIVE /media/PENDRIVE
A twój problem jest spowodowany tym, że Canonical wprowadziło zmiany i inny jest punkt montowania w Ubuntu 12.04, a inny w wydaniach po 12.04 (nie mam teraz dostępu do maszyny z Ubuntu, zatem nie mam jak sprawdzić, które Ubuntu montuje bezpośrednio do /media, a które nie). Mint, z którego korzystasz, opiera się o inne wydanie Ubuntu, aniżeli to, z którego korzystasz. Jeżeli będziesz korzystał z wydania Minta, który opiera się o wydaniu Ubuntu, z którego korzystasz w domu, to tych problemów raczej mieć nie będziesz.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Pendrive - montowany w różnych miejscach w Ubuntu i Mincie
Dzięki za pomoc, pomogło.
Problem wynika pewnie z tego, że w domu mam Ubuntu 11.04 (wiem, już dawno ta wersja nie jest wspierana, ale mam wszystko ładnie ustawione i nie chce mi się instalować nowszej wersji), a w pracy mam Minta 15 (Ubuntu 13.04). I tu pewnie jest problem.
Jeszcze raz dzięki.
Problem wynika pewnie z tego, że w domu mam Ubuntu 11.04 (wiem, już dawno ta wersja nie jest wspierana, ale mam wszystko ładnie ustawione i nie chce mi się instalować nowszej wersji), a w pracy mam Minta 15 (Ubuntu 13.04). I tu pewnie jest problem.
Jeszcze raz dzięki.