Obraz klatkuje podczas używania zewnętrznej karty laptopa Radeon HD 7730M

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
hitman75
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Obraz klatkuje podczas używania zewnętrznej karty laptopa Radeon HD 7730M

Post autor: hitman75 »

Witam,

Mam problem następującej postaci - po wybraniu zewnętrznej karty graficznej Ati (w Ati Catalyst), wydajność komputera wyraźnie wzrasta, ale obraz dziwnie "klatkuje" przy dynamicznych ruchach np. przeciąganie okna lub odtwarzanie filmu. Problem jest widoczny na filmiku http://www.youtube.com/watch?v=5knKkQP2 ... e=youtu.be . Sytuacja nie występuje przy użyciu karty intela.
Po wpisaniu w terminalu

Kod: Zaznacz cały

fgl_glxgears
benchmark osiąga około 500-600fps (w porównaniu do karty intela 50-60fps).

Próbowałem Ubuntu 12.04 LTS, teraz używam Ubuntu 13.04. Testowałem stabilną wersję sterownika ati 13.04 (na obu wersjach systemu) i wszystkie wychodzące sterowniki beta. Obecnie używam najnowszej bety - w stosunku do stabilnej wersji osiąga więcej fps we wspomnianym benchmarku.

Konfiguracja komputera:
Dell Inspiron 15r 7520; 4 rdzenie i7-3632QM Ivy Bridge; 8GB Ram; dwie karty Intel HD 4000 + Radeon HD 7730M
Aktualny sterownik - 13.11 Beta, najnowszy ze stronki http://support.amd.com/en-us/download/d ... x%20x86_64 . Po instalacji sterownika, konfiguracja

Kod: Zaznacz cały

sudo aticonfig --initial -f
zrobiona.
Aktualny system - Ubuntu 13.04 64 bit.

Ludzie pomóżcie, bo system jest zajefajny, a z tym klatkowaniem ręce już mi opadają :(
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, 20:51 przez hitman75, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Problem z wyświetlanym obrazem przy użyciu zewnętrznej karty Radeon

Post autor: igotit4free »

Nigdy nie miałem takiego kompa, ale wg. tego można tym zarządzać używając otwartych, społecznościowych sterowników dla ATi (radeon).
Być może istnieją też patenty oparte o trwałe wyłączenie Intela np. w BIOSie i jazdę tylko na Radeonie ze sterami własnościowymi (fglrx), ale jak już pisałem sam nie miałem styczności, może wypowie się ktoś kto ma taki sprzęt.
BTW dziwię się, że nie narzekasz na wyjący resztką sił wentylator, brak możliwości regulacji jasności i baterię tracącą energię z chwili na chwilę.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
hitman75
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: Obraz klatkuje podczas używania zewnętrznej karty laptopa Radeon HD 7730M

Post autor: hitman75 »

Bios niestety nie pozwala mi na wyłączenie karty intela, a przy używaniu otwartych sterowników, system wykrywa mi właśnie kartę intela :/ . Dziwi mnie te klatkowanie przy ogólnej wyższej wydajności radeona. Kombinowałem z odświeżaniem ekranu, ale bez efektu.

PS. Wentylator jest cicho, regulację jasności zrobiłem przy pomocy tego poradnika http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... st12621502, a bateria faktycznie nie wytrzymuje jednego filmuk fullHD, ale laptop nie wychodzi poza dom, więc to dla mnie najmniejszy problem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”