Słuchawki z mikrofonem na Bluetooth

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
img007
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Słuchawki z mikrofonem na Bluetooth

Post autor: img007 »

Cześć
Tak jak w temacie, posiadam słuchawki z mikrofonem podpinane po Bluetooth w Ubuntu 16.04. I o ile nie mam problemu z samymi słuchawkami, to z ich używaniem wraz z mikrofonem już tak. Domyślnie działają na profilu A2DP (jednokierunkowym) co nie stanowi problemu jak korzystam z samych słuchawek. Jednak jednoczesne używanie ich wraz z mikrofonem wymusza zmianę profilu na HSP/HFP, który niestety nie działa (słyszę tylko szum, nie można odtworzyć żadnego dźwięku czy filmu). Próbowałem kombinować trochę z ustawieniami PulseAudio (sugerując się potencjalnymi rozwiązaniami w internecie), ale niestety nic nie pomogło a i tak na końcu musiałem zrobić reinstalację tego programu całkowicie bo o dziwo wycofanie zmian nie działało jak coś się schrzaniło. Miał ktoś kiedyś taki problem i\lub wie co trzeba zrobić ?
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Słuchawki z mikrofonem na Bluetooth

Post autor: kobrawerde »

img007
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Słuchawki z mikrofonem na Bluetooth

Post autor: img007 »

Czytałem już ten post. Ani auto_switch=2 ani Blueman mi nie pomogły. Czy jest jakieś sprawdzone rozwiązanie ? Czy znowu trzeba wróżyć z fusów co tym razem linuxowi sie nie podoba ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”