Telefon komórkowy z Linuxem

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
selenauta
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Telefon komórkowy z Linuxem

Post autor: selenauta »

Witam
Czy ktos uzywal juz telefonu komorkowego z zainstalowanym Linuxem?
Jestem ciekaw czy dalo by sie stworzyc alternatywe dla Wind.Crossbow czy Symbian?
pozdrawiam
Bartek
Xingu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Xingu »

http://youtube.com/watch?v=QyVJgw-H5l8

Spojrz na to ^_^ Konkurencja raczej to nie jest, choc... W kazdymbadz razie ciekawostka niezla ;)
Awatar użytkownika
garwol
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: garwol »

http://youtube.com/watch?v=4oCOV5cgQOo
http://youtube.com/watch?v=GGK4Fshs6YI

qtopia linux na siemensie sx1, uzytecznosc narazie tez nieduza, ale projekt podobno ciagle sie rozwija, i nie wymaga zadnych modyfikacji sprzetowych jak ten z postu wyzej, kabelek na usb i jazda :teeh:
selenauta
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: selenauta »

niezle z Was swiry :)

chodzilo mi raczej o preinstalowany system dopasowany do hardware niz samorobki :)

w Azji mozna dostac wszystko ale zeby to kupic/sprzedac w Europie to juz inna historia

W Europie na razie wiekszosc producentow koncentruje sie na MSofcie, ktory pewnie poczeka az poniosa ryzyko przy wprowadzaniu a potem ich wszystkich polknie
jedyny opor moze stawiac Nokia z Symbianem i zapowiadany ajfone z Mac OSX

gdyby pojawily sie komory z Linuxem?
chyba lepiej, niz nosic winddowsa w kieszeni?
przemk
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: przemk »

selenauta pisze:gdyby pojawily sie komory z LINUKSEM?
Juz wkrotce ma szanse pojawic sie swietna maszynka, calkowicie pracujaca pod Linuksem - Neo1973. Popatrz także na projekt OpenMoko. Prototypy juz sa i dzialaja, nawet jeden gosc z Polski ma takie maszynki Z tego co pamietam to jest na zmodyfikowanym Debianie i nawet aplikacje apt'em można instalowac :twisted:
Obrazek
Awatar użytkownika
Gilanel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: Gilanel »

przemk pisze:
selenauta pisze:gdyby pojawily sie komory z LINUKSEM?
Juz wkrotce ma szanse pojawic sie swietna maszynka, calkowicie pracujaca pod Linuksem - Neo1973. Popatrz także na projekt OpenMoko. Prototypy juz sa i dzialaja, nawet jeden gosc z Polski ma takie maszynki Z tego co pamietam to jest na zmodyfikowanym Debianie i nawet aplikacje apt'em można instalowac :twisted:
Obrazek
Masz może link do tego obrazka w lepszej rozdzielczości
Narazie wygląda to świetnie

Jak taką komórę wprowadzą na rynek, to powodzenie wśród maniaków LINUXA guarantowane :craz:
Rower VS ciężarówka - mam szczęście że żyję ;)
przemk
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.10
Kontakt:

Post autor: przemk »

Gilanel pisze:Masz może link do tego obrazka w lepszej rozdzielczości
Już miałem odburknąć coś o googlach, ale od jakiegos czasu mocno kibicuję temu projektowi :mrgreen: Więc: http://planet.openmoko.org/
http://www.openmoko.org/
http://wiki.openmoko.org/wiki/Look_%26_Feel

a jak sie ktos choc troche wysili to znajdzie gotowy emulator tej maszynki oparty na qemu, więc prawie na żywo może tego "używać" ;)

Gilanel: tnij proszę cytaty
Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: skoruppa »

przemk, slyszalem o projekcie, nawet na bierzaco go sledze, podoba mi sie fakt mozliwosci instalowania gier z linuksa (po malej obrobce :) ). Fajno by sie gralo w quake3 i wszystkie pochodne z tego na komorce xD. Szkoda, ze narazie jedyna gra to supertux i sa problemy z sterowanie z powodu braku klawiszy :P (rysik nie starcza :) )
ImTheOne
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: ImTheOne »

Nokia posiada dwa modele z linuksem, jutro jak będę w pracy napiszę więcej o nich (-:
miszczuskc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: miszczuskc »

Pytam czysto teoretycznie: Czy byłaby możliwość zainstalowania Beryla na takim Ubuntu Mobile? :mrgreen:
ImTheOne
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: ImTheOne »

Czysto teoretycznie odpowiadam, że skoro efekty pulpitu działają na laptopach, to kiedy telefony komórkowe osiągną podobne parametry to czemu nie? (-:
Swoją drogą telefony komórkowe wydają być się bezpieczniejsze kiedy mają zainstalowany linux. Symbian OS jest na tyle popularny, że powstaje na niego mnóstwo wirusów, a poprawki bezpieczeństwa nie są wydawane od ręki.

A dwa modele Nokii które mają system operacyjny linux to N770 i N800.
Awatar użytkownika
adikpn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 6.06
Kontakt:

Post autor: adikpn »

Nokia posiada dwa modele z linuksem, jutro jak będę w pracy napiszę więcej o nich (-:
nietylko nokia ma modele z linuxem ale także motorola oraz niedostępne w polsce Sharpy i Neci. Tylko niepamiętam modeli jak znajdę to dodam mam tylko pytanko jak mam se k750i to na linuxie ruszy bez problemu??? Czy ktoś miał jakieś kłopoty z tym telefonem....

[ Dodano: 31 Maj 07, 21:39 ]
miszczuskc napisał:
Pytam czysto teoretycznie: Czy byłaby możliwość zainstalowania Beryla na takim Ubuntu Mobile?
być może a było by bardzo ciekawie ja się na to pisze :P:P
.::Linux user #458820 Ubuntu user #18712::.
...::: Piąty element nie śpi nigdy :::...
..::Moja druga miłość VW Golf II a.k.a pyrka::..
Googlarz

Post autor: Googlarz »

ImTheOne pisze:Symbian OS jest na tyle popularny, że powstaje na niego mnóstwo wirusów, a poprawki bezpieczeństwa nie są wydawane od ręki.
ale tylko "nokiowy" Series60 (i to nie najnowszy) bo na UIQ od SonyEricsson'a (od najwcześniejszych wersji) nie ma żadnych wirusów (chodź antywiry istnieją) ]mam tylko pytanko jak mam se k750i to na LINUKSIE ruszy bez problemu??? Czy ktoś miał jakieś kłopoty z tym telefonem.... [/quote]
będzie wykrywany jako dysk zewnętrzny (ale zapis danych u mnie następuje po kliknięciu "odmontuj")
baczek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: baczek »

Ja mialem doczynienia troche z motorola E2 z linuxem na pokladzie. Jednak mozliwosci tego systemu w porownaniu z WinMobile czy Symbianem S60 sa narazie dosc mocno ograniczone. Funkcjonalnosc na poziomie zwyklej javy
Cyr4x
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.10

Odp: Telefon komórkowy z Linuxem

Post autor: Cyr4x »

Motorola V8 też pracuje na Linuksie, ale to w zasadzie tylko jądro, bo samo oprogramowanie nie odbiega niczym od innych zwykłych telefonów. Ciekawe, czy to pracuje na standardowym Xorgu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”