Mam dużą prośbę bo używam Ubuntu już od jakiegoś czasu i mam tam sporo rzezy które nie chciał bym stracić.
System jest bardzo fajny, tylko że korzystałem z niego jak z windowsa więc niewiele o nim wiem.
Tak więc, chciałem trochę podrasować mojego staruszka PC i kupiłem do niego kartę graficzną Gforca GTX 1650Super zamiast starej GTX 560Ti,
tylko że mój komputer miał już swoje lata i się okazało że coś nie działa i nie podnosi się BIOS. Poczytałem trochę
i się okazało że to może być nieaktualny BIOS MB. Wiedziałem że na Ubuntu tego nie zrobię więc wszedłem na mojego Windowsa Viste
który już był za stary do takiej operacji. No ale miałem "7" tylko nie wgrywałem nigdy bo po co. Szybki format, aktualizacja BIOS i karta
graficzna zaczęła działać, natomiast znikło menu wyboru, w zaawansowanych ustawieniach systemu windowsa też nie było drugiego systemu.
Przeglądając podobne tematy natrafiłem na programik "EasyBCD", odnalazłem menu wyboru poprzez GRUB 2 (auto).
Tylko że teraz mam 2 menu wyboru, najpierw klasyczne takie z białymi napisami na czarnym tle, tam wybieram Ubuntu i pojawia mi się moje poprzednie fioletowe jeszcze z windowsem Vista. Po wybraniu Ubuntu zaczyna się
wczytywanie, trwa długo, a potem system zaczyna coś ładować z wiersza poleceń, ciągiem nie da się nic odczytać,
zrobiłem zdjęcie, z tego co widzę:
- ...
- The NVIDIA probe routime failed for 1
- None of the NVIDIA graphics adapter
- Module unloaded
- ...
i tak leci w pętli nieskończonej
Bardzo proszę o pomoc, dobrą radę, cokolwiek. Nie chcę stracić dokumentów.
Najłatwiej było by zrobić format i reinstall. O ile dobrze pamiętam to zrobiłem osobno partycję "/" i "home" tylko czy jeśli zrobię format partycji '/' i instalację systemu tam to cz stracę swoje dokumenty ?
W menu wyboru ubuntu mam oprócz zwykłego systemu jeszcze Ubuntu dla zaawansowanych
nie mam więcej pomysłów. ;/