cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
Lucas39
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 77
Rejestracja: 13 sie 2013, 18:16
Płeć: Mężczyzna
Kontaktowanie:

cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: Lucas39 » 25 sie 2017, 23:27

Dzień dobry.
Proszę o pomoc w naprawie środowiska graficznego CINNAMON. W obecnej chwili od około miesiąca cały czas jest tryb awaryjny. ( wyskakuje ramka z taka informacja podczas ładowania środowiska)
Próbowałem przeinstalować pakiety z poziomu synaptic oraz liczyłem na cud że po którejś aktualizacji środowisko samo się naprawi, ale wygląda na to ze na cuda nie ma co liczyć.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 6614
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: mario_7 » 28 sie 2017, 09:15

Jaką masz kartę graficzną? Jakie sterowniki? Jaką wersję Ubuntu?
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
Kubert
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 1
Rejestracja: 28 sie 2017, 09:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: http://ctwb.pl/umowa_kupna_sprzedazy_samochodu
Kontaktowanie:

Re: cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: Kubert » 28 sie 2017, 09:31

Ten problem często występuje z kartami AMD, a dokładniej z AMD Catalyst driver. Zrób świeżą instalację Catalysta i cinnamona.
umowa kupna sprzedaży pojazdu
Lucas39
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 77
Rejestracja: 13 sie 2013, 18:16
Płeć: Mężczyzna
Kontaktowanie:

Re: cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: Lucas39 » 28 sie 2017, 21:48

karta hd2300 , serowniki oryginalne jakie dostarcza instalator ubuntu, od chwili wydania caly czas to dzis 16,04
Awaria jest od miesiąca. Pokazała się po jakiejś aktualizacji. Nie wiem czy to mądre ale sprawdzam czy są aktualizacje czasem co dzień czasem co dwa dni i jeśli są to instaluje. Może to przesada?
Ubuntu w raz z cinnamonem używam od wersji 12,04 i nigdy czegoś takiego nie miałem.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 6614
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: mario_7 » 29 sie 2017, 10:02

Wrzuć na paste.ubuntu.com wynik polecenia dmesg i podaj link.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
Lucas39
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 77
Rejestracja: 13 sie 2013, 18:16
Płeć: Mężczyzna
Kontaktowanie:

Re: cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: Lucas39 » 29 sie 2017, 23:08

Lucas39
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 77
Rejestracja: 13 sie 2013, 18:16
Płeć: Mężczyzna
Kontaktowanie:

Re: cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: Lucas39 » 02 wrz 2017, 00:53

Jak dla mnie to po za danymi jeśli chodzi o błąd środowiska nic to nie mówi.
Awatar użytkownika
Xue-buntu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 113
Rejestracja: 22 lut 2015, 16:08
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86_64

Re: cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: Xue-buntu » 02 wrz 2017, 15:29

Też nic nie widzę w dmesg. Czy jak usuwałeś przez Synaptic pakiety Cinnamona, to zaznaczałeś opcję "Do całkowitego usunięcia"? To pozwala usunąć też pliki konfiguracyjne pakietów. Sęk w tym, że trzeba sobie spisać, co się usuwa, a po usunięciu doinstalować to ręcznie przez terminal.
Lucas39
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 77
Rejestracja: 13 sie 2013, 18:16
Płeć: Mężczyzna
Kontaktowanie:

Re: cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: Lucas39 » 03 wrz 2017, 16:17

nie, nie.
nic nie usuwałem. Nie czuje się na tyle silny w tym systemie by odważnie coś usuwać i instalować.
Zaznaczałem wszystkie pakiety do ponownej instalacji. Ale to nic nie dało.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 6614
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: mario_7 » 03 wrz 2017, 19:20

Pokaż zawartość pliku /var/log/Xorg.0.log

Ponadto Cinnamon ma jakieś swoje logi? Pokaż je też.

Masz zainstalowane jakieś dodatkowe sterowniki do karty graficznej? Albo jakąś konfigurację w pliku xorg.conf?
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
Lucas39
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 77
Rejestracja: 13 sie 2013, 18:16
Płeć: Mężczyzna
Kontaktowanie:

Re: cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: Lucas39 » 03 wrz 2017, 23:30

zawartosc Xorg.0.log http://paste.ubuntu.com/25460614/

zawartosc Xorg.0.old http://paste.ubuntu.com/25460650/ pokazuje bo znalazlem taki plik, oba maja ta sama date

brak instalacji innych sterownikow - tylko oryginal ubuntu

nie ma plików xorg.conf oraz cinnamon *.log
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 6614
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: mario_7 » 04 wrz 2017, 09:09

Masz możliwość uruchomienia sesji gościa z tym środowiskiem? Spróbuj.
W logach błędów raczej nie widać.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
Lucas39
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 77
Rejestracja: 13 sie 2013, 18:16
Płeć: Mężczyzna
Kontaktowanie:

Re: cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: Lucas39 » 04 wrz 2017, 19:41

utworzyłem konto GOŚĆ
wlazłem, ale niestety tez z ramką błędu
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 6614
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: mario_7 » 06 wrz 2017, 10:23

Co widzisz po wywołaniu tego polecenia:

Kod: Zaznacz cały

cinnamon --replace
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
Lucas39
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 77
Rejestracja: 13 sie 2013, 18:16
Płeć: Mężczyzna
Kontaktowanie:

Re: cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: Lucas39 » 06 wrz 2017, 21:08

cinnamon--replace : nie znaleziono polecenia
rrico
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 50
Rejestracja: 22 kwie 2017, 11:32
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: óć-pl

Re: cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: rrico » 07 wrz 2017, 08:40

Cinnamon[spacja]--replace. Try again later ;)
----------------------------------------------------
Ubuntu MATE 16.04.2 LTS x64 (tymczasowo offline) | Składak
Limux Mint 18.2 Mate/Cinnamon x64 (bieżący) | Toshiba Satellite A350
Lucas39
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 77
Rejestracja: 13 sie 2013, 18:16
Płeć: Mężczyzna
Kontaktowanie:

Re: cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: Lucas39 » 07 wrz 2017, 23:25

wynik polecenia ( ehh musialem przepisac bo sie nie da skopiowac)
$ cinnamon --replace
Cjs-Message: JS WARNING: [/usr/share/cinnamon/js/ui/environment.js 36]: anonymous function does not always return a value

(cinnamon:3044): Cjs-CRITICAL **: JS ERROR: SyntaxError: parameter(s) with default followed by parameter without default @ /usr/share/cinnamon/js/ui/main.js:926
Cinnamon warning: Log level 32: Execution of main.js threw exception: JS_Evaluat eScript() failed
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 6614
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: mario_7 » 13 wrz 2017, 17:47

To wygląda na źródło problemu.

Masz sprawdzone źródło z pakietami cinnamona?
Nie masz przypadkiem jakichś niekompatybilnych wersji zależności zainstalowanych?
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
Lucas39
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 77
Rejestracja: 13 sie 2013, 18:16
Płeć: Mężczyzna
Kontaktowanie:

Re: cinnamon - tryb awaryjny po aktualizacji

Postautor: Lucas39 » 13 wrz 2017, 23:20

Nie potrafie odpowiedziec na to pyta
nie. Insalowalem z gotowych komend podanych na stronie z alternatywnymi srodowiskami graficznymi.

Ale !!!!!!!!!!!! dzis pokazaly sie jakies kolejne aktualzacje rozne i chyba cos z jadrem. podczas aktualizacji bylo wymagane haslo.
po zainstalowaniu aktualizacji i restarcie calego komputera srodowisko dziala poprawnie.

Wróć do „Środowiska graficzne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości