Huawei E3131 i Aero2 przez Network Menager(Lubuntu)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Huawei E3131 i Aero2 przez Network Menager(Lubuntu)
Witam.Czy jest jakiś dobry program do połączeń bezprzewodowych( Aero2).U mnie Standardowy Network Menager nie łączy od razu.Po wielominutowych męczarniach czasami udaje się.W Windows XP.Zawsze niemal od razu się łączę.W Lubuntu to porażka.
Może Mobile Partner jest lepszy ale nie da rady go zainstalować bo mam komunikat o błędzie.
Dokładnie nie zapisałem w czym problem ale wszystko wpisywałem według opisu:
cd /home/hasiya/Desktop
Unzip
unzip mp21.zip
Go into mp21 folder
cd mp21
Install MobilePartner by using the install script
./install
Ale na końcu mam informacje o jakimś problemie.
Po powrocie do domu szerzej opiszę jaki to problem.Gdzieś wyczytałem że MobilePartner-a nie da rady zainstalować na Lubuntu.
W załączniku przykład instalacji z Ubuntu forum.
Może Mobile Partner jest lepszy ale nie da rady go zainstalować bo mam komunikat o błędzie.
Dokładnie nie zapisałem w czym problem ale wszystko wpisywałem według opisu:
cd /home/hasiya/Desktop
Unzip
unzip mp21.zip
Go into mp21 folder
cd mp21
Install MobilePartner by using the install script
./install
Ale na końcu mam informacje o jakimś problemie.
Po powrocie do domu szerzej opiszę jaki to problem.Gdzieś wyczytałem że MobilePartner-a nie da rady zainstalować na Lubuntu.
W załączniku przykład instalacji z Ubuntu forum.
- Załączniki
-
- nnv8l.png
- (50.9 KiB) Nie pobierany
Ostatnio zmieniony 08 mar 2014, 13:17 przez nowicjusz_ubuntu, łącznie zmieniany 1 raz.
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Re: Problem z łączeniem Aero2 przez Network Menager(Lubuntu)
Jakiego modemu używasz? Możesz użyć do połączeń wvdial.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

- xxx666xxx
- Wygnańcy
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Problem z łączeniem Aero2 przez Network Menager(Lubuntu)
Jak miałem netbook MSI U100 to miałem na nim Lubuntu 12.04 oraz Lubuntu 13.04 i Aero2 działał mi przez standardowy Network Manager bez problemów. Miałem Modem USB OPTION Vodafone K3670. Jeśli Twój modem sprawia problem to jak możesz kup ten co ja miałem (na aukcjach bardzo potaniały te modele) i będzie ślicznie Ci działać.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
- hsurim
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Xfce
Re: Huawei E3131 i Aero2 przez Network Menager(Lubuntu)
1. Kliknij prawym myszy w ikonkę połączeń internetowych na pasku.
2. Potem wybierz 'modyfikuj połączenia"
3. 'Dodaj'
4. Wybierz "komórkowe".
Dalej powinno samo wszystko się konfigurować - klikając 'dalej'. Jeśli NIE, to chyba wiesz co gdzie trzeba wpisać.
2. Potem wybierz 'modyfikuj połączenia"
3. 'Dodaj'
4. Wybierz "komórkowe".
Dalej powinno samo wszystko się konfigurować - klikając 'dalej'. Jeśli NIE, to chyba wiesz co gdzie trzeba wpisać.
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Ten modem 3131 jest tak popularny, że nie trzeba nic instalować. Podpinasz i ma chodzić. Sprawdzałem na Ubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, fedorze, opensuse, i to na kilku dystrybucjach wcześniejszych i nic nie trzeba doinstalowywać, wszystko, co potrzebne jest w systemie. A więc kombinujesz, jak koń pod górę. Coś u siebie namieszałeś, dlatego nie działa. Uparłeś się na Mobile Partner.
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

- hsurim
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Xfce
Ano ...
Czasami jednak zachodzi potrzeba uruchomienia konfiguracji ręcznie - tak, jak podałem wyżej - bo nie w każdej dystrybucji uruchamia się ona automatycznie (np. LMDE).
Czasami jednak zachodzi potrzeba uruchomienia konfiguracji ręcznie - tak, jak podałem wyżej - bo nie w każdej dystrybucji uruchamia się ona automatycznie (np. LMDE).
-
- Piegowaty Guziec
Witam. Dziś wyrzuciło mi błąd systemu.I tu raczej jest właśnie błąd.Konfigurowanie i kombinowanie nie daje rezultatu.
-- 14 mar 2014, o 21:58 --
Witam.Zapomniałem o forum...
Tu jest zrzut z ekranu: Apropos gdzie jako plik torrent mogę zciągnąć najnowszą wersję Lubuntu 14.04 64 bit?
-- 15 mar 2014, o 10:40 --
Gdy pojawił się raport o błędach nie wysłałem go a szkoda(i tak internet nie działał).Wiec czy gdzieś jest taki "dziennik raportów"?
-- 14 mar 2014, o 21:58 --
Witam.Zapomniałem o forum...
Tu jest zrzut z ekranu: Apropos gdzie jako plik torrent mogę zciągnąć najnowszą wersję Lubuntu 14.04 64 bit?
-- 15 mar 2014, o 10:40 --
Gdy pojawił się raport o błędach nie wysłałem go a szkoda(i tak internet nie działał).Wiec czy gdzieś jest taki "dziennik raportów"?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
Witam jestem nowym użytkownikiem Linux Ubuntu 11.04 mój problem dotyczy tak jak w temacie modemu E3131 tylko że od t-mobile nie wiem jak go zainstalować tak aby możliwy był dostęp do internetu(Po podpięciu go do kompa wykrywa modem ale mogę tylko przeglądać pliki). Próbowałem przez Mobile Partner ale po dojściu do komendy ../install nic się nie dzieję wyskakuje brak komendy. Próby przez menadżer połączeń sieciowych też nic nie dały ustawiam ale niestety możliwe że błędne. Czytałem poradniki pod Play i Areo ale po kilku próbach nic to nie dało bo jako nowy użytkownik są dla mnie trochę zbyt chaotyczne proszę o wyrozumiałość i wsparcie ale mam Linuxa od kilku dni i nie znam komend.
- xxx666xxx
- Wygnańcy
Hertia po pierwsze Ubuntu 11.04 wymarło. Po drugie Mobile Partner dołączony do modemu Huawei jest na Windows nie na Linux/Linuks. Zainstalowany jakimś cudem nawet przez Wine nie połączy Cię z siecią! Zainstaluj wspieraną wersję (masz do wyboru 12.04.4 lub 13.10... a następnie użyj Network Manager'a.
Tu macie instrukcję obrazkową konfiguracji Aero2 pod Network Manager'em
Tu macie instrukcję obrazkową konfiguracji Aero2 pod Network Manager'em

To jest jeszcze wersja testowa nie finalna. Odradzam instalację wersji testowej niedoświadczonym.nowicjusz_ubuntu pisze: Apropos gdzie jako plik torrent mogę zciągnąć najnowszą wersję Lubuntu 14.04 64 bit?
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
Dzięki za szybką odpowiedz mam jeszcze jedno pytanie wystarczy że zaktualizuję 11.04 do 13.10 za pomocą płyty czy lepiej zainstalować 13.10 od nowa?
- xxx666xxx
- Wygnańcy
Myślę, że aby uniknąć jakichkolwiek problemów lepiej jest czystą instalacje przeprowadzić.
-
- Piegowaty Guziec
Witam.Niestety nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem.Przed Chwilą próbowałem z Debian ,Linux Mint.Xubuntu się z klucza USB nie odpaliło.Czy można tu zastosować jeszcze jakiś inny Menager.Nagrałem pulpit aby pokazać że nawet 15 minut można się męczyć z Network Menager-em i nic.Czasami się oczywiście udaje połączyć.Tego nagrania nie mogę odtworzyć.Najwidoczniej w Lubuntu są błędy.
P.S Oczywiście wszystko mam dobrze wpisane w modyfikacji po łączenia bezprzewodowego(edytuj).
P.S Oczywiście wszystko mam dobrze wpisane w modyfikacji po łączenia bezprzewodowego(edytuj).
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
Pokaż, co masz wpisane?
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

-
- Piegowaty Guziec
Witam niech zainteresowani pomocą wejdą na pocztę:
http://www.free.os.pl
Wpisze login
ubuntuforum@twoj.info
Hasło
123456789
Tam umieściłem te dane bo mam kłopot z wrzutą karzą konwertować a u mnie nie da rady.
-- 20 mar 2014, o 15:53 --
Tu wrzuciłem zdjęcia i film.
http://speedy.sh/nZweB/aero2
http://speedy.sh/N54Xr/aero3
http://speedy.sh/kx9c3/aero4
http://speedy.sh/tzA8D/aero5
http://speedy.sh/vpW2y/out.ogv
http://www.free.os.pl
Wpisze login
ubuntuforum@twoj.info
Hasło
123456789
Tam umieściłem te dane bo mam kłopot z wrzutą karzą konwertować a u mnie nie da rady.
-- 20 mar 2014, o 15:53 --
Tu wrzuciłem zdjęcia i film.
http://speedy.sh/nZweB/aero2
http://speedy.sh/N54Xr/aero3
http://speedy.sh/kx9c3/aero4
http://speedy.sh/tzA8D/aero5
http://speedy.sh/vpW2y/out.ogv
- xxx666xxx
- Wygnańcy
Zobaczyłem Twój filmik i naszły mnie pewne myśli...
1) Sprawdź co by się stało gdybyś zaznaczył w tej jednej zakładce Ustawienia PPP ==> "Wysyłanie pakietów echo ppp" pamiętam przy słabym zasięgu mi to pomagało utrzymać połączenie.
2) Jeśli od dawna masz to którą w ogóle masz kartę bo z tego co mi wiadomo już dwa albo trzy razy Aero2 wymieniało karty. W sensie przysyłali nowy typ tym co mieli jeszcze stare. Stary typ natomiast był wyłączony z sieci. Nie różniły się z zewnątrz niczym.
3) Jak już nic nie pomoże sprawdź jeszcze opcję: http://dug.net.pl/tekst/197/aero2_z_mod ... wei_e3131/ co prawda to na Debian ale na Ubuntu też powinno się sprawdzić.

1) Sprawdź co by się stało gdybyś zaznaczył w tej jednej zakładce Ustawienia PPP ==> "Wysyłanie pakietów echo ppp" pamiętam przy słabym zasięgu mi to pomagało utrzymać połączenie.
2) Jeśli od dawna masz to którą w ogóle masz kartę bo z tego co mi wiadomo już dwa albo trzy razy Aero2 wymieniało karty. W sensie przysyłali nowy typ tym co mieli jeszcze stare. Stary typ natomiast był wyłączony z sieci. Nie różniły się z zewnątrz niczym.
3) Jak już nic nie pomoże sprawdź jeszcze opcję: http://dug.net.pl/tekst/197/aero2_z_mod ... wei_e3131/ co prawda to na Debian ale na Ubuntu też powinno się sprawdzić.
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
Wybierz typ sieci tylko 3G. To z filmu, a coś powrzucał za inne piliki? A w ogóle jesteś w zasięgu aero2?
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

- xxx666xxx
- Wygnańcy
Właśnie dobre pytanie czy autor tematu jest w zasięgu!mistrz1 pisze:A w ogóle jesteś w zasięgu aero2?

BTSearch - moim zdaniem najlepszy serwis do sprawdzania czy jesteś w zasięgu jakiejś sieci komórkowej. W wyszukiwaniu jest dostępne Aero2. Sprawdź czy jesteś w zasięgu Aero2 bo może tu tkwi problem.

-
- Piegowaty Guziec
Jasne że jestem w zasięgu.Mam antenę zewnętrzną.Zasięg ok 70%.Raczej wystarczy.
Może po prostu pokombinuję z innym programem jak wvdial.Coś mi nie idzie z instalacją.Dam znać jutro.
Może po prostu pokombinuję z innym programem jak wvdial.Coś mi nie idzie z instalacją.Dam znać jutro.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Dobry pomysł z tym innym programemnowicjusz_ubuntu pisze:Jasne że jestem w zasięgu.Mam antenę zewnętrzną.Zasięg ok 70%.Raczej wystarczy.

http://dug.net.pl/tekst/197/aero2_z_mod ... wei_e3131/
Pozdro

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

-
- Piegowaty Guziec
Wvdial to nie rozwiązanie problemu.Próbowałem krok po kroku.I wywaliło jakiś błąd.Spróbuję pomęczyć Mobil Partnera czyli:
jak na początku mojego tematu.
P.S Może znacie w razie kolejnej porażki coś zamiennego dla Aero 2.
Dzięki.
jak na początku mojego tematu.
P.S Może znacie w razie kolejnej porażki coś zamiennego dla Aero 2.
Dzięki.