Ja i Ubuntu - przystosowanie systemu dla zwykłego użytkownika

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
szm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME

Ja i Ubuntu - przystosowanie systemu dla zwykłego użytkownika

Post autor: szm »

Cześć! Mam nadzieję, że taki zbiorczy post nikomu nie będzie przeszkadzał. Może ktoś coś podpowie? Proszę śmiało komentować. Poza tym chciałem sobie usystematyzować rzeczy, które zrobiłem, na wypadek, gdybym musiał te czynności kiedyś powtarzać – co czasem się zdarza. Wersja Ubuntu 24.04 LTS, z własnościowymi sterownikami. Podział dysku: 80 GB na system i 837 GB na /home.

Dźwięk
Mam kartę dźwiękową SoundBlaster i dźwięk nie działał od razu po instalacji. Aby to naprawić, musiałem:

Zainstalować alsamixer.
Wybrać kartę dźwiękową HDA Creative.
Przewinąć strzałkami w prawo i włączyć opcję autodetect na przedostatniej pozycji.
Wejść w ustawienia systemowe dźwięku i ustawić line out/speaker.
Dźwięk działa, ale jakby na linii speaker a nie w słuchawkach, ale muszę jeszcze sprawdzić konfigurację podłączeń. Może to jest tak zapisane a jest odwrotnie. Nawiasem mówiąc, przewijanie menu w alsamixer strzałkami jest mało intuicyjne – moim zdaniem źle to zaprojektowano.

Instalacja MS Office 2013 Professional Plus
Zainstalowałem PlayOnLinux, a następnie pobrałem wersję retail z tej strony:
https://link.winiso.pl/out/JOaHEF6vPe.file

Na początku skrypty nie chciały się pobrać w ogóle, odświeżanie nie pomagało – niestety nie pamiętam, co dokładnie pomogło. Po instalacji działają Word, Excel i PowerPoint, natomiast OneNote wymaga dodatkowych składników. Zrezygnowałem z niego, bo nie był mi niezbędny.

Steam i Lutris
Steam zainstalowałem z centrum oprogramowania.
Dodatkowo zainstalowałem Lutris, założyłem konto na stronie Lutris i połączyłem je ze Steamem.
W Steamie trzeba ustawić:
Ustawienia → Zgodność → Proton Experimental.
Zmiana języka: Ustawienia → Interfejs oraz wpisanie PIN-u.

Kontroler Xbox One

Z tym problemem namęczyłem się najbardziej. Parowanie w ogóle nie działało i straciłem na to mnóstwo czasu. Pomogło:

Instalacja xone:
https://github.com/medusalix/xone
Wykonanie następujących komend:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt install mokutil openssl sudo openssl req -new -x509 -newkey rsa:2048 -keyout /var/lib/dkms/mok.key -out /var/lib/dkms/mok.crt -nodes -days 3650 -subj "/CN=Secure Boot Module Signing/" 
Uwaga: Sterowniki własnościowe firmware.sh są w folderze install i trzeba je instalować osobno – tego nie było w instrukcji.

Skróty do www na pulpicie
Przeciąganie adresu na pulpit działa, ale skróty nie mają ikon i uruchamiają się jako zapisane pliki HTML. W Gnome zrezygnowano ze skrótów na pulpicie – kto na to wpadł? Czy pulpit ma być tylko dla tapety? 🙃

Rozwiązanie:

Zapisanie ikon w folderze: /home/szm/Obrazy/ikonypulpitu/.
Utworzenie pliku .desktop w terminalu:

cd /home/szm/Pulpit/ gedit allegro.desktop 
Treść pliku:

[Desktop Entry] Version=1.0 Type=Application Name=Allegro Comment=Strona Allegro Icon=/home/szm/Obrazy/ikonypulpitu/allegro.png Exec=xdg-open https://www.allegro.pl/ Terminal=false 
Skrót trzeba aktywować prawym przyciskiem myszy, bo system uznaje go za „niebezpieczny”. Serio? 😂 Co jest bezpieczniejsze wyszukiwanie adresu w google?
Przykład dla zastosowania innej przeglądarki niż domyślna co jest fajną opcją:

[Desktop Entry] Version=1.0 Type=Application Name=CDA Comment=Strona CDA Icon=/home/szm/Obrazy/ikonypulpitu/cda.png Exec=chromium https://www.cda.pl/ Terminal=false 
WhatsApp i wideokonferencje
WhatsApp nie ma oficjalnej aplikacji na Linuxa, a ani aplikacja z centrum oprogramowania, ani strona internetowa nie umożliwiają wideorozmów. Próbowałem używać Zooma – działa dobrze, ale inne osoby, z którymi moja żona się komunikuje, nie radzą sobie z jego obsługą.

Firefox
Z jakiegoś względu potrafi przymulić na Ubuntu, nie potrafię wtedy wpisywać teksu, reaguje opóźnieniem.

Podsumowanie
Poświęciłem na to wszystko więcej czasu, niż powinienem, i mam wrażenie, że większość ludzi już by się poddała w trakcie przesiadki z Windowsa. Ja jednak jestem zdeterminowany – Microsoft straszy zaprzestaniem aktualizacji, a mój jak dla mnie mocny komputer nie spełnia wymagań Windowsa 11. Jeśli wpadnie mi coś nowego, będę dopisywać. 😊
Awatar użytkownika
szm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Ja i Ubuntu - przystosowanie systemu dla zwykłego użytkownika

Widget pogody

Ponieważ brakowało mi widgetu pogody, takiego bezobsługowego, a te czyste pulpity mi się nie podobają, oraz dostępne widgety nie widziały mojego małego miasta. Postanowiłem wykorzystać coś samemu. Pogoda i radar udostępnia taki widget w htmlu, https://www.pogodairadar.pl/widget-pogodowy można dopasować samemu. Chatpgt zaproponował mi zrobienie z niego png. W zasadzie pomysł i testowanie to ja, a chatgpt pisał co robić. Działa, nie jestem na razie pewien czy odświeżanie działa. Na pewno istotny jest czas opóźnienia, za krótko i się nie zapisuje..

Conky w trybie desktop

[gedit  ~/.config/conky/conky.conf 

conky.config = {
    minimum_width = 318,
    minimum_height = 318,
    alignment = 'top_right',
    own_window = true,
    own_window_type = 'normal',
    own_window_transparent = false,
    own_window_hints = 'undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager',
    own_window_colour = '000000',
    double_buffer = true,
    update_interval = 1800,
    border_inner_margin = 0,
    border_outer_margin = 0,
    pad_percents = 0,
    gap_x = 0,
    gap_y = 0,
    double_buffer = true,         -- Zapobiega migotaniu
    no_buffers = true,            -- Ignoruje użycie buforów przez system
    background = false,           -- Uruchamia Conky w trybie pierwszoplanowym
    text_buffer_size = 2048,      -- Optymalizuje buforowanie tekstu

}

conky.text = [[
${image ~/.config/conky/weather.png -p 0,0 -s 320x320}
]]
Autostart

~/.config/autostart/conky.desktop

[[Desktop Entry]
Type=Application
Exec=sh -c "sleep 5 && wkhtmltoimage --javascript-delay 14000 --width 318 --height 318 'https://api.wo-cloud.com/content/widget/?geoObjectKey=17954787&language=pl&region=PL&timeFormat=HH:mm&windUnit=kmh&systemOfMeasurement=metric&temperatureUnit=celsius' ~/.config/conky/weather.png && conky -c /home/szm/.config/conky/conky.conf"
Hidden=false
NoDisplay=false
X-GNOME-Autostart-enabled=true
Name=Conky
Comment=Weather widget
odświeżanie co 30 minut

crontab -e

[*/30 * * * * wkhtmltoimage --javascript-delay 15000 --width 318 --height 318 "https://api.wo-cloud.com/content/widget/?geoObjectKey=17954787&language=pl&region=PL&timeFormat=HH:mm&windUnit=kmh&systemOfMeasurement=metric&temperatureUnit=celsius" ~/.config/conky/weather.png
Efekt:

Obrazek

https://zapodaj.net/plik-XzTp4L9FoC

gra Mass efect LEgendary edition

Zainstalowałem, działa jak już się uruchomi to płynnie chodzi. Niestety bardzo długo się ładuje.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2025, 20:16 przez szm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

Ja używam Gis Weather ( a w nim usługę Open Weather Map + api key tej usługi + kod miasta ...w ustawieniach ) ale mam Cinnamon-a ( LinuxMint/ Ubuntu - menadżer okien Cinnamon ) Widget ma polską wersję językową choć program już od dawna nie uaktualniany ( 2019 ) to działa naprawdę bardzo dobrze.
https://sourceforge.net/projects/gis-weather/
https://sourceforge.net/projects/gis-we ... r/0.8.4.1/
Ostatnio zmieniony 29 sty 2025, 20:38 przez kobrawerde, łącznie zmieniany 5 razy.
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
Awatar użytkownika
szm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nawet nie wiedziałem, że istnieje coś takiego jak Cinnamon, może bym się tak nie musiał użerać ze skrótami na pulpicie. Zobaczymy jak ten mój pseudo widget się będzie sprawdzał. pogodę i radar mam też na androidzie, ale sprawdzę tego Gis weather.
Awatar użytkownika
szm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Kontroler Xbox One i Gamemode
Dalej miałem pewne problemy z kontrolerem bo musiałem każdorazowo wywoływać polecenie

sudo modprobe xone-dongle
by kontroler działał po restarcie komputera, przez discord pomógł mi użytkownik/deweloper noXPhasma, który do mojej wersji Ubuntu zalecił wpisanie kodu

echo xone-dongle | sudo tee /etc/modules-load.d/xone-dongle.conf
i zaczęło działać. Natomiast dalej miałem problem z srceen saverem, Tzn. linux pada xbox nie traktuje jak klawiaturę czy myszkę i usypia komputer jako nieaktywny. Podobno tak jest w każdej dystrybucji i zalecono mi używania trybu gamemode. Z tym było trochę problemu bo instalacja według poradnika z internetu oczywiście mi się nie powiodła z powodu problemów z pidfd. Z kolei chatgpt przewiózł mnie przez dużą liczbę wpisów do konsoli, nawet raz wszystko cofałem bo komputer zaczął się długo ładować i firefox wieszać. Nawet jądro zaktualizowaliśmy do Ubuntu 24.04.2 LTS. Teraz jestem w fazie testów, Zastanawiam się jak zostawić to uruchamianie gamemode czy z każdorazywym odpaleniem steam czy pod konkretną grę. Z jednej strony niepotrzebnie by zawsze się to włączało z drugiej robienie tego ręcznie może być upierdliwe.

Zacząłem też myśleć czy by nie zrobić jakiegoś obrazu systemu na moment, że wszystko stabilnie działa, zwłaszcza jak komputer zaczął mieć problemy i wycofywałem zmiany po poradach chatgpt.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

Obraz systemu to podstawa polecam CloneZilla - ę i np. ustawić sobie szybkie robienie backupu np. w menu grub-a i drugi wpis na przywrócenie ( trochę jest konfiguracji ale potem bardzo przydatny szybki backup)
viewtopic.php?t=184015
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
Awatar użytkownika
szm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec