Ilość bajtów, nowy plik tekstowy, defragmentacja, chkdsk

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
adam02
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ilość bajtów, nowy plik tekstowy, defragmentacja, chkdsk

Post autor: adam02 »

1) Jak sprawdzić, ile dokładnie bajtów mp plik klikając na niego prawym przyciskiem w środowisku graficznym? Przykładowo film może mieć 790 855 411 bajtów. Gdzie odczytać tę wartość?

2) jakim poleceniem można sprawdzić dysk pod kątem błędów - tak abym po sprawdzeniu otrzymał info, że np. błędów nie było. Chodzi o ext4, ntfs, fat32 i exFat

3) Jak w linuxie mogę zdefragmentować dysk sformatowany w ext4 lub ntfs, lub fat32 lub exFat

4) Jak klikając prawym przyciskiem na pulpit linuxowy mogę utworzyć pusty plik o domyślnym rozszerzeniu *.txt?
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Ilość bajtów, nowy plik tekstowy, defragmentacja, chkdsk

Post autor: Tomfoc »

Rozmiar pliku sprawdzisz tak, jak piszesz - klikasz na plik PPM i wybierasz "Właściwości".
Ciekawym poleceniem służącym do sprawdzenia systemu plikowego jest:

Kod: Zaznacz cały

sudo fsck -t -y -f -c /dev/sdax
gdzie x oznacza numer partycji np. /dev/sda1 albo /dev/sda2 itp. To polecenie sprawdzi system plikowy a także poszuka i oznaczy tzw. bad blocks aby system ich nie używał.
Na temat defragmentacji poczytaj i pooglądaj tutaj: https://www.google.com/search?q=defragm ... IYQ4dUDCA4
Tworzenie pliku na pulpicie jest proste. W swoim katalogu domowym masz podkatalog Pulpit (albo Desktop). Wchodzisz do tego katalogu, klikasz PPM i wybierasz "Utwórz nowy dokument" -> "Pusty dokument". Nadajesz mu nazwę i rozszerzenie.
adam02
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: adam02 »

1. Ale jak kliknę prawym przyciskiem to nie podaje mi wartości co do bajta, a ja chce szybko sprawdzić, czy plik np. był edytowany i o ile bajtów np. wzrosła jego wielkość.
2. Co oznaczają te przełączniki? Na wiki nie są rozpisane...
3. Chodzi mi o defragmentator gdzie miałbym podgląd mapy dysku, jak w Defflaglerze np.
4. Co oznacza PPM? Ale jak zrobić by kliknąć prawym przyciskiem i wybrać opcję - nowy pusty plik?
5. I piąty temat: Jak skojarzyć odtwarzanie filmów w VLC, a nie w tym masakrycznym domyślnym odtwarzaczu w Ubuntu, który ciągle zawiesza mi system?
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: Tomfoc »

1 i 4. Przepraszam za nieporozumienie. Wynika ono z tego, że ja nie używam Nautilusa w Ubuntu. Moim zdaniem nie nadaje się on do użytku i z tego powodu zastępuję go menedżerem plików Nemo, który podaje rozmiar pliku co do bajta i pozwala tworzyć puste nowe pliki. Nautilus jest mocno wykastrowany. Zapomniałem, że Ty najprawdopodobniej używasz Nautilusa (choć nie podałeś jakie masz środowisko graficzne).
2. Zapoznaj się z tym: https://manpages.ubuntu.com/manpages/tr ... sck.8.html oraz tym: https://pl.qaz.wiki/wiki/Badblocks
3. Takiego graficznego defragmentatora nie znam. Jedno jest pewne - linuksowe systemy plikowe ulegają defragmentacji w minimalnym stopniu, więc szkoda sobie tym głowę zawracać.
Zobacz np. to (sprawdziłem swoją partycję /dev/sda8) (0,2% nieciągłych)

Kod: Zaznacz cały

sudo fsck -fyC /dev/sda8
[sudo] hasło użytkownika tomek: 
fsck z pakietu util-linux 2.36.1
e2fsck 1.45.7 (28-Jan-2021)
Przebieg 1: Sprawdzanie i-węzłów, bloków i rozmiarów
Przebieg 2: Sprawdzanie struktury katalogów                                    
Przebieg 3: Sprawdzanie łączności katalogów                                    
Przebieg 4: Sprawdzanie liczników odwołań                                      
Przebieg 5: Sprawdzanie sumarycznych informacji o grupach
/dev/sda8: 361285/812800 plików (0.2% nieciągłych), 2178705/3250944 bloków   
5. Kliknij na plik z filmem PPM (prawy przycisk myszy) i wybierz "Otwórz za pomocą" -> "Inny program". Z rozwiniętej listy wybierz Vlc i zaznacz aby Vlc był domyślnym programem. Mam nadzieję, że można tak zrobić w Nautilusie. Inny sposób - odinstaluj program Totem i inne odtwarzacze filmów. Wtedy system zmuszony będzie używać Vlc.
Jeszcze inny sposób: w "Ustawienia" wybierz "Domyślne programy" i tam w "Wideo" wybierz Vlc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”