Laptop Lenovo Z510 IdeaPad, karta sieci bezprzewodowej Intel N7260, system operacyjny Ubuntu 14.04 LTS.
Ubuntu wyłącza lub blokuje wszystkie połączenia, kiedy zamykam pokrywę laptopa. Na systemie Windows nie ma takiego problemu i internet jest podtrzymywany, więc jest to problem w samym Ubuntu.
Przeorałem góógla i różne rozwiązania, które miały rozwiązać ten lub/i podobny problem, ale żadne z nich nie rozwiązało mojego.
Edytowałem pliki UPower.conf, logind.conf, lidbtn i acpi-support, tak jak polecali jacyś randomowi użytkownicy w askubuntu.com.
W ustawieniach systemowych z interfejsem graficznym w dziale Zasilanie mam ustawione "Nie robienie niczego" dla akcji zamknięcia pokrywy, ale jak się domyślacie w ogóle Ubuntu na to nie reaguje.
Czy mogę tutaj prosić o pomoc? Bo już mi ręce opadają, a wszelkie strony pomocy albo chcą minimalnie 7 punktów jakiejś reputacji, albo zapisania się na jakąś listę emailową. Znalazłem stronę ubuntu.pl, a na niej forum. Są tu ludzie pracujący na tym systemie, więc może ktoś mi pomoże?
Na koniec dodam, że system NIE przechodzi w stan uśpienia ani hibernacji, gdy pokrywa jest zamykana. Jedynie traci lub blokuje połączenie sieciowe, tak jakby uruchamiał tryb offline / samolotowy (bo taki też obsługuje ten laptop).
Lenovo Z510 IdeaPad traci połączenie z internetem kiedy pokrywa jest zamykana
- IdolwSzutrab7
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Lenovo Z510 IdeaPad traci połączenie z internetem kiedy pokrywa jest zamykana
Z Linuksa korzystam od grudnia 2014. Pierwsza moja dystrybucja to Ubuntu 14.04. Przedtem korzystałem z Windows 7 x64 Home Premium. Jeszcze wcześniej korzystałem z Windows XP z SP3. Jeszcze wcześniejszy system - nie ma takiego.
- hsurim
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Re: Ubuntu 14.04 traci połączenie z internetem, kiedy pokrywa laptopa jest zamykana
A jak masz ustawiony - w opcjach zasilania - skutek zamykania pokrywy ?
- igotit4free
- Przyjaciel
Re: Ubuntu 14.04 traci połączenie z internetem, kiedy pokrywa laptopa jest zamykana
Tak ma ustawione=>hsurim pisze:A jak masz ustawiony - w opcjach zasilania - skutek zamykania pokrywy ?
IdolwSzutrab7 pisze: W ustawieniach systemowych z interfejsem graficznym w dziale Zasilanie mam ustawione "Nie robienie niczego" dla akcji zamknięcia pokrywy, ale jak się domyślacie w ogóle Ubuntu na to nie reaguje.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- IdolwSzutrab7
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
Re: Lenovo Z510 IdeaPad traci połączenie z internetem kiedy pokrywa jest zamykana
Problem rozwiązany. To nie była wina Ubuntu, tylko słabego połączenia. Być może podczas zamknięcia klapy jest mniejsze napięcie, albo coś takiego. W każdym bądź razie gdy klapa była zamykana, to się połączenie zrywało. Problem rozwiązałem stawiając drugi router na piętrze, który jest bliżej laptopa, niżeli ten główny.
Z Linuksa korzystam od grudnia 2014. Pierwsza moja dystrybucja to Ubuntu 14.04. Przedtem korzystałem z Windows 7 x64 Home Premium. Jeszcze wcześniej korzystałem z Windows XP z SP3. Jeszcze wcześniejszy system - nie ma takiego.