Bład przy uruchamianiu
- siwiuski
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: Brak
Bład przy uruchamianiu
Podczas uruchamiania pojawia się błąd jak w załączniku. Ubuntu działa jako serwer www. i chciałby całość jakoś odratować tylko nie wiem jakim klawiszem innym sposobem dostać się do linii komend lub po prostu naprawić ten błąd.
- Załączniki
-
- 20141006_182050.jpg
- (272.64 KiB) Nie pobierany
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Bład przy uruchamianiu
A czy ty czasami nie usunąłeś z systemu plików, których usuwać nie powinieneś? Może postaraj sobie przypomnieć, jakie to operacje wykonywałeś przed pojawieniem się problemu. Ewentualnie jak nie jesteś jedynym użytkownikiem, to może podpytaj innych.
Zacznij od uruchomienia systemu z nośnika instalacyjnego w trybie "Wypróbuj Ubuntu" i korzystając z dobrodziejstw fsck sprawdź, czy system plików jest nienaruszony. Jak nie masz pod ręką nośnika instalacyjnego, z menu GRUB-a wybierz tryb ratunkowy i z menu trybu ratunkowego wybierz fsck.
Mając dostęp do nośnika instalacyjnego, warto by sprawdzić, czy czasami to nie jest problem ze sprzętem, a konkretnie z uszkodzeniem dysku. Poszukaj i poczytaj informację na temat SMART testu.
Zacznij od uruchomienia systemu z nośnika instalacyjnego w trybie "Wypróbuj Ubuntu" i korzystając z dobrodziejstw fsck sprawdź, czy system plików jest nienaruszony. Jak nie masz pod ręką nośnika instalacyjnego, z menu GRUB-a wybierz tryb ratunkowy i z menu trybu ratunkowego wybierz fsck.
Mając dostęp do nośnika instalacyjnego, warto by sprawdzić, czy czasami to nie jest problem ze sprzętem, a konkretnie z uszkodzeniem dysku. Poszukaj i poczytaj informację na temat SMART testu.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- siwiuski
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: Brak
Witam ponownie.
Chyba zaczyna się powoli wyjaśniać mój problem. Prawdopodobnie był i jest jakiś włam na serwer
Po awarii zainstalowałem cały system od nowa i okazało się teraz, że dostawca netu informuje, że z naszego serwera lecą jakieś potężne pakiety do Chin
Jak sprawdzić co się dzieje na serwerze ?? Dodam ciekawostkę, że system był pobierany z linków na stronie ubuntu.pl, zainstalowałem LAMP serwer + SSH + htop i MC i tyle byłoby z instalacji na serwerze. Skąd mogą się brać takie syfy ??
-- 13 paź 2014 10:32 --
Wersja systemu 12.04
Chyba zaczyna się powoli wyjaśniać mój problem. Prawdopodobnie był i jest jakiś włam na serwer

Jak sprawdzić co się dzieje na serwerze ?? Dodam ciekawostkę, że system był pobierany z linków na stronie ubuntu.pl, zainstalowałem LAMP serwer + SSH + htop i MC i tyle byłoby z instalacji na serwerze. Skąd mogą się brać takie syfy ??
-- 13 paź 2014 10:32 --
Wersja systemu 12.04
-
- Gibki Gibbon
Jak zabezpieczyłeś - tak masz.