Telefon komórkowy z Linuxem
Telefon komórkowy z Linuxem
Witam
Czy ktos uzywal juz telefonu komorkowego z zainstalowanym Linuxem?
Jestem ciekaw czy dalo by sie stworzyc alternatywe dla Wind.Crossbow czy Symbian?
pozdrawiam
Bartek
Czy ktos uzywal juz telefonu komorkowego z zainstalowanym Linuxem?
Jestem ciekaw czy dalo by sie stworzyc alternatywe dla Wind.Crossbow czy Symbian?
pozdrawiam
Bartek
http://youtube.com/watch?v=QyVJgw-H5l8
Spojrz na to ^_^ Konkurencja raczej to nie jest, choc... W kazdymbadz razie ciekawostka niezla
Spojrz na to ^_^ Konkurencja raczej to nie jest, choc... W kazdymbadz razie ciekawostka niezla

- garwol
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
http://youtube.com/watch?v=4oCOV5cgQOo
http://youtube.com/watch?v=GGK4Fshs6YI
qtopia linux na siemensie sx1, uzytecznosc narazie tez nieduza, ale projekt podobno ciagle sie rozwija, i nie wymaga zadnych modyfikacji sprzetowych jak ten z postu wyzej, kabelek na usb i jazda
http://youtube.com/watch?v=GGK4Fshs6YI
qtopia linux na siemensie sx1, uzytecznosc narazie tez nieduza, ale projekt podobno ciagle sie rozwija, i nie wymaga zadnych modyfikacji sprzetowych jak ten z postu wyzej, kabelek na usb i jazda

niezle z Was swiry 
chodzilo mi raczej o preinstalowany system dopasowany do hardware niz samorobki
w Azji mozna dostac wszystko ale zeby to kupic/sprzedac w Europie to juz inna historia
W Europie na razie wiekszosc producentow koncentruje sie na MSofcie, ktory pewnie poczeka az poniosa ryzyko przy wprowadzaniu a potem ich wszystkich polknie
jedyny opor moze stawiac Nokia z Symbianem i zapowiadany ajfone z Mac OSX
gdyby pojawily sie komory z Linuxem?
chyba lepiej, niz nosic winddowsa w kieszeni?

chodzilo mi raczej o preinstalowany system dopasowany do hardware niz samorobki

w Azji mozna dostac wszystko ale zeby to kupic/sprzedac w Europie to juz inna historia
W Europie na razie wiekszosc producentow koncentruje sie na MSofcie, ktory pewnie poczeka az poniosa ryzyko przy wprowadzaniu a potem ich wszystkich polknie
jedyny opor moze stawiac Nokia z Symbianem i zapowiadany ajfone z Mac OSX
gdyby pojawily sie komory z Linuxem?
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Juz wkrotce ma szanse pojawic sie swietna maszynka, calkowicie pracujaca pod Linuksem - Neo1973. Popatrz także na projekt OpenMoko. Prototypy juz sa i dzialaja, nawet jeden gosc z Polski ma takie maszynki Z tego co pamietam to jest na zmodyfikowanym Debianie i nawet aplikacje apt'em można instalowacselenauta pisze:gdyby pojawily sie komory z LINUKSEM?

- Gilanel
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Masz może link do tego obrazka w lepszej rozdzielczościprzemk pisze:Juz wkrotce ma szanse pojawic sie swietna maszynka, calkowicie pracujaca pod Linuksem - Neo1973. Popatrz także na projekt OpenMoko. Prototypy juz sa i dzialaja, nawet jeden gosc z Polski ma takie maszynki Z tego co pamietam to jest na zmodyfikowanym Debianie i nawet aplikacje apt'em można instalowacselenauta pisze:gdyby pojawily sie komory z LINUKSEM?
Obrazek
Narazie wygląda to świetnie
Jak taką komórę wprowadzą na rynek, to powodzenie wśród maniaków LINUXA guarantowane

Rower VS ciężarówka - mam szczęście że żyję 

-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Kontakt:
Już miałem odburknąć coś o googlach, ale od jakiegos czasu mocno kibicuję temu projektowiGilanel pisze:Masz może link do tego obrazka w lepszej rozdzielczości

http://www.openmoko.org/
http://wiki.openmoko.org/wiki/Look_%26_Feel
a jak sie ktos choc troche wysili to znajdzie gotowy emulator tej maszynki oparty na qemu, więc prawie na żywo może tego "używać"

Gilanel: tnij proszę cytaty
- skoruppa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
przemk, slyszalem o projekcie, nawet na bierzaco go sledze, podoba mi sie fakt mozliwosci instalowania gier z linuksa (po malej obrobce
). Fajno by sie gralo w quake3 i wszystkie pochodne z tego na komorce xD. Szkoda, ze narazie jedyna gra to supertux i sa problemy z sterowanie z powodu braku klawiszy
(rysik nie starcza
)

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
Czysto teoretycznie odpowiadam, że skoro efekty pulpitu działają na laptopach, to kiedy telefony komórkowe osiągną podobne parametry to czemu nie? (-:
Swoją drogą telefony komórkowe wydają być się bezpieczniejsze kiedy mają zainstalowany linux. Symbian OS jest na tyle popularny, że powstaje na niego mnóstwo wirusów, a poprawki bezpieczeństwa nie są wydawane od ręki.
A dwa modele Nokii które mają system operacyjny linux to N770 i N800.
Swoją drogą telefony komórkowe wydają być się bezpieczniejsze kiedy mają zainstalowany linux. Symbian OS jest na tyle popularny, że powstaje na niego mnóstwo wirusów, a poprawki bezpieczeństwa nie są wydawane od ręki.
A dwa modele Nokii które mają system operacyjny linux to N770 i N800.
- adikpn
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 6.06
- Kontakt:
nietylko nokia ma modele z linuxem ale także motorola oraz niedostępne w polsce Sharpy i Neci. Tylko niepamiętam modeli jak znajdę to dodam mam tylko pytanko jak mam se k750i to na linuxie ruszy bez problemu??? Czy ktoś miał jakieś kłopoty z tym telefonem....Nokia posiada dwa modele z linuksem, jutro jak będę w pracy napiszę więcej o nich (-:
[ Dodano: 31 Maj 07, 21:39 ]
być może a było by bardzo ciekawie ja się na to piszemiszczuskc napisał:
Pytam czysto teoretycznie: Czy byłaby możliwość zainstalowania Beryla na takim Ubuntu Mobile?

.::Linux user #458820 Ubuntu user #18712::.
...::: Piąty element nie śpi nigdy :::...
..::Moja druga miłość VW Golf II a.k.a pyrka::..
...::: Piąty element nie śpi nigdy :::...
..::Moja druga miłość VW Golf II a.k.a pyrka::..
ale tylko "nokiowy" Series60 (i to nie najnowszy) bo na UIQ od SonyEricsson'a (od najwcześniejszych wersji) nie ma żadnych wirusów (chodź antywiry istnieją) ]mam tylko pytanko jak mam se k750i to na LINUKSIE ruszy bez problemu??? Czy ktoś miał jakieś kłopoty z tym telefonem.... [/quote]ImTheOne pisze:Symbian OS jest na tyle popularny, że powstaje na niego mnóstwo wirusów, a poprawki bezpieczeństwa nie są wydawane od ręki.
będzie wykrywany jako dysk zewnętrzny (ale zapis danych u mnie następuje po kliknięciu "odmontuj")
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.10
Odp: Telefon komórkowy z Linuxem
Motorola V8 też pracuje na Linuksie, ale to w zasadzie tylko jądro, bo samo oprogramowanie nie odbiega niczym od innych zwykłych telefonów. Ciekawe, czy to pracuje na standardowym Xorgu.