Na wstępie chciałem zaznaczyć iż zapoznałem się z podobnym wątkiem na forum (jak również przekopałem kilkanaście postów na zagranicznych forach)- wszystko bez zadowalających rezultatów.
Musiałem przeprowadzić upgrade kernela na ubuntu 12.04 z 3.13.0-32-generic na 3.13.0-40-generic.
Niestety z racji iż maszyna nie ma otwartego dostępu do internetu, aktualizacja przeprowadzana była manualnie, poprzez ściągnięcie odpowiednich pakietów (na testowej maszynie wszystko poszło sprawnie- była to maszyna wirtualna, omawiana jest fizycznym serwerem).
Niestety maszyna nie bootuje sie poprawnie na nowym jadrze- pojawia się błąd wspomniany w tytule. Initramfs nie znajduje partycji root i przechodzi do BusyBox.
Gdy bootuje serwer na starym jadrze (dalej dostępny w Grubie- previous linux versions), wszystko uruchamiane jest poprawnie.
Czy mógłby ktoś naprowadzić mnie na rozwiązanie tego problemu?
Ze swojej strony dodalem parametr rootdelay=60 do gruba, sprawdziłem czy UUID dyskow sa poprawne (fstab, blkid i grub.cf). W grub.cf upewnilem sie iz root uuid dla obydwu wersji kernela jest takie samo (mam na mysli wpis: 'linux /boot/vmlinuz-3.13.0-40\32-generic root=UUID=xxx ro').
Również (w nawiązaniu do wspomnianego już wątku na forum) po uruchomieniu serwera ze starego jadra wykonałem update-initramfs i update-grub.
Wszystko na marne - serwer jak nie wstawał na nowym jadrze tak nie wstaje..
W tym momencie pomysły mi się skończyły

Znalazłem jeszcze w starych watkach iż polecano zmienić wpisy w fstab z UUID=xxx na /dev/sda1 itp, jednak z racji iz watek był bardzo stary nie jestem do tego przekonany (szczególnie ze na starym jadrze wszystko uruchamia się poprawnie).