Witam
Na windzie mam openvpn i działa a na Ubuntu nie???
1. Zainstalowałen Openvpn
2. Skopiowałem plik w windy o nazwie z.opvn do /etc/openvpn i zmienilem mu nazwe na z.conf
3. skopiowalem cetryfikaty i klucze do w.w katalogu czyli: z_ca.crt, z_r.crt, z_r.key
4. sprawdzilem w z.conf scieżki do certyfikatow, kluczy i ustawilem prawodłowo czyli do /etc/openvpn/
5. jako root odpaliłem polecenie openvpn --config /etc/openvpn/z.conf
6. i nie działa
sprawdzilem if config nie ma tunelu
a po punkcie 5 wyswietlo mi się:
Tue Oct 14 21:36:43 2008 OpenVPN 2.0.9 i486-pc-linux-gnu [SSL] [LZO] [EPOLL] built on Jun 11 2008
Tue Oct 14 21:36:43 2008 IMPORTANT: OpenVPN's default port number is now XXXX, based on an official port number assignment by IANA. OpenVPN 2.0-beta16 and earlier used 5000 as the default port.
Tue Oct 14 21:36:43 2008 WARNING: No server certificate verification method has been enabled. See http://openvpn.net/howto.html#mitm for more info.
Tue Oct 14 21:36:43 2008 WARNING: file '/etc/openvpn/z_r.key' is group or others accessible
Tue Oct 14 21:36:43 2008 /usr/bin/openssl-vulnkey -q -b 2048 -m <modulus omitted>
Tue Oct 14 21:36:43 2008 ERROR: '/etc/openvpn/z_r.key' is a known vulnerable key. See 'man openssl-vulnkey' for details.
Tue Oct 14 21:36:43 2008 Exiting
port wymazalem z oczywistych wzgledów
Reasumując: Nie działa?????
Już któryś raz podchodze do zagadnienia i nic....
Proszę o pomoc
Openvpn na widzie dziala a na ubuntu nie? pomocy
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: Openvpn na widzie dziala a na ubuntu nie? pomocy
Witam,
Spróbuj jeszcze raz wygenerować klucze i certyfikaty. W maju była taka nieprzyjemna historia dotycząca pakietu OpenSSL dla wszystkich dystrybucji Linuxa, które bazują na Debianie. Chodziło o to, że Debianowa wersja OpenSSL miała "zepsuty" generator losowych bitów i można było bardzo prosto złamać wszystkie klucze, jakie zostały wygenerowane w przeciągu ostatnich dwóch lat. W każdym razie komunikat, który otrzymujesz informuje, że ten klucz jest podatny na złamanie. Dlatego OpenVPN odmawia jego użycia. Nie mam pewności, czy chodzi o tą podatność, którą przed chwilą opisałem, ale ponowna generacja klucza przy użyciu najnowszej wersji OpenSSL powinna rozwiązać problem.
Pozdrawiam,
Andrzej Chmielowiec,
CMM Sigma
Spróbuj jeszcze raz wygenerować klucze i certyfikaty. W maju była taka nieprzyjemna historia dotycząca pakietu OpenSSL dla wszystkich dystrybucji Linuxa, które bazują na Debianie. Chodziło o to, że Debianowa wersja OpenSSL miała "zepsuty" generator losowych bitów i można było bardzo prosto złamać wszystkie klucze, jakie zostały wygenerowane w przeciągu ostatnich dwóch lat. W każdym razie komunikat, który otrzymujesz informuje, że ten klucz jest podatny na złamanie. Dlatego OpenVPN odmawia jego użycia. Nie mam pewności, czy chodzi o tą podatność, którą przed chwilą opisałem, ale ponowna generacja klucza przy użyciu najnowszej wersji OpenSSL powinna rozwiązać problem.
Pozdrawiam,
Andrzej Chmielowiec,
CMM Sigma
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Openvpn na widzie dziala a na ubuntu nie? pomocy
WItam
Dzieki za podpowiedz.
Sorki teraz dopiero miałem możliwość kontaktu z kompem więc troche zeszło.
Niestety ponowna próba jak podpowiedział Kolega nie zdała się na nic. Dalej sytuacja wygląda jak poprzednio na windzie tunel działa na ubuntu nie.....
Ale jeszcze raz wielkie dzięki i może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł jak to ugryść..
Pozdrawiam
Dzieki za podpowiedz.
Sorki teraz dopiero miałem możliwość kontaktu z kompem więc troche zeszło.
Niestety ponowna próba jak podpowiedział Kolega nie zdała się na nic. Dalej sytuacja wygląda jak poprzednio na windzie tunel działa na ubuntu nie.....
Ale jeszcze raz wielkie dzięki i może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł jak to ugryść..
Pozdrawiam