Ubuntu 16.04, dysk SSD oraz TRIM.
- gilban
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 19.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Ubuntu 16.04, dysk SSD oraz TRIM.
Dzień dobry!
Ponieważ w Internecie i tu na forum jest mało na ten temat to chciałem zasięgnąć troszkę informacji.
Otóż mam komputer Fujitsu e5730 z C2D E8500 (q43 chipset), 6 GB RAM oraz grafiką Nvidia NVS 315 i postanowiłem wymienić sobie dysk mechaniczny na GOODRAM SSD CX300 120 GB.
I teraz pytanie, czy po zainstalowaniu Ubuntu Mate 16.04 na tym dysku funkcja TRIM od razu się włączy, czy muszę coś jeszcze robić?
Czy optymalizację system sam będzie sobie robił, czy tu to też nie jest potrzebne? Lub jak ją samemu przeprowadzać.
Ja wiem, że kontroler jest tylko SATA II, jednak skoro mojemu koledze laptop z i3 pierwszej generacji, Windows 10 64 bit, 4 GB RAM i wspomnianym dyskiem "dostał skrzydeł" to i ten też powinien.
Dodatkowe pytanie - czy partycje mogą być w standardzie BTRFS - zauważalne szybsze działanie nawet przy mechanicznym dysku, czy lepiej żeby były w EXT 4?
Ponieważ w Internecie i tu na forum jest mało na ten temat to chciałem zasięgnąć troszkę informacji.
Otóż mam komputer Fujitsu e5730 z C2D E8500 (q43 chipset), 6 GB RAM oraz grafiką Nvidia NVS 315 i postanowiłem wymienić sobie dysk mechaniczny na GOODRAM SSD CX300 120 GB.
I teraz pytanie, czy po zainstalowaniu Ubuntu Mate 16.04 na tym dysku funkcja TRIM od razu się włączy, czy muszę coś jeszcze robić?
Czy optymalizację system sam będzie sobie robił, czy tu to też nie jest potrzebne? Lub jak ją samemu przeprowadzać.
Ja wiem, że kontroler jest tylko SATA II, jednak skoro mojemu koledze laptop z i3 pierwszej generacji, Windows 10 64 bit, 4 GB RAM i wspomnianym dyskiem "dostał skrzydeł" to i ten też powinien.
Dodatkowe pytanie - czy partycje mogą być w standardzie BTRFS - zauważalne szybsze działanie nawet przy mechanicznym dysku, czy lepiej żeby były w EXT 4?
Re: Ubuntu 16.04, dysk SSD oraz TRIM.
Witam,
Jeśli chodzi o TRIM to Ubuntu od 16.04 wspiera TRIM we wszystkich dyskach SSD. Wcześniej trzeba było dodawać parametr pomijający sprawdzanie dysku, gdyż funkcja działała jedynie dla wybranych modeli. Operacja realizowana jest przez cotygodniowe zadanie cron. Osobiście przeniosłem zadanie na co dzień. Task powinien dodać się automatycznie podczas instalacji systemu (tak było w moim przypadku). TRIM można też wywołać ręcznie poleceniem Jeśli chodzi o system plików to polecany jest EXT4 z powodu rozsądnej ilości zapisów na dysk. BTRFS podobno może niestety negatywnie wpłynąć na żywotność dysku z powodu zwiększonej w stosunku do EXT4 ilości zapisów.
Jeśli chodzi o TRIM to Ubuntu od 16.04 wspiera TRIM we wszystkich dyskach SSD. Wcześniej trzeba było dodawać parametr pomijający sprawdzanie dysku, gdyż funkcja działała jedynie dla wybranych modeli. Operacja realizowana jest przez cotygodniowe zadanie cron. Osobiście przeniosłem zadanie na co dzień. Task powinien dodać się automatycznie podczas instalacji systemu (tak było w moim przypadku). TRIM można też wywołać ręcznie poleceniem
Kod: Zaznacz cały
sudo fstrim --all
- gilban
- Serdeczny Borsuk
Dziękuję bardzo.
Mam jeszcze 1 pytanie:
Czy na dysku SSD zakładać partycję SWAP? Czy tylko systemową i home?
Mam jeszcze 1 pytanie:
Czy na dysku SSD zakładać partycję SWAP? Czy tylko systemową i home?
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Osobiście polecił bym Ci na drugim dysku (jeśli masz takowy). Ja przy 8 GB RAM-u zrobiłem 2 GB na drugim dysku HDD, ale nie partycję tylko plik wymiany - swapfile.
Także tutaj umieściłem swoje /home.
Także tutaj umieściłem swoje /home.

PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
- gilban
- Serdeczny Borsuk
Dziękuję. Jednak jak się robi swapfile w Linuksie? Zawsze się uczyłem i wszyscy wszędzie piszą że w Linuksie zakłada się partycję Swap
Druga sprawa co do Swapa - ja wiem że ogólnie jak jest na dysku SSD to ten się szybciej zużywa. Jednak też system ogólnie szybciej działa, gdyż programy, przynajmniej tak jest w Windowsie część swoich danych (najczęściej te 32 bit ale pewnie nie tylko) wrzucają do Swapa. Gdy on SWAP będzie na SSD, to z powodu szybszego działania - odczyt i zapis będzie szybszy niż przy HDD, więc system sprawniej działać będzie. Takie jest moje rozumowanie.
Druga sprawa co do Swapa - ja wiem że ogólnie jak jest na dysku SSD to ten się szybciej zużywa. Jednak też system ogólnie szybciej działa, gdyż programy, przynajmniej tak jest w Windowsie część swoich danych (najczęściej te 32 bit ale pewnie nie tylko) wrzucają do Swapa. Gdy on SWAP będzie na SSD, to z powodu szybszego działania - odczyt i zapis będzie szybszy niż przy HDD, więc system sprawniej działać będzie. Takie jest moje rozumowanie.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Przy 6GB pamięci ram możesz sobie spokojnie jakąś tam partycję swap założyć - nie będzie ona prawie w ogóle używana. Swapfile też jest jakimś rozwiązaniem, ale wyjdzie na to samo (dane zapisywane na SSD) a jest bardziej uciążliwe w wykonaniu (przynajmniej dla początkującego).
Co do fstrim - w Ubuntu 16.04 fstrim wykonuje się co tydzień samoczynnie (jest odpowiedni job wrzucony do /etc/cron.weekly/fstrim). Gdyby ktoś chciał na własną rękę, to można np. tak: http://404.g-net.pl/2015/10/ssdcrontrim ... d-systemd/
:)
Co do fstrim - w Ubuntu 16.04 fstrim wykonuje się co tydzień samoczynnie (jest odpowiedni job wrzucony do /etc/cron.weekly/fstrim). Gdyby ktoś chciał na własną rękę, to można np. tak: http://404.g-net.pl/2015/10/ssdcrontrim ... d-systemd/
:)
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
- gilban
- Serdeczny Borsuk
Witam ponownie.
Więc zamontowałem dysk SSD i zainstalowałem system. Czuć jest, że system jakby szybciej się uruchamiał w stosunku do HDD, również się szybciej i to zdecydowanie instalował. Jednak partycję Home - niedużą (około 30 GB) stworzyłem również na SSD, gdyż jak wiadomo cała konfiguracja profilu zapisuje się na partycji /home - i dzięki temu system działa stabilniej. Gdy z początku partycję /home dałem na dysku mechanicznym, było jednak gorzej.
Jedynie z poziomu przeglądarki Firefox oraz Chrome ustawiłem sobie aby pliki pobierały się na osobny dysk. Fajnie by było jakby w systemie (mam Ubuntu Mate) można było zmienić położenie samych katalogów: Muzyka, Dokumenty, obrazy na osobny dysk, nie ruszając całego /home z głównego dysku.
Więc zamontowałem dysk SSD i zainstalowałem system. Czuć jest, że system jakby szybciej się uruchamiał w stosunku do HDD, również się szybciej i to zdecydowanie instalował. Jednak partycję Home - niedużą (około 30 GB) stworzyłem również na SSD, gdyż jak wiadomo cała konfiguracja profilu zapisuje się na partycji /home - i dzięki temu system działa stabilniej. Gdy z początku partycję /home dałem na dysku mechanicznym, było jednak gorzej.
Jedynie z poziomu przeglądarki Firefox oraz Chrome ustawiłem sobie aby pliki pobierały się na osobny dysk. Fajnie by było jakby w systemie (mam Ubuntu Mate) można było zmienić położenie samych katalogów: Muzyka, Dokumenty, obrazy na osobny dysk, nie ruszając całego /home z głównego dysku.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Ależ da się - wystarczy zamontować dany katalog na innym dysku.
Można też zrobić link symboliczny - jak kto woli.
Można też zrobić link symboliczny - jak kto woli.
- gilban
- Serdeczny Borsuk
Witam ponownie.
Zainstalowałem jednak Ubuntu Mate 16.04 raz jeszcze na tym dysku SSD, jednak używając formatowania BTRFS zarówno partycji systemowej / jak i /home i powiem szczerze - jest to rakieta w porównaniu do EXT 4. System uruchamia się w mgnieniu oka. Także polecam wszystkim BTRFS na dysk SSD. Będzie radocha jak nigdy.
Zainstalowałem jednak Ubuntu Mate 16.04 raz jeszcze na tym dysku SSD, jednak używając formatowania BTRFS zarówno partycji systemowej / jak i /home i powiem szczerze - jest to rakieta w porównaniu do EXT 4. System uruchamia się w mgnieniu oka. Także polecam wszystkim BTRFS na dysk SSD. Będzie radocha jak nigdy.