Witam
Ma ktoś może jakieś informacje, czy Ubuntu 8.04 (serwer i desktop) wspierają cały sprzęt w HP ProLiant ML310 G5? (zwłaszcza kontroler RAID i .... wentylatory:-|))...
Dzisiaj przychodzi do nas taki sprzęt i chcę się skusić na instalację Ubuntu...
Dzięki za wszystkie informacje.
HP ProLiant ML310 G5 raid (kompatybilność)
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
HP ProLiant ML310 G5 raid (kompatybilność)
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
- Xarlith
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Odp: HP ProLiant ML310 G5 raid (kompatybilność)
Jaki to kontroler? Jeśli sprzętowy to nie będzie problemu, a jeśli zintegrowany z płytą, biosem to instalacja nie przebiega już tak gładko, trzeba użyć sterownika dmraid. Jeśli nie wiesz jaki masz kontroler to odpal Ubuntu z LiveCD i zobacz czy możesz przeglądać i modyfikować zawartość partycji. Jeśli się okaże, że nie, ta masz 2 ścieżki do wyboru.
a) Stworzyć software RAID za pomocą mdadm (wadą jest brak możliwości instalacji Windowsa)
b) Stworzyć FakeRAID za pomocą dmraid (wadą jest podobno mniejsza stabilność i wolniejszy zapis i odczyt danych niż na software RAID)
Opis tworzenia macierzy za pomocą mdadm jak i dmraid znajdziesz na forum.
a) Stworzyć software RAID za pomocą mdadm (wadą jest brak możliwości instalacji Windowsa)
b) Stworzyć FakeRAID za pomocą dmraid (wadą jest podobno mniejsza stabilność i wolniejszy zapis i odczyt danych niż na software RAID)
Opis tworzenia macierzy za pomocą mdadm jak i dmraid znajdziesz na forum.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
HP chwali się często swoim wsparciem dla Linuxa, na tej serii (Proliant) szczególnie. Nie powinno być problemów.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
No i nie było bez zgrzytów.
Kontroler zintegrowany. Próbowałem zrobić software-raid (dmraid?), ale nic z tego nie wyszło. W końcu zainstalowalem CentOS'a, bo jego instalator załatwił sprawę za mnie.
Jutro polecę z instalacją Ubuntu (na już ustawionych partycjach).
Dziękuję za odpowiedzi.
Kontroler zintegrowany. Próbowałem zrobić software-raid (dmraid?), ale nic z tego nie wyszło. W końcu zainstalowalem CentOS'a, bo jego instalator załatwił sprawę za mnie.
Jutro polecę z instalacją Ubuntu (na już ustawionych partycjach).
Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
- Xarlith
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Podobno w wersji 8.10 dmraid ma już być zintegrowany z ubuntu i nie będzie problemów. Na razie pozostaje zabawa we własnym zakresie. U każdego dmraid działa innaczej. Ja instalowałem ubuntu w ten sposób http://www.ubuntu.pl/forum/viewtopic.ph ... 59#p465259. Mandriva i chyba Fedora wykrywa poprawnie fakeRAID przy instalacji.