Przeglądając forum to jak i inne widze dużo problemów odnosnie działania drukarek pod linuksem. Sam zglaszalem problem na tym forum jakis czas temu (jednak nie uzyskalem odpowiedzi).
Nieznalazłem jednak postów w których było podane jakie drukarki na 100% działają a w szczególności pod Ubuntu.
Czy mogli byście pochwalić jakie drukarki wam zainstalowały sie bez problemu i w pełni działają? Najbardziej cieszyłoby mnie gdyby znalazły się tu nowe urządzenia ponieważ planuje kupić drukarkę atramentową, nie wiem jednak ktorą wybrać.
Wieść gminna niesie, że raczej trzebaby patrzeć w strone ... HP. Looknij w wykaz drukarek w <dodaj drukarke>, będziesz chyba wszystko wiedział.
Osobiście posiadam stareńkiego Canona BJC2000
Mysle że powinieneś zajżeć TUTAJ i popatrzec jakie sa w pelni kompatybilne, Tu masz od razu sterowniki do nich do sciagniecia, a instalacja jest bardzo prosta. Osobiscie zainstalowalem dzieki tej stronie swojego Lexmarka Z11 ktory nie dzialal ze sterownikami systemowymi
Pozdrawiam
Ja mam LEXMARK Z 602 i troszke sie nameczylem zeby ja uaktywnic w UBUNTU. Jednak opłaciło sie, a żeby oszczedzić czasu na szukanie innym link z instrukcją krok po kroku jest TU:
Samsung ML-1610
Dziala w 100%
nalezy tylko uzyc sterownika od ML-1710
[ Dodano: 25 Luty 06, 14:22 ]
salvadhor pisze:Ta strona z drukarkami które chodzą pod Ubuntu jest 'tak se' wiarygodna.
Np. jest tam drukarka laserowa HP 1020, zaznaczona, że nie chodzi.
A ja nie wiedziałem o tym i mi pod Ubuntu ta drukarka chodzi.
to ja jeszcze spytam w tym temacie - czemu w OO podczas drukowania dostaje pare kresek niewidocznych niemalże, podczas gdy w edytorze tekstu wydruki są ok ?
salvadhor pisze:Ta strona z drukarkami które chodzą pod Ubuntu jest 'tak se' wiarygodna.
Np. jest tam drukarka laserowa HP 1020, zaznaczona, że nie chodzi.
A ja nie wiedziałem o tym i mi pod Ubuntu ta drukarka chodzi.
Zawsze można sie ratować (co prawda płatnym) TurboPrintem - dostępna jest wersja free obsługa tylko do 600 dpi. Ale z moja PIXMA 4000 iP poradził sobie pieknie - bo sterowniki ze stron canona wyczyniały czasem dziwne cyrki.
Registered Ubuntu User #1910
Registered Linux User #400035
--
Bywają myśli tak głębokie, że pogrążają autora.