Instalacja lazarusa

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Strzeminator
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Instalacja lazarusa

Post autor: Strzeminator »

Witam. Ostatnio zacząłem interesować się programowaniem. Zainstalowałem więc lazarusa, ale odrazu pojawiły się problemy. Mianowicie nie wiem jak zainstalować poprawnie źródła czy jak się to zwie (w każdym bądź razie dla linuxa już są i żadnymi błędami nie sypie) i jak w opcjach kompilatora z zakładki projekt wybieram system win32 oraz typ widgetu lcl (niekoniecznie) na win32/win64 to wyskakuje błąd

Kod: Zaznacz cały

/tmp/project1.lpr(8,7) Fatal: Can't find unit Interfaces used by Project1
. Czy ktoś wie jak temu zaradzić?

EDIT:
Jeśli ktoś niezbyt zrozumiał to chodzi mi o to, żeby w lazarusie stworzyć plik wykonywalny dla Windowsa. Problem w tym, że nie wiem co trzeba doinstalować oraz jak to skonfigurować, żeby taki plik można było utworzyć. Instalowałem to już kilka razy (również pakiet fpc crosswin32) i próbowałem różnych opcji, ale nic to nie dało. Dodatkowo są problemy z czcionką w programie. Czuję, że będę musiał jednak skorzystać z delphi na Windowsie, bo bawię się z tym programem drugi dzień i nic. Poza tym brakuje polskich HOWTO, a mimo, że angielski troszkę rozumiem mimo młodego wieku to i tak nic mi to nie pomaga. Nie wiem dlaczego tak ciężko jest skonfigurować ten program, może ja jestem tak głupi, a może twórcy nie postarali się tak bardzo przy tworzeniu tego programu... Szkoda mi tylko wyłącznie mojego czasu, który mógłbym poświęcić na naukę pascala, ale cóż. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”