Jak ODINSTALOWAĆ Linux'a ubuntu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
PL4y3r98
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 20.04

Jak ODINSTALOWAĆ Linux'a ubuntu

Post autor: PL4y3r98 »

Na laptopie posiadam Linux'a Ubuntu zainstalowanego obok Windows'a chciałbym go odinstalować a zamiast niego zainstalować Linux'a Mint (mate/cinamon) ale jak to zrobić? (słyszałem że zwykła defragmentacja dysku nie da rady)
PS. jestem amatorem nie informatykiem :(
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Jak ODINSTALOWAĆ Linux'a ubuntu

Post autor: kobrawerde »

Zainstaluj w miejscu Ubuntu (tak w skrócie) i na pewno będzie OK. W miejscu tzn na partycji Ubuntu. Czyli musisz zidentyfikować gdzie jest zainstalowany Ubuntu i podczas instalacji wybrać instalacja niestandardowa / zaawansowana itp . tam możesz podzielić dysk na partycje / wskazać miejsce montowania systemu czyli / ... i ewentualnie home.
Do diagnostyki gdzie masz jaki system użyj programu : gparted
albo konsolowy fdisk:

Kod: Zaznacz cały

sudo fdisk -l
Wunder Wungiel
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Wunder Wungiel »

Robisz tak:

1. Flashujesz na pendrive/DVD obraz Linuxa Mint
2. Bootujesz z nagranego pendrive
3. Idziesz z instalacją. Jak dojdziesz do partycjonowania, to wybierz twoją partycję "/" - daj "użyj jako - system plików ext", sformatuj i punkt montowanie "/". Zatwierdź. Zrób to samo z "/home", z tym że daj punkt montowanie "/home".
4. Zatwierdź i dokończ instalację. Uruchom ponownie. Gotowe! :D
Moje OS-y = Arch Linux || Windows 10 Pro
Linux'y, które miałem: MX Linux, AntiX, ZorinOS, wszystkie *ubuntu :), Linux Lite, Linux Mint, KDE Neon, Debian, Fedora, Manjaro, LinuxFX, LMDE, OpenSUSE, Arch
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Tomfoc »

Wunder Wungiel pisze: 01 mar 2021, 08:29 Robisz tak:
.... Jak dojdziesz do partycjonowania, to wybierz twoją partycję "/" - daj "użyj jako - system plików ext", sformatuj i punkt montowanie "/". Zatwierdź...
4. Zatwierdź i dokończ instalację. Uruchom ponownie. Gotowe! :D
Ta "swoja" partycja "/" ma być tą partycją, na której zainstalowane jest Ubuntu.
Wunder Wungiel
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Tak, myślałem że to oczywiste :D
Linux'y, które miałem: MX Linux, AntiX, ZorinOS, wszystkie *ubuntu :), Linux Lite, Linux Mint, KDE Neon, Debian, Fedora, Manjaro, LinuxFX, LMDE, OpenSUSE, Arch
PL4y3r98
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzięki Kobrawerde, jeszcze takie jedno pytanie: jakbym chciał przeznaczyć CAŁĄ partycję na Linux'a (pozbyć się windows'a) to jak to zrobić, defragmentacja czy podczas instalacji? (i gdzie szukać klucza systemu windows 10)
Wunder Wungiel
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

jakbym chciał przeznaczyć CAŁĄ partycję na Linux'a (pozbyć się windows'a) to jak to zrobić, defragmentacja czy podczas instalacji?
Podczas instalacji. Robisz tak:

1. Instalujesz Linuxa, aż do kroku partycjonowania. Usuwasz wszystkie partycje (no chyba że masz partycję na dane, to ją zostawiasz).
2. Robisz trzy partycje: /, /home. swap. Nieprzydzielone miejsce podziel mądrze :) Na swap wystarczy parę giga
3. Idziesz dalej, kończysz instalację i przy starcie odpala się automatycznie Linux, bez menu GRUBa :)
PL4y3r98
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

PL4y3r98 pisze: 28 lut 2021, 23:13 PS. jestem amatorem nie informatykiem :(
Punkt drugi: trzy partycje nie mogę mieć jednej
Wunder Wungiel pisze: 02 mar 2021, 07:46 podziel mądrze :)

Mądrze czyli jak :???: ? co jest do czego? która partycja jest tą systemową a która ma być na dane, ,,swap'' zakładam że ma być do beckup'ów (czy jak się to pisze a co dopiero jak się to robi :shock: )
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

Partycja systemowa czyli oznaczasz znakiem " /" daną partycję podczas ewentualnego partycjonowania.Natomiast partycji swap nie musisz tworzyć bo Ubuntu sam ustawia tzw plik wymiany. Możesz jeszcze utworzyć osobną partycję na swoje dane czyli: home i dać sporo miejsca bo będzie się rozrastała :-)
Wunder Wungiel
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Tak jak napisał ci @kobrawerde - możesz utworzyć partycję Home (punkt montowanie /home) - jest to zalecane. Służy ona na dane użytkownika - pobrane, itd. Jak jej nie stworzysz, to system automatycznie przeznaczy na nią miejsce z partycji /. Partycję / musisz stworzyć - na niej siedzi cały Linux. Mądrze - czyli tak, byś po tygodniu nie miał pretensji, że jest 1 MB wolnego miejsca :D Ja daję tak połowę nieprzydzielonego miejsca na / i połowę na /home.

P.S. Jak dużo chcesz przeznaczyć na Linux?
Awatar użytkownika
kszyhus
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: kszyhus »

Najpierw napisz jaki to dysk (chodzi o wielkość), czy będzie jako jedyny i czy cały przeznaczasz na Linuxa (Minta).
Napisz też czy format dysku zrobisz ma MBR czy GPT oraz UEFI czy BIOS.
Wiedząc co chce się dzielić, można określić jak podzielić.
:clap: PC: ASRock Z270-Pro4 *** Intel i7 7700K *** 32GB RAM
PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
Wunder Wungiel
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Dokładnie. Inaczej się dzieli dysk, jak się ma 50 GB, a inaczej jak się ma 200 GB :D
PL4y3r98
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

kszyhus pisze: 03 mar 2021, 10:56 Najpierw napisz jaki to dysk (chodzi o wielkość), czy będzie jako jedyny i czy cały przeznaczasz na Linuxa (Minta).
Napisz też czy format dysku zrobisz ma MBR czy GPT oraz UEFI czy BIOS.
Wiedząc co chce się dzielić, można określić jak podzielić.
Z tego co mi się udało znaleźć o różnicy miedzy UEFI a BIOS'em (wcześniej nie wiedziałem że taka jest), to mam BIOS... chyba (interfejs wygląda na składający się tylko ze znaków, to ten w 4 kolorach biały, czarny, niebieski i szary) jeśli się nie mylę to w takim razie mam MBR (bo z tego co znalazłem to BIOS nie wspiera GPT a nie wiem gdzie szukać informacji o tym co mam a dzieliłem automatycznie podczas instalacji Ubuntu).
Sam dysk jest SSD 1TB, z tego co widzę to dysk (C:) pisze że ma 568,56 GB NTFS a na Linux'a o ile dobrze rozumiem to mam 384,16 GB (poza tym są jeszcze 3 inne partycje: 499MB, 99MB i 558MB i tak jak ta na Linux'a nie są opisane)
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: linuxozaurus »

U mnie podział jest prosty 512 MB partycja EFI 20GB / reszta /home

Gdyby to było GPT to bym miałam 512MB partycja / boot 20GB reszta /home

Dla pojemności 500GB dysk SSD

Gdyby to było w sytuacji autora bo u mnie by wyglądało
300 GB wydzielić z partycji systemowej Windows
Następnie podzielić wolne miejsce na partycje
Utworzenie partycji rozszerzonej w w niej utworzyć partycję /boot 512 MB ewentualnie SWAP jeśli jest to dysk HDD w ilości posiadanego RAMu w komputerze potem 20 GB / a na końcu reszta /home w przypadku biosu

W przypadku UEfi byłoby to
300 GB wydzielonego z partycji systemowej Windows
Następnie wydzielic partycje /EFI 512MB potem /20 GB dla systemu / a na koniec reszta na /home.

W przepadku dysków SSD nie zaleca się tworzenia partycji swap

Jak masz preinstalowanego windowsa to masz partycje Recovery. Niej nie powinno się ruszać jeśli byś chciał przywrócić do stanu sprzed instalacji Linuxa w przyszłości ,bo Ci się znudzi.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
kszyhus
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: kszyhus »

PL4y3r98 pisze: 03 mar 2021, 12:04 Z tego co mi się udało znaleźć o rurznicy ...
jest różnica pisząc rurznica zamiast różnica i jest różnica w odczytywaniu posta pisanego małymi literami.
Po co zmieniasz wielkość tekstu? Nie można tego odczytać (przynajmniej z moim wzrokiem).
:clap: PC: ASRock Z270-Pro4 *** Intel i7 7700K *** 32GB RAM
PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
tomibuntu

Post autor: tomibuntu »

On nie wie czym różni się defragmentacja od formatowania. Po co zmieniać coś co działa. Chcesz cinnamon to go doinstaluj. Skończy się nieudaną zmianą dystrybucji, uszkodzeniem partycji z windowsem i pisaniem linux to gówno.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: linuxozaurus »

tomibuntu pisze: 03 mar 2021, 15:00 On nie wie czym różni się defragmentacja od formatowania. Po co zmieniać coś co działa. Chcesz cinnamon to go doinstaluj. Skończy się nieudaną zmianą dystrybucji, uszkodzeniem partycji z windowsem i pisaniem linux to gówno.
widzę ze autor wątki nie wie jaka to jest różnica pomiędzy Bios a UEFI i jaki to ma wspływ na instalację linuxa?

Dla mnie do zeszłego roku instalacja w trybie UEFI była nowością i nie test to trudne.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
PL4y3r98
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

linuxozaurus pisze: 03 mar 2021, 12:41 U mnie podział jest prosty 512 MB partycja UEFI 20GB / reszta /home
Gdyby to było GPT to bym miałam 512MB partycja / boot 20GB reszta /home
Dla pojemności 500GB dysk SSD
no ja w sumie nie jestem pewien czy GPT czy MBR bo nie wiem na ile można ufać informacją z takich stron
linuxozaurus pisze: 03 mar 2021, 12:41 Gdyby to było w sytuacji autora bo u mnie by wyglądało
300 GB wydzielić z partycji systemowej Windows
Następnie podzielić wolne miejsce na partycje
Utworzenie partycji rozszerzonej w w niej utworzyć partycję /boot 512 MB ewentualnie SWAP jeśli jest to dysk HDD w ilości posiadanego RAMu w komputerze potem 20 GB / a na końcu reszta /home w przypadku biosu
W przypadku UEFI byłoby to
300 GB wydzielonego z partycji systemowej Windows
Następnie wydzielic partycje /UEFI 512MB potem /20 GB dla systemu / a na koniec reszta na /home.
tam 300 GB jak innego systemu nie planuję nie będę się szczypać chociaż w sumie jak mnie tak tomibuntu (tacy ludzie to mnie trochę faktycznie zniechęcają do samodzielnego działania) straszy to wole zepsuć partycję niż cały dysk
linuxozaurus pisze: 03 mar 2021, 12:41 W przepadku dysków SSD nie zaleca się tworzenia partycji swap
Ok, to tyle łatwiej bo mam SSD i RAM'u mi twardziel nie zajmie (chociaż 8GB to i tak nie powinienem mieć problemu)

Miałem preinstalowany na dysku twardym ale jak zobaczyłem jak windows 10 działa na HDD to od razu zamówiłem SSD'ka i informatyk nie wiem czy mi przeniósł klucz czy dało nowy ale wziął za to 150zł z wymianom dysku :???: to ja się wolę czegoś nauczyć zamiast płacić 150zł
kszyhus pisze: 03 mar 2021, 14:09 jest różnica pisząc rurznica zamiast różnica i jest różnica w odczytywaniu posta pisanego małymi literami.
Po co zmieniasz wielkość tekstu? Nie można tego odczytać (przynajmniej z moim wzrokiem).
Korzystam korektora w systemie windows 10 ale nie wszystko wyłapie a jak literki są za małe to polecam użyć kombinacji CTR+scroll albo CTR+ + lub - na klawiaturze, te koło BackSpace'u też działąją miło mi było odwdzięczyć się za pana... pomoc panie kszyhusie
Awatar użytkownika
arecki
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: arecki »

Z tym SWAPEM na SSD to powielana dosyć często, historyczna już informacja.
Wunder Wungiel
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Ale prawdziwa, czy nie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”