ingerencja w oprogramowanie routera

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
willhelm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

ingerencja w oprogramowanie routera

Post autor: willhelm »

Witam,

pytanie bardzo nietypowe i mało mające wspólnego z Ubuntu, ale może ktoś mi tu pomoże, albo będzie przynajmniej wiedział jak tego szukać... Oczywiscie przewalilem google, ale chyba mam zbyt mala wyobraznie w dobieraniu slow kluczowych:)

Chcialbym wejsc "w" router (Belkin f5d7320-4). Chcialbym moc zobaczyc jak wyglada jego SO, co mozna ew. zmienic, gdzie dodac narzedzia (ktore notabene sciagnalem z oficjalnej strony) itd itp. Wiem, ze to malo bezpieczne dla niego, zwlaszcza jesli bede wprowadzac zmiany, wiem, ze traci sie gwarancje (i tak wygasla). Prosze podrzuccie mi jakis pomysl, jak dostac sie do niego. Myslalem o ssh, ale po wielu probach odgadniecia loginu zrezygnowalem. Prosze podpowiedzcie...
Linux is the power!
Awatar użytkownika
frklin
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: ingerencja w oprogramowanie routera

Post autor: frklin »

Żeby zalogować się na router przez ssh musisz chyba usługę mieć taką na nim odpaloną? ;) Na tym forum znają się na routerach jak nikt.
http://openlinksys.info/forum/index.php
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: mario_7 »

Tutaj masz przykładowy zmodyfikowany przez kogoś firmware do routera Belkin (może nawet pasuje do Twojego routera?)
http://www.haxxed.com/belkin/

Jeśli sam firmware Ci się nie przyda, to poczytaj sobie w jaki sposób instaluje się tą zmodyfikowaną wersję - może w ten sposób da się też coś wyciągnąć. A może na stronie znajdziesz jakieś pomocne linki - poszukaj ;]
broken
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: broken »

Jeśli chcialbyś w nim cokolwiek modyfikować to musisz troche poczytać. Bo w wiekszości wypadków każdy z tych routerków oparty jest na jakimś konkretnym układzie i wyspecjalizowanym procku np. MIPS (Philips NINO), ARM7 (Samsung). Do tego nei kazdy router bazuje na Linuxie - w wiekszosci urzadzenia Belkina bazuja na zastrzezonych systemach takich jak VxWorks. Tylko niektore routery - zeby bylo smieszniej - te najtansze bazuja na Linuxie :)
------------------------------------------------
Nie pomagam poza forum!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”