Acer Extensa 5630Z

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
marcinq3
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Acer Extensa 5630Z

Post autor: marcinq3 »

Przymierzam się do zakupu Acera Extensa 5630Z (http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?pid=C0203598).
Jak laptopy tej firmy sprawują się u Was? Czytając różna fora mam wrażenie że ich jakość nie jest za dobra - wydawać się może nawet że cały czas spędzają w serwisie ;).
Jedynie na tym forum nie zauważyłem krytycznych postów na temat acera - jeśli chodzi o serwis, częste psucie?
Oczywiście na tym acerku planuje postawić ubuntu.
Kubeczek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Acer Extensa 5630Z

Post autor: Kubeczek »

Mam w domu 2 acery. Jeden z serii Travel mate drugi z serii Extensa. Jeden od 2.5 roku drugi od roku. Do tej pory ni jeden ni drugi nie zaliczył żadnego serwisu. Oczywiście jakość obudowy i ogólne wykonanie nie stoi na jakimś szczególnie wysokim poziomie, w porównaniu do innych producentów. Ale myślę, że cena to rekompensuje :)
marcinq3
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Czyli wszystko działa ok - klawiatura, touchpad, dodatkowe przyciski funkcyjne (ogólnie się nie sypie ;))?
Jeszcze jedno który posiadasz model extensy?
Kubeczek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Kubeczek »

Co do Linuksa mogę mówić tylko za extense, ten drugi lapek nie jest mój i na nim windows króluje. Touchpad bez kłopotów. Generalnie nie wszystkie przyciski funkcyjne działają bez problemu jednak to mi nie przeszkadzało na tyle aby się tym zajmować. (Używam klawiatury zewnętrznej.) A tutaj jest pokazane jak skonfigurować te przyciski: http://ubuntutweak.blogspot.com/2008/08 ... -acer.html
Hmm Wi-fi od broadcomu które mam jakieś działa po instalacji jakiegoś sterownika własnościowego (ubuntu sam to załatwił).
Pozatym mam na pokładzie karte graficzną intel x3100. Karta działa dosyć dobrze, akceleracja jest od razu. Jednak pod lin charakteryzuje się niestety mniejszą wydajnością niż na Windowsie (Tzn to subiektywna opinia. Jednak widziałem na you tube ze nawet hl2 odpalił na niej ktoś na windowsie i chodziło znośnie. U mnie na Linuksie tremulous się chwilami ścina.).
Irdy i bluetooth nie testowałem.

Jeśli byś się skusił na ten model to byłbym wdzięczny gdybyś się podzielił wrażeniami co do grafiki. :)
aesir
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: aesir »

Pozwólcie, że przyłączę się do tematu :)
Ja posiadam Extense 5620Z i jestem z niej bardzo zadowolony :) Co prawda posiadam go od miesiąca, ale myślę, że będzie mi długo służył. Także ja osobiście polecam acerki :)

P.S od dwóch dni jestem na Ubuntu, czy na linuksie trzeba instalować wszystkie stery do karty graf. itp? Jeśli odpowiedź jest prosta to sorki, ale ja jestem zielony :|
Awatar użytkownika
aga
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Post autor: aga »

P.S od dwóch dni jestem na Ubuntu, czy na linuksie trzeba instalować wszystkie stery do karty graf. itp? Jeśli odpowiedź jest prosta to sorki, ale ja jestem zielony
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
poszukaj, jeśli nie znajdziesz nic dla siebie, to załóż temat
Jeśli masz problemy z ortografią, to zainstaluj słownik do przeglądarki.
Temat rozwiązany -wpisz [solved]
Ubuntu user # 20613 i user #474846
Świetny Blog
Grupa Ubuntu.pl na lastfm- Zapraszamy
tmi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: tmi »

Od dwóch miesięcy mam Ext 5620z, cały czas na kUbuntu.

Wszystko działa prawidłowo, jedynie kontrolka od karty sieciowej się nie pali, jednak sama karta działa, podobnie z resztą jak na np. Back Track.

na początku były problemy z dźwiękiem po hibernacji, którego nie było, ale problem łatwy do rozwiązania, teraz hibernacja w ogóle mi nie działa nie wiedzieć czemu.

Ogólnie jest ok, bierz extense bo warto, tanio, wydajnie, solnidnie, linux hooooola, co dla mnie jest bardzo ważne bo pracuję tylko na tym systemie.
marcinq3
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jakie karty wifi macie w swoich acerach?
Ja mam np zaufanie tylko do kart intela (3945 oraz 4965) których sterowniki są od jakiegoś czasu w kernelu.
Czytałem że acery mają przeważnie karty firmy Broadcom. Wiem że do kart tej firmy jest sterownik b43 (http://linuxwireless.org/en/users/Drivers/b43), ale z tego co czytam na większości postów (szczególnie na tym forum) to ludzie używają sterowniki windowsowe przez ndiswrapper'a - w czym on jest taki dobry, gdzieś obiło mi się o uszy że takie sterowniki źle wpływają na hibernację i suspend (sorry za wyrażenie).
Co jest złego jest w sterowniku b43?
tmi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: tmi »

04:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)

Nie używam do tej karty ndiswrappera, jest osobny projekt z driverami do tej karty, działa ok, nie wiem tylko czy obsługuje wstrzykiwanie pakietów.

Hibernacja i tak mi nie działa, nie wiem czemu :-D
Nazywam to urokami Linuksa.
papcioarek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Acer Extensa 5630Z

Post autor: papcioarek »

Mam Ex5620Z i Aspire3000 (na nim win), pod extensa: kubuntu i ubuntu, wszystko chodzi, tyle ze grafika zacina sie w linuxowych grach (ale pracuje nad tym), poza tym podczerwien, bluetooth wszystko ladnie dziala, nawet kamerka (logitech e3500 dziala). ogolnie zadowolony:-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”