[SOLVED] HP ProBook 6550b obciążenie CPU rośnie do 100% kiedy pracuję na baterii i włączam zasilanie sieciowe
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
[SOLVED] HP ProBook 6550b obciążenie CPU rośnie do 100% kiedy pracuję na baterii i włączam zasilanie sieciowe
Mam Ubuntu 12.04 na HP ProBook 6550b. Wszystko działa bardzo dobrze. Problem jest tylko kiedy pracuję na baterii i włączam zasilanie laptopa. Po kilku minutach praca procesora skacze do 100%. Wszystko zaczyna się strasznie ślimaczyć. Po kilkunastu minutach problem znika. Obciążenie procesora spada i komputer znowu działa sprawnie. Przy analizie obciążenia poprzez htop trudno stwierdzić jeden program wyróżniający się obciążeniem systemu. Raz jest to /usr/bin/X, czasem compiz lub indicator-multiload czy firefox. Pomaga jedynie reset komputera.
Może ktoś wie jaką usługę zresetować, by wyeliminować problem?
Może ktoś wie jaką usługę zresetować, by wyeliminować problem?
Ostatnio zmieniony 24 mar 2014, 18:55 przez jackusik, łącznie zmieniany 2 razy.
- gerald
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: HP ProBook 6550b 100% CPU rpzy włączeniu zasilania.
Podaj wyniki
to polecenie wklej po frezie systemu na pastebin.com i daj link
Kod: Zaznacz cały
lsb_release -a && uname -a
to polecenie wklej po frezie systemu na pastebin.com i daj link
dmesg > jackusik.log
Ubuntu-Mate & Linux Mint 17 Cinnamon & Ubuntu 14.04
Android 4.4.4 - CyanogenMod 11
-
- Przyjaciel
W tym przypadku, zrób inaczej...gerald pisze: to polecenie wklej po frezie systemu na pastebin.com i daj linkKod: Zaznacz cały
dmesg > jackusik.log
Przed podpięciem zasilania do komputera, otwórz terminal i klepnij:jackusik pisze:Problem jest tylko kiedy pracuję na baterii i włączam zasilanie laptopa. Po kilku minutach praca procesora skacze do 100%. Wszystko zaczyna się strasznie ślimaczyć. Po kilkunastu minutach problem znika.
sudo dmesg -C
sudo apt-get install pastebinit
dmesg | pastebinit
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
jackusik pisze:lsb_release -a && uname -a
-----@------HP-ProBook-6550b:~$ lsb_release -a && uname -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 12.04.4 LTS
Release: 12.04
Codename: precise
Linux jacek-HP-ProBook-6550b 3.2.0-60-generic #91-Ubuntu SMP Wed Feb 19 03:54:44 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
http://paste.ubuntu.com/7097778/gerald pisze: to polecenie wklej po frezie systemu na pastebin.com i daj linkKod: Zaznacz cały
dmesg > jackusik.log
- gerald
- Serdeczny Borsuk
W tym poleceniu chodzi o to żebyś go znalazł w swoim katalogu domowym i wkleił na pastebin bo to co wkleiłeś to chyba jakaś pomyłka.
Zacznij od aktualizacji systemu tym poleceniem
jak problem wystąpi znowu podaj wynik dmesg tak jak ci podał kolega bear7
Zacznij od aktualizacji systemu tym poleceniem
sudo apt-get install --install-recommends linux-generic-lts-saucy xserver-xorg-lts-saucy libgl1-mesa-glx-lts-saucy
-
- Piegowaty Guziec
Zaktualizowałem system zgodnie z poleceniem. Teraz to dopiero zaczęły mi się problemy!!! Nie mogę zainstalować karty graficznej:
Na końcu instalacji wyrzuca błąd. Mogę korzystać tylko z grafiki podstawowej. Nie mogę zmienić wielkości ikon paska Unity ani ilości i układu pulpitów. Wentylator pracuje na pełnych obrotach.
Fakt. Problemy z obciążeniem CPU zniknęły.
jacek@jacek-HP-ProBook-6550b:~$ bash amd-driver-installer-catalyst-13.1-legacy-linux-x86.x86_64.run
Fakt. Problemy z obciążeniem CPU zniknęły.
- gerald
- Serdeczny Borsuk
Jak masz własnościowe sterowniki to musisz je odinstalować i zainstaluj jeszcze raz.
-
- Piegowaty Guziec
Re: HP ProBook 6550b obciążenie CPU rośnie do 100% kiedy pracuję na baterii i włączam zasilanie sieciowe
Bardzo dziękuję za Wasze porady. Problem wydaje się bardziej złożony. Sterownik do mojej karty, zgodnie z danymi AMD, działa tylko do jądra 3.26. Jest gorzej. Mając w Grubie dostęp do starych jąder zainstalowałem sterownik karty graficznej. Teraz w ogóle nie mogę uruchomić systemu. Cóż, instaluję system na nowo.
-
- Przyjaciel
Re: HP ProBook 6550b obciążenie CPU rośnie do 100% kiedy pracuję na baterii i włączam zasilanie sieciowe
Może zamiast ponownie instalować system, spróbujesz go odratować. Poczytaj i spróbuj zastosować: viewtopic.php?f=136&t=172707&p=981069#p981069jackusik pisze:Mając w Grubie dostęp do starych jąder zainstalowałem sterownik karty graficznej. Teraz w ogóle nie mogę uruchomić systemu. Cóż, instaluję system na nowo.
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
I następnym razem nie pobieraj sterownika jako plik .run. Od sterowników są repozytoria. Po uruchomieniu systemu możesz poszukać sterowników w "Dodatkowych sterownikach".
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
-
- Piegowaty Guziec
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Nie ma dostępnych sterowników do aktualnej wersji jądra dla mojego laptopa. Nie udało mi się uratować Ubuntu 12.04. Mam obecnie Minta 13 i jądro 3.11. W zasadzie mogę zrezygnować z własnościowych sterowników. Muszę jedynie spowodować, by przy podłączeniu kabla HDMI można było przekazać nie tylko obraz ale również dźwięk. Mam możliwość wyboru wyjścia audio HDMI Audio [Radeon HD 4000 series], ale odbiornik "nie słyszy" dźwięku. W Ubuntu 12.04 było tak samo. Pomagało tylko instalowanie sterowników własnościowych.
Może jest jakiś sposób uruchomienia dźwięku?
-
- Przyjaciel
Zgodnie z regulaminem forum, załóż osobny wątek:jackusik pisze:BMuszę jedynie spowodować, by przy podłączeniu kabla HDMI można było przekazać nie tylko obraz ale również dźwięk. Mam możliwość wyboru wyjścia audio HDMI Audio [Radeon HD 4000 series], ale odbiornik "nie słyszy" dźwięku. W Ubuntu 12.04 było tak samo. Pomagało tylko instalowanie sterowników własnościowych.
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
-
- Piegowaty Guziec
Może się komuś to przyda.
Udało mi się zaktualizować jądro do wersji 3.8. Zrobiłem to po kolei, czyli aktualizowałem z wersji 3.02 do 3.5 i z 3.5 do 3.8. Jedyna wada, to to, że nie mogę zastosować sterowników do karty graficznej AMD Radeon HD 4000. Sterownik działa tylko do jądra 3.4.
Komendy aktualizacji do jądra 3.5:
Komendy aktualizacji do jądra 3.8:
Komendy aktualizacji do jądra 3.11:
Potem tylko
Procesor przestał się nakręcać od jądra 3.8
-- 22 mar 2014 08:29 --
Poprawka. Reboot należy zrobić po każdej aktualizacji jądra.
Udało mi się zaktualizować jądro do wersji 3.8. Zrobiłem to po kolei, czyli aktualizowałem z wersji 3.02 do 3.5 i z 3.5 do 3.8. Jedyna wada, to to, że nie mogę zastosować sterowników do karty graficznej AMD Radeon HD 4000. Sterownik działa tylko do jądra 3.4.
Komendy aktualizacji do jądra 3.5:
sudo apt-get install linux-generic-lts-quantal xserver-xorg-lts-quantal
sudo apt-get install linux-generic-lts-raring xserver-xorg-lts-raring
sudo apt-get install linux-generic-lts-saucy xserver-xorg-lts-saucy
sudo reboot
-- 22 mar 2014 08:29 --
Poprawka. Reboot należy zrobić po każdej aktualizacji jądra.