sferia konfiguracja i udostepnianie internetu w lan

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.

Czy mój post pomógł Ci w skonfigurowaniu twojego połączenia?

Czas głosowania minął 27 lip 2008, 21:45

Nie.
0
Brak głosów
Nie.
0
Brak głosów

Liczba głosów: 0
zirozibi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME

sferia konfiguracja i udostepnianie internetu w lan

Post autor: zirozibi »

A oto post, który na pewno się przyda posiadaczom sferii i modemu AnyDATA ADU-530c. Do innych modemów na pewno też będzie pasował poniższy post:razz:. Przedstawię też sprawę udostępniania innym komputerom w sieci:grin: . Oto dwa punkty:
I. Konfiguracja internetu od sferii.
II. Udostępnianie połączenie innym komputerom w naszej sieci lokalnej (LAN).

I. Konfiguracja internetu od sferii.
1. Klikamy ikonkę sieci, która znajduje się przy naszym zegarku i klikamy ręczna konfiguracja lub wchodzimy do system -> administracja -> sieć
2. Klikamy na połączenie modemowe, gdy się podświetli to klikamy właściwości
3. Opis konkretnych zakładek.
a. Ogólne
Numer telefonu: #777
Nazwa użytkownika: otrzymana_od_sferii
Hasło: otrzymane_od_sferii
b. Modem
Port modemu: /dev/ttyUSB0
Wybieranie: tonowe
Głośność: niska
c. Opcje
Zaznaczamy wszystko
4. W oknie ustawienia sieci klikamy zakładkę DNS i wpisujemy DNS otrzymane od sferii. Teraz możemy zamknąć wszystko i zrestartować komputer:-)
5. Powtarzamy pkt. nr. 1 i sprawdzamy czy połączenie modemowe jest odznaczone ptaszkiem przy jego ikonie. Jeśli nie to odznaczamy.
6. Włączamy przeglądarke.
a. Jeśli śmiga to dobrze.
b. Jeśli nie to w konsoli wpisujemy: sudo iptables -F
7. Teraz powinno działać. Jeśli jednak nie działa to sprawdzamy nasz ip na ppp0. W konsoli wpisujemy: sudo ifconfig ppp0
Jeśli nie jest podane pole inet addr to ponownie restartujemy komputer. Po zalogowaniu na nasze konto klikamy nasza ikonę sieci i wybieramy połączenie wdzwaniane -> Połącz z ppp0...
8. Teraz możesz się cieszyć internetem.

II. Udostępnianie połączenie innym komputerom w naszej sieci lokalnej (LAN).
1. Krosujemy kabelek, albo taki kupujemy, jeśli łączymy dwa komputery. Jeśli łączy komputery za pomocą przełącznika to nie musimy krosować kabelków.
2. Zakładamy, że nasz komputer, który jest bramą, ma adres 192.168.0.1
3. Na komputerach klientach, na których jest win xp na przykład:grin:, wchodzimy do właściwości połączenia sieciowego -> TCP/IP i ustawiamy adres komputera np. 192.168.0.2
4. Jako bramę podajemy adres naszego komputera czyli: 192.168.0.1
5. Jako DNS wpisujemy adres serwerów od sferii.
6. Klikamy zaawansowane i tam w zakładce WINS odznaczamy opcję Włącz wyszukiwanie LMKOSTS i w Ustawieniach systemu NetBIOS zaznaczamy włącz system NetBIOS przez TCP/IP
7. Zatwierdzamy zmiany i restartujemy komputer.

To co jest poniżej wpisujemy w naszej konsoli:-)
1. W konsoli wpisujemy: sudo sysctl net.ipv4.ip_forward=1
2. W konsoli wpisujemy: sudo gedit /etc/sysctl.conf i wpisujemy na końcu pliku net.ipv4.ip_forward = 1 i ostatecznie zapisujemy zmiany.
3. W konsoli wpisujemy: sudo iptables -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -j MASQUERADE -t nat
4. W konsoli wpisujemy: sudo gedit /etc/rc.local i na samym końsu, ale przed exit 0; wpisujemy iptables -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -j MASQUERADE -t nat i ostatecznie zapisujemy zmiany.

To na tyle:-). Życzę powodzenia. W razie ewentualnych problemów piszcie to coś razem zdziałamy:-). Pozdraiwam.

EDIT:
Dodam jeszcze, że aby internet działał w sieci lan musimy w konsoli wydać polecenie: sudo ifconfig eth0 <adres_naszej_bramy> czyli np. 192.168.0.1
Kayaman
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Odp: sferia konfiguracja i udostepnianie internetu w lan

Post autor: Kayaman »

Dzięki. To jest najlepszy sposób na podłączenie internetu ze Sferii na Linuxie jaki znalazłem. Akurat też potrzebowałem udostępnić przez LAN internet na windę i to też działa. :)
Moje pytanie brzmi czy da się tak zrobić aby nie trzeba było wpisywać tej komendy w konsoli, która udostępnia internet za każdym razem. Wiem, że można zrobić tak aby na starcie automatycznie ładowała się ta komenda ale nie wiem czy rozwiązanie będzie najlepsze. Chodzi o to, że modem czasami się rozłącza i wtedy system już nie widzi modemu i trzeba albo ręcznie przez Gnome PPP włączyć net albo zresetować system. Czy da się to jakoś obejść jednocześnie w połączeniu z automatycznym udostępnianiem internetu w sieci.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
20_Cent
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: 20_Cent »

witam mam pytanko mam internet i musze zrobic konfiguracje na ubuntu adresu ip zeby sie lonczyc wpisac te wszystkie maski podsici itp.jak to mam zrobic i czy bys mogl przeslac mi komede do tego
Awatar użytkownika
Noea
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Noea »

20_Cent
szukanie nie boli naprawde , podpinasz sie pod temat nie dotyczacy zupelnie Twojego problemu
poszukaj poczytaj o network-menager .
Ubuntu Counter Project - user number # 23841
AMD Phenom II X2 , GF 9800 GT , 4 gb ram - U 10.4
zirozibi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: zirozibi »

Proponuje w pliku pod adresem /etc/rc.local dopisać przed exit 0 te linijki:
sysctl net.ipv4.ip_forward=1
i
iptables -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -j MASQUERADE -t nat
i to powinno załatwić sprawe:razz:.
Na slackware zadziałało to i tu powinno.

P.S.
Cieszę się, że moje ciągłe eksperymenty z linuxami nie idą na marne:razz:...

A i jeszcze jedno, ifconfig eth0 192.168.0.1 up, i to tyle:-)
Kayaman
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Kayaman »

Jeszcze jedno pytanko zirozibi.
A jak zrobić aby przez podłączonego kompa do LANU w wyżej opisany sposób tego z XP działało; POP3, SMTP i IMAP. Tzn. aby z programu pocztowego Thunderbird można było odbierać mejle bo nie widzi połączenia niestety. Czy trzeba z matki pod Ubuntu wydać jeszcze jakąś dodatkową komendę?
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”