Antywirus dla Ubuntu

Dyskusje o wszystkim co służy ochronie systemu i danych przed nieautoryzowanym dostępem.
Komputerowiec 1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Antywirus dla Ubuntu

Post autor: Komputerowiec 1 »

Mam zainstalowane na jednym dysku dwa systemy.
Windows 10 Pro i Ubuntu 18.04.4 LTS.
System Windows jest zabezpieczony antywirusem, a Ubuntu nie.
Czy ktoś może mi polecić dobrego antywirusa na Ubuntu NIE chodzącego na emulatorze (np. WINE)?
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Re: Antywirus dla Ubuntu

Post autor: jacekalex »

Ubuntu ma architekturę Linuxa oraz Apparmora do zabezpieczeń.

Teoretycznie możesz zainstalować z repozytorium demona clamd i aktualizować reguły antywirusowe przez polecenia

Kod: Zaznacz cały

sudo freshclam
oraz

Kod: Zaznacz cały

sudo clamav-unofficial-sigs.sh
tyle że to nieźle przymuli kompa, a w ogóle nie zwiększa bezpieczeństwa Linuxa, bo ten aspekt systemu zależy od zupełnie innych czynników.

Linux nie wspiera działania wirusów i nie zarabia miliardów na spółce z firmami antywirusowymi jak Windows, wiec wirusy na Linuxa są jak Yeti, wszyscy wiedzą, ze istnieją, ale niewielu je na oczy widziało.
Wystarczy regularnie aktualizować system, żeby miał załatane wszystkie znalezione luki bezpieczeństwa, i ten warunek zapewni prawidłowe bezpieczeństwo systemu.

Apparmora być może trzeba skonfigurować, czyli po prostu włączyć niektóre profile dla aplikacji.

Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Lindt13
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: Lindt13 »

Pozwole się podłączyć pod pytanie. Chciałbym zapytać czy istnieje dla ubuntu antywirus pod kątem archiwów .rar? Pobrany przeze mnie plik ma większy rozmiar niż powinien i zastanawiam się czy nie jest tam dopakowane coś "ekstra".
Awatar użytkownika
Willow
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: Willow »

Lindt13 pisze: 11 kwie 2020, 15:42 Pozwole się podłączyć pod pytanie. Chciałbym zapytać czy istnieje dla ubuntu antywirus pod kątem archiwów .rar? Pobrany przeze mnie plik ma większy rozmiar niż powinien i zastanawiam się czy nie jest tam dopakowane coś "ekstra".
Moim skromnym zdaniem nawet jeśli coś jest w tym pliku rar to istnieje mały procent szans że zainfekuje Twój komputer pod kontrolą Linuxa
-fixfan-
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: -fixfan- »

ja tam lubię jak trafiam wirusa, zawsze jest to wirus o końcówce .exe czyli nie groźnym dla linuksa. Śmieszy mnie okno wyskakujące z nazwą pliku i zapytaniem co mam zrobić zapisać czy otworzyć w wine. Są antywirusy na linuksa ,ale jak dla mnie to zwykły chwyt marketingowy a nie w pełni działający program. Raz w życiu trafiłem na wirusa pod linuksa, było to jeszcze za czasów kde 3.5.0 , dany wirus zmieniał nazwę "mój komputer" na jakieś przekleństwo w języku francuskim. Warto wspomnieć sam szukałem tego wirusa, i sam go zainstalowałem z root :D tak dla jaj :D prędzej szóstkę w lotto traficie jak na np ubuntu wirusa.
Awatar użytkownika
Willow
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

To co pisał jacekalex to prawda. Wirusy tworzone są po to żeby potem firmy tworzące "antywirusy" mogły wspólnie zarobić na tym interesie. Linuxa jak dotąd trudno jest zainfekować ze względu na specyficzną budowę jądra systemu, oraz uprawnienia kont administracyjnych. Do tego wirusy tworzy się na Windowsa tylko dlatego że ten system jest bardzo podatny na infekcje. Sam czasami korzystam z Windowsa i tam mam aż 2 antywirusy i zaporę żeby działać a to i tak w pełni nie zapewnia mi 100% pewności że czegoś nie złapię...
-fixfan-
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

dwa antywirusy ? ostro , na razie bardziej dla windowsa szkodliwe są aktualizacje jak same wirusy ;)
Awatar użytkownika
Willow
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

-fixfan- pisze: 25 cze 2020, 13:52 dwa antywirusy ? ostro , na razie bardziej dla windowsa szkodliwe są aktualizacje jak same wirusy ;)
Jeden antywirus z zaporą a drugi anty malware a trzecie to zapora Windows bardziej "symboliczna"
-fixfan-
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

nie moja bajka, ja od 15 lat albo i więcej siedzę na linuksie.
Awatar użytkownika
Willow
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

-fixfan- pisze: 26 cze 2020, 10:13 nie moja bajka, ja od 15 lat albo i więcej siedzę na linuksie.
Ja od wersji 8.04 LTS , Windowsa używam sporadycznie jako system na drugim dysku. Główne używam Ubuntu od lat i nie bawię się w antywirusy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bezpieczeństwo Ubuntu”