Windows 10 Pro - licencja - KEY ?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Windows 10 Pro - licencja - KEY ?

Post autor: kobrawerde »

Nie mam na PC żadnej wersji Windowsa ale zastanawia mnie taka sprzedaż na Aliexpress .... czy to jest legalne ?
Za klucz na Win 10 Pro - 9.20 $ coś około = 39zł
ALI-KEY
Awatar użytkownika
lcoyote
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon

Re: Windows 10 Pro - licencja - KEY ?

Post autor: lcoyote »

kobrawerde pisze: 06 kwie 2020, 22:33 Nie mam na PC żadnej wersji Windowsa ale zastanawia mnie taka sprzedaż na Aliexpress .... czy to jest legalne ?
Za klucz na Win 10 Pro - 9.20 $ coś około = 39zł
Czy to legalne? - na te pytanie trudno mi odpowiedzieć. Ja opiszę swoją sytuację z Windows (mam na niewielkiej części dysku - 150GB) - kupując laptopa miałem na nim zainstalowaną wersję fabryczną Windows 8.0 (ale niestety padła po 13 miesiącach a gwarancja była na 12 miesięcy). Pisałem do producenta i zero odpowiedzi. Trudno myślę sobie, zassałem obraz 8.1 ze strony Microsoft i "aktywatorem" zarejestrowałem/zalegalizowałem (nieoficjalny windek) - wszystko było Ok jakiś czas i potem (pojawiło się że mam pirata). To ja go w powietrze. Zassałem 10 i znów do niego aktywator (ale 10 w ogóle mi się nie spodobał) - to przeszedłem na 8.1 i zarejestrowałem starym kluczem (na swoje nazwisko) i wszystko jest OK.
Ja przypuszczam, że CIEKAWE rzeczy robi firma Billa Gates'a (już ponoć on sam zrezygnował "oficjalnie" z prezesowania i zajął się fundacją Melindy i Billa) -może już "prawie" za darmo rozdają Windowsa - by mieć FURTKĘ do komputera każdego użytkownika końcowego.
« Jesteśmy pyłkiem i wielkością »
Przejrzyj na oczy, włącz myślenie, póki nie jest za późno i jest ono jeszcze legalne!
Debian 11 ze środowiskiem Cynnamon ;-)
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Re: Windows 10 Pro - licencja - KEY ?

Post autor: jacekalex »

Na Allegro też tego pełno.

Jak kupisz, zawsze możesz zadzwonić do Microsoftu i zapytać.

Póki nie kupisz, nie masz takiej możliwości... :P

Poza tym od kiedy dominującym OS na świecie jest Android, od paru groszy za licencję Windowsa ważniejsze jest dla MS, żeby Android nie wszedł na laptopy i desktopy, bo to zakończy hegemonię czy silną pozycję Microsoftu we wszystkich obszarach IT, od Windowsa po Azure.
Z resztą zawsze zostawiali furtki do aktywowania pirackiego Windowsa nie dlatego, że nie zależało im na kasie,
ale dlatego, ze dzięki temu producenci gier i oprogramownaia nie mieli interesu pisać programów na inne platformy.
W rezultacie np na Linuxa nie było fajnych gier, nie było Corela, Photoshopa i nie było AutoCADa.
Nie było też szansy na oglądanie filmów zabezpieczonych DRM.

Miliardy w Microsofcie szły zawsze w utrzymanie hegemonia na ryku komputerów domowych, wartością dodaną gratis była też hegemonia na rynku komputerów biurowych.
Android na smartfonach, tabletach, konsolach i telewizorach uderzył Microsoft w najczulszy punkt.

Linux od lat dominuje na serwerach, superkomputerach i w centrach obliczeniowych, ale to nie miało znaczenia dla rynku konsumenckiego, gdzie leżą ciężkie miliardy dolarów.
Apple miało ze swoim MacOS może ze 3% rynku, ale 95% rynku należało do Microsoftu i to była prawdziwa wartość tej firmy.

Sytuacja, kiedy Kowalski może sobie obejrzeć film z netu, pograć albo zajrzeć do internetu bez włączania Windowsa, i robi to legalnie, jest dla Microsoftu najgorszą klęską.
A ten stan rzeczy stał się masowy (2 miliardy urządzeń) dzięki Andkowi. :clap:

Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”