Proces Tor - ciągle na liście procesów nawet gdy Tor Browser nie jest używany
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Proces Tor - ciągle na liście procesów nawet gdy Tor Browser nie jest używany
Witam
W komputerze w liście procesów widnieje proces "tor". Należy on nie do użytkownika lub roota, ale to użytkownika debian-tor. Proces ten działa zawsze. Nawet jak Tor browser nie jest włączony. Tor browser jest jedynym programem który korzysta z sieci tor który mam zainstalowany na swoim komputerze. Procesu tego nie da się zabić. Jako root nie mogę go usunąć, wstrzymać. Nie podoba mi się, że mam proces który mi nie jest potrzebny przez 99,99% czasu i startuje on automatycznie ze startem komputera i nie mogę go ubić.
Szukałem w internecie, ale wyskakują mi ogólne rzeczy o sieci Tor, ale nie znalazłem których szukam o tym procesie.
W liście programów startowych nie znalazłem niczego z nazwą Tor.
W komputerze w liście procesów widnieje proces "tor". Należy on nie do użytkownika lub roota, ale to użytkownika debian-tor. Proces ten działa zawsze. Nawet jak Tor browser nie jest włączony. Tor browser jest jedynym programem który korzysta z sieci tor który mam zainstalowany na swoim komputerze. Procesu tego nie da się zabić. Jako root nie mogę go usunąć, wstrzymać. Nie podoba mi się, że mam proces który mi nie jest potrzebny przez 99,99% czasu i startuje on automatycznie ze startem komputera i nie mogę go ubić.
Szukałem w internecie, ale wyskakują mi ogólne rzeczy o sieci Tor, ale nie znalazłem których szukam o tym procesie.
W liście programów startowych nie znalazłem niczego z nazwą Tor.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
Re: Proces Tor -
nie działa ?
https://miloserdov.org/?p=3837
Kod: Zaznacz cały
sudo systemctl stop tor
sudo systemctl disable tor
sudo apt remove tor
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Proces Tor - ciągle na liście procesów nawet gdy Tor Browser nie jest używany
Takim poleceniem spowodujesz, że lista programów startowych stanie się "bardziej kompletna".
sudo sed -i 's/NoDisplay=true/NoDisplay=false/g' /etc/xdg/autostart/*.desktop
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 22.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Re: Proces Tor - ciągle na liście procesów nawet gdy Tor Browser nie jest używany
Tor startuje z systemem. Tez tak mam. Nie zajmuje to duzo zasobow. Jesli uzywasz siec Tor i Tor Browser'a to musiz to zostawic. Jesli nie - odinstaluj