[SOLVED ]Ubuntu na VirtualBox wiadomość podczas bootowania: "ubuntu gave up waiting for root file system device"

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
Draqun
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

[SOLVED ]Ubuntu na VirtualBox wiadomość podczas bootowania: "ubuntu gave up waiting for root file system device"

Post autor: Draqun »

Cześć. Mam pewien case obsłużenia, w którym potrzebne mi ubuntu na Virtualboxie. I tak na hoście Windows 10 (z najnowszymi aktualizacjami) i najnowszy VB powodują, że mam sytuację jak na załączonym obrazku (czyli: ubuntu gave up waiting for root file system device). Nie bardzo wiem, co jest przyczyną, google nie pomógł. Dodam jeszcze, że na hoście mam dockera, z którym pracuję i z tego co wiem, to kiedyś gryzło się dość mocno. Czy jest możliwe, aby mieć oba rozwiązania obok siebie?

Pozdrawiam.
Draqun

EDYTKA:
Ok, problem rozwiązany.

Podczas instalacji w opcji
Erase disk and install Ubuntu należy zaznaczyć Use LVM with the new Ubuntu installation
Załączniki
obraz_2021-07-31_100218.png
(20.79 KiB) Nie pobierany
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”