Java RMI prośba o linki z informacjami i kilka pytań

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Deathrider
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Java RMI prośba o linki z informacjami i kilka pytań

Post autor: Deathrider »

Cześć, szukam materiałów odnośnie wykorzystania technologii RMI do przesyłania plików w komunikacji klient-serwer. Mam do zrobienia prosty backup manager w javie - program przechowuje kopie plików na serwerze i w razie czego zgrywa ich kopie z powrotem na strone klienta. Chciałem do tego wykorzystać technologię RMI (nie wiem czy to dobry pomysł). Mam kilka pytań:
1. Czy jest możliwa komunikacja RMI na więcej niż jednym porcie jednocześnie (ten sam serwer i klient)??
2. Istnieją może w javie jakieś klasy przeznaczone do komunikacji sieciowej ?? konkretniej przesyłania plików ??
3. Istnieje może jakieś dobre środowisko (typu Eclipse) wspierające programowanie w tej technologii ?? NetBeans chyba zrezygnowało, do Eclipse jest niby plugin ale płatny(i to słono).

Prosiłbym także o jakieś linki do tutoriali -sam coś znalazłem, ale raczej proste opisy i podstaw.
No i może głupia prośba - ale jakby ktoś pomógł uruchomić usługę RMI pod windowsem, bo za nic nie daje rady :craz:

Pozdrawiam
Deathrider
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Java RMI prośba o linki z informacjami i kilka pytań

Post autor: Deathrider »

Okazało się że utknąłem znacznie wcześniej niż myślałem :cry:
Chciałem na razie odpalić prosty serwer na locallhost - tylko w celu nauki. Czy do korzystania z RMI muszę udostępniać folder zawierający klasy stub przez sambe ??
Awatar użytkownika
pkleszcz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Java RMI prośba o linki z informacjami i kilka pytań

Post autor: pkleszcz »

Odpowiednie klasy i interfejsy muszą być widoczne zarówno w kliencie jak i serwerze (dołączone do jar'a albo na ścieżce). Nie wymagane / nie potrzebne /nie przydatne jest udostępnianie na sambie - nic to nie da. Jedyna rzecz jaka jest potrzeba to pliki z polityka bezpieczeństwa do połączeń - na pewno każdy tutorial o tym pisze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”