Nie mam na PC żadnej wersji Windowsa ale zastanawia mnie taka sprzedaż na Aliexpress .... czy to jest legalne ?
Za klucz na Win 10 Pro - 9.20 $ coś około = 39zł
ALI-KEY
Windows 10 Pro - licencja - KEY ?
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
- lcoyote
- Zakręcona Traszka

- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Cinnamon
Re: Windows 10 Pro - licencja - KEY ?
Czy to legalne? - na te pytanie trudno mi odpowiedzieć. Ja opiszę swoją sytuację z Windows (mam na niewielkiej części dysku - 150GB) - kupując laptopa miałem na nim zainstalowaną wersję fabryczną Windows 8.0 (ale niestety padła po 13 miesiącach a gwarancja była na 12 miesięcy). Pisałem do producenta i zero odpowiedzi. Trudno myślę sobie, zassałem obraz 8.1 ze strony Microsoft i "aktywatorem" zarejestrowałem/zalegalizowałem (nieoficjalny windek) - wszystko było Ok jakiś czas i potem (pojawiło się że mam pirata). To ja go w powietrze. Zassałem 10 i znów do niego aktywator (ale 10 w ogóle mi się nie spodobał) - to przeszedłem na 8.1 i zarejestrowałem starym kluczem (na swoje nazwisko) i wszystko jest OK.kobrawerde pisze: 06 kwie 2020, 22:33 Nie mam na PC żadnej wersji Windowsa ale zastanawia mnie taka sprzedaż na Aliexpress .... czy to jest legalne ?
Za klucz na Win 10 Pro - 9.20 $ coś około = 39zł
Ja przypuszczam, że CIEKAWE rzeczy robi firma Billa Gates'a (już ponoć on sam zrezygnował "oficjalnie" z prezesowania i zajął się fundacją Melindy i Billa) -może już "prawie" za darmo rozdają Windowsa - by mieć FURTKĘ do komputera każdego użytkownika końcowego.
« Jesteśmy pyłkiem i wielkością »
Przejrzyj na oczy, włącz myślenie, póki nie jest za późno i jest ono jeszcze legalne!
Debian 11 ze środowiskiem Cynnamon
Przejrzyj na oczy, włącz myślenie, póki nie jest za późno i jest ono jeszcze legalne!
Debian 11 ze środowiskiem Cynnamon
- jacekalex
- Gibki Gibbon

- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Re: Windows 10 Pro - licencja - KEY ?
Na Allegro też tego pełno.
Jak kupisz, zawsze możesz zadzwonić do Microsoftu i zapytać.
Póki nie kupisz, nie masz takiej możliwości...
Poza tym od kiedy dominującym OS na świecie jest Android, od paru groszy za licencję Windowsa ważniejsze jest dla MS, żeby Android nie wszedł na laptopy i desktopy, bo to zakończy hegemonię czy silną pozycję Microsoftu we wszystkich obszarach IT, od Windowsa po Azure.
Z resztą zawsze zostawiali furtki do aktywowania pirackiego Windowsa nie dlatego, że nie zależało im na kasie,
ale dlatego, ze dzięki temu producenci gier i oprogramownaia nie mieli interesu pisać programów na inne platformy.
W rezultacie np na Linuxa nie było fajnych gier, nie było Corela, Photoshopa i nie było AutoCADa.
Nie było też szansy na oglądanie filmów zabezpieczonych DRM.
Miliardy w Microsofcie szły zawsze w utrzymanie hegemonia na ryku komputerów domowych, wartością dodaną gratis była też hegemonia na rynku komputerów biurowych.
Android na smartfonach, tabletach, konsolach i telewizorach uderzył Microsoft w najczulszy punkt.
Linux od lat dominuje na serwerach, superkomputerach i w centrach obliczeniowych, ale to nie miało znaczenia dla rynku konsumenckiego, gdzie leżą ciężkie miliardy dolarów.
Apple miało ze swoim MacOS może ze 3% rynku, ale 95% rynku należało do Microsoftu i to była prawdziwa wartość tej firmy.
Sytuacja, kiedy Kowalski może sobie obejrzeć film z netu, pograć albo zajrzeć do internetu bez włączania Windowsa, i robi to legalnie, jest dla Microsoftu najgorszą klęską.
A ten stan rzeczy stał się masowy (2 miliardy urządzeń) dzięki Andkowi.
Pozdro

Jak kupisz, zawsze możesz zadzwonić do Microsoftu i zapytać.
Póki nie kupisz, nie masz takiej możliwości...
Poza tym od kiedy dominującym OS na świecie jest Android, od paru groszy za licencję Windowsa ważniejsze jest dla MS, żeby Android nie wszedł na laptopy i desktopy, bo to zakończy hegemonię czy silną pozycję Microsoftu we wszystkich obszarach IT, od Windowsa po Azure.
Z resztą zawsze zostawiali furtki do aktywowania pirackiego Windowsa nie dlatego, że nie zależało im na kasie,
ale dlatego, ze dzięki temu producenci gier i oprogramownaia nie mieli interesu pisać programów na inne platformy.
W rezultacie np na Linuxa nie było fajnych gier, nie było Corela, Photoshopa i nie było AutoCADa.
Nie było też szansy na oglądanie filmów zabezpieczonych DRM.
Miliardy w Microsofcie szły zawsze w utrzymanie hegemonia na ryku komputerów domowych, wartością dodaną gratis była też hegemonia na rynku komputerów biurowych.
Android na smartfonach, tabletach, konsolach i telewizorach uderzył Microsoft w najczulszy punkt.
Linux od lat dominuje na serwerach, superkomputerach i w centrach obliczeniowych, ale to nie miało znaczenia dla rynku konsumenckiego, gdzie leżą ciężkie miliardy dolarów.
Apple miało ze swoim MacOS może ze 3% rynku, ale 95% rynku należało do Microsoftu i to była prawdziwa wartość tej firmy.
Sytuacja, kiedy Kowalski może sobie obejrzeć film z netu, pograć albo zajrzeć do internetu bez włączania Windowsa, i robi to legalnie, jest dla Microsoftu najgorszą klęską.
A ten stan rzeczy stał się masowy (2 miliardy urządzeń) dzięki Andkowi.
Pozdro
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux