brak aktualizacji wskaźnika zarządzania energią na vaio vgn-cr

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
pawel.osipowski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

brak aktualizacji wskaźnika zarządzania energią na vaio vgn-cr

Post autor: pawel.osipowski »

Witam,

Mam problem z tzw. powermenager'em. Kiedy odłączam laptopa od kabla zasilania ikona w pasku nie zmienia się na zasilanie z baterii. Po najechaniu pokazuje tylko żywotność baterii, ale nie włącza się tryb oszczędzania, który przyporządkowałem działaniu na akumulatorze. Wygląda na to, że power menager sam się nie aktualizuje.
Kiedy wpisuję komendę
sudo dpkg-reconfigure hal
to uaktualnia mi się stan na pracę na baterii i wszystko gra. Probelm działa też w drugą stronę. Proszę o pomoc!
Awatar użytkownika
gofer83
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: brak aktualizacji wskaźnika zarządzania energią na vaio vgn-cr

Post autor: gofer83 »

Dołączam się do prośby - też mnie to troszkę denerwuje, że system sam "w locie" nie reaguje na to czy jest bateria czy nie.

EDIT:
Okej...ja zrobiłem sobie mały skrypcik i wrzuciłem go na pasek, żeby jednym "klikiem" odświeżyć ręcznie power-managera (działa jak komenda powyżej ale nie wymaga urochomienia terminala i strzelania z palca:oops:). Przydała by się automatyzacja takiego skryptu...można by się "podczepić" pod jakiś proces który sprawdza stan baterii...

Kod: Zaznacz cały

#! /bin/bash
dpkg-reconfigure hal
...ja nie wiem (jeszcze) jaki to może być proces, więc programiści - do dzieła!;-)
Obejrzyj "Zeitgeist" i zacznij budować mosty a palić schematy!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”