Xubuntu oraz optymalizacja Radeon 9600

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
enemis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Xubuntu oraz optymalizacja Radeon 9600

Post autor: enemis »

Cześć, zainstalowałem wczoraj po raz pierwszy Linuxa. Wybrałem Xubuntu którego pobrałem z oficjalnej strony.

Pytanie jest następujące: czy dla karty Radeon 9600 jest możliwość pobrać jakieś lepsze sterowniki niż te które zainstalowały się domyślnie?
Chodzi o to, że gdy włączę windowsa XP wszystkie kontury są wyświetlane lepiej, strony internetowe (np. przewijanie) chodzi płynniej. Na Xubuntu nie mam tak jakby dokładności wyświetlania. Po 15 minutach aż bolą mnie oczy od tej dziwnej grafiki. Jakość w porównaniu do XP leży. Można coś z tym zrobić?
Spodziewałem się także, że filmiki na YT w HD na Linuxie będą śmigać, niestety tak nie jest, wyczuwam 'mikro-zacięcia' które są bardzo irytujące.

Konfiguracja mojego komputera:
Pentium IV, 3ghz, HT
radeon 9600
1,5gb RAM

pozdrawiam
enemis
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Xubuntu oraz optymalizacja Radeon 9600

Post autor: bear7 »

enemis pisze:Cześć, zainstalowałem wczoraj po raz pierwszy Linuxa. Wybrałem Xubuntu którego pobrałem z oficjalnej strony.
To jeszcze napisz, które to wydanie Xubuntu... Najlepiej będzie, jak wrzucisz wyniki poniższych poleceń:

Kod: Zaznacz cały

lsb_release -a

uname -a
Wyniki poleceń skopiuj i wklej na forum pomiędzy znacznikami CODE.
enemis pisze:Pytanie jest następujące: czy dla karty Radeon 9600 jest możliwość pobrać jakieś lepsze sterowniki niż te które zainstalowały się domyślnie?
Nie, nie ma lepszych sterowników. Powód podany jest tutaj: http://wiki.cchtml.com/index.php/Hardware.
ATI/AMD dropped Catalyst support for these cards in Catalyst 9-4. These cards are supported with the legacy ATI 9-3 Catalyst release, but you MUST use a kernel <= 2.6.28 and Xserver <= 1.5. For example, you can use Catalyst 9-3 if you're running Ubuntu 8.04 or Debian Lenny/5.0. Open source support is good and 3D is still improving.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
enemis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Rozumiem, dziękuje za szybką odpowiedź. Hm, może to po prostu kwestia przyzwyczajenia.

radek@radek-desktop:~$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID:	Ubuntu
Description:	Ubuntu 13.10
Release:	13.10
Codename:	saucy
radek@radek-desktop:~$ uname -a
Linux radek-desktop 3.11.0-14-generic #21-Ubuntu SMP Tue Nov 12 17:07:40 UTC 2013 i686 i686 i686 GNU/Linux
radek@radek-desktop:~$ 
Czy jest możliwość, że po zainstalowaniu Lubuntu system będzie chodził płynniej/sprawniej? Kilka razy firefox zawiesił mi się tak, że nie dało się nic zrobić. Może nie powinienem porównywać ale na xp się to nie zdarzało chociaż wszystko tam ładuje się wolniej :)

Po zainstalowaniu Xubuntu nie muszę nic więcej instalować do poprawnego działania systemu? Z tego co widzę wszystkie wtyczki mam już domyślnie.

@edit
Wyczytałem, że Xfce może mieć problem z synchronizacją pionową obrazu. Jest to prawda? Może to jest problem 'dziwnej grafiki'. Mam dosyć stary już monitor LG LCD "17, Flatron L1753S
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Przede wszystkim masz stary komputer. Stary. Nie możesz oczekiwać, że na konfiguracji sprzed 10 lat dzisiejszy Linux będzie śmigał tak, jak system współczesny twojemu komputerowi. Możesz spróbować lżejszej dystrybucji z lżejszymi aplikacjami, ale jak dojdzie co do czego to i tak dzisiejsze wymagania choćby treści internetowych ten lekki system zabiją.
To już nie te czasy, kiedy Linuxa można było odpalić na czymkolwiek ...
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
Nettmanek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Nettmanek »

jak dla mnie to xubuntu na takim kompie powinno chodzić dobrze... to radeon ma po prostu kijowe wsparcie. instalowales sterowniki wlasnosciowe?
Lenovo G580-20150 | Intel Core i3 3120M | 8GB DD3 | Intel HD 4000 & Nvidia GF 710M | 1TB HDD | kubuntu 13.10 64bit
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Nettmanek pisze:jak dla mnie to xubuntu na takim kompie powinno chodzić dobrze... to radeon ma po prostu kijowe wsparcie. instalowales sterowniki wlasnosciowe?
Własnościowe powiadasz? Dla Radeona 9600? Zaniechano wsparcia jakoś końcem 2009 o ile dobrze pamiętam.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
enemis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

@igotit4free, masz rację, nie powinienem wymagać że wszystko będzie chodziło jak win7 na i5.
Swoją drogą zainstalowałem teraz Chroma i generalnie śmiga, ani razu mi się nie zaciął i wszystko chodzi całkiem płynnie. Firefox potrafił się wieszać, nie wiem dlaczego.
Jedyne co mnie denerwuje to ta niedokładność konturów. Zainstaluje jeszcze Kubuntu albo Lubuntu i zobaczę jak tam to wygląda, może nie będzie tego problemu :)
jirajamgo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: jirajamgo »

Powiedział byś coś więcej o sprzęcie, pentium na lga 755 czy 4xx karta na agp czy pci ? Sam ostatnio używałem Pentiuma 4 3ghz z HT 630 +1,5gb ramu ddr2 i grafiką geforce 6600le i chodziło to nawet fajnie.
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
enemis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Socket 478 i AGP. Wpadłem na pomysł, zaraz wam pokaże o co mi chodzi. Zerknijcie na screeny :DD

Xubuntu:
http://imageshack.us/a/img404/8464/s5jt.png
Windows XP:
http://img189.imageshack.us/img189/673/ieet.png

Przerzucajcie sobie szybko z jednego obrazka na drugi. Zwróćcie uwagę na: klawisze nawigacyjne przeglądarki, 'rozmazaną' czcionkę bez dobrych konturów, ogólnie jakość ikonek. Na XP wygląda to o NIEBO lepiej. Na xubuntu wszystko wydaje mi się takie... rozmazane.

Także jeszcze raz... Da się coś z tym zrobić? :)
Awatar użytkownika
stiff
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: stiff »

Mam dwa komputery Pentium 4 3Ghz z HT i Sempron 3000+ mają odpowiednio radeony 9600 i 9550. Wszystko bardzo ładnie działa. Wcześniej na Mint 13 ze standardowym jądrem. Obecnie z Elementary OS z jądrem 3.12.x. Myślę, że nie ma się do czego przyczepić. Na tym pierwszym YT też raczej działa przyzwoicie.

Co do tych screenów... obraz z XP, okropieństwo. A jeżeli chodzi o wyświetlanie czcionek to możesz dostosować przecież sposób ich wyświetlania.
http://ubuntu.freesoftware.cba.pl/1404.html
enemis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dobra, problem rozwiązany. Muszę przyznać, że trochę spaliłem. To co brałem, za problem ze sterownikami i wyświetlaniem obrazu okazało się po prostu gorszą (w moim mniemaniu) i mniej wyraźną czcionką niż w XP. Przez to podczas przeglądania internetu ekran cały czas wydawał mi się 'rozmazany'.
Jeśli chodzi o płynność o której mówiłem na początku, poprawiła się znacznie podczas gdy zamiast firefoxa zainstalowałem i zacząłem używać Chroma także ten problem też uważam za rozwiązany.
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi oraz pozdrawiam.

enemis

-- 24 gru 2013, o 23:21 --

Nie wiem czy mam zakładać nowy temat, nie chce zaśmiecać forum. Jeszcze małe pytanie: chciałbym spróbować jeszcze innych wersji Linuxa i zobaczyć która najbardziej mi przypasuje. Jak zrobić bezpieczny reinstal linuxa? Podczas uruchomiania komputera mam do wyboru Xubuntu/XP, chciałbym odinstalować Xubuntu i zanistalować coś innego, np. Lubuntu.
Xp jest zainstalowany na 'c', dla xubuntu utworzyłem oddzielne partycje /,home i swap.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”