Jak podzielić radiówkę poprzez WIFI ?
- Marvell
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Jak podzielić radiówkę poprzez WIFI ?
Witam.
Mam internet radiowy. Na dachu antena, na strychu AP, kabel z AP'ka podłączony do mojego kompa:].
Chciałbym podzielić łącze na 2 kompy (stacjonarny i laptop). Z tego co wyczytałem na różnych forach wnioskuję, że wystarczy mi router z WIFI, który podłączę do AP'ka i do mojego kompa, a laptop będzie miał internet przez WIFI. Czy dobrze myślę?
Mam jeszcze parę pytań:
1) Czy jeżeli mam teraz łącze 1mb to po rozdzieleniu będę miał 512kb na każdym kompie?
2) Jaki router najlepiej wybrać? (Słyszałem, że godne polecenia są PENTAGRAM i D-LINK)
3) Ile dB powinna mieć antena routera, abym mógł spokojnie przemieszczać się z laptopem po domu bez problemów z dostępem do sieci?
z góry dziękuję za odpowiedzi.
Mam internet radiowy. Na dachu antena, na strychu AP, kabel z AP'ka podłączony do mojego kompa:].
Chciałbym podzielić łącze na 2 kompy (stacjonarny i laptop). Z tego co wyczytałem na różnych forach wnioskuję, że wystarczy mi router z WIFI, który podłączę do AP'ka i do mojego kompa, a laptop będzie miał internet przez WIFI. Czy dobrze myślę?
Mam jeszcze parę pytań:
1) Czy jeżeli mam teraz łącze 1mb to po rozdzieleniu będę miał 512kb na każdym kompie?
2) Jaki router najlepiej wybrać? (Słyszałem, że godne polecenia są PENTAGRAM i D-LINK)
3) Ile dB powinna mieć antena routera, abym mógł spokojnie przemieszczać się z laptopem po domu bez problemów z dostępem do sieci?
z góry dziękuję za odpowiedzi.
Ludzie dzielą się na 10 grup - na tych, którzy rozumieją zapis binarny i resztę.
[ Gentoo ]
Linux user #479548
[ Gentoo ]
Linux user #479548
- sober
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86
Odp: Jak podzielić radiówkę poprzez WIFI ?
Można podzielić np w ten sposób: z anteny do rutera np tp-link 543g, a z niego na AP (np: tp-link wa501g) i dalej bezprzewodowo na dom. Ja mam w ten sposób i nie mam problemu czy parter, czy poddasze.
- marekubuntu
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Inne
dobrze myslisz : anten -> AP -> router -> kabel do PC -> Wifi-laptop.
Natomiast co do routera ... ja korzystam z TP-LINK'a (TL-WR543G) i D-Link'a (di-524). I jestem zadowolony. Raczej jest to rzecz gustu w Twoim przypadku, (jak sądzę nie jest to dom z żelbetu).
A co do podziału łącza ... router przydziela dynamicznie kazdemu uzytkownikowi "zależnie od mozliwości i potrzeb".
I antena - wszystko zalezy od konstrukcji domu, może wystarczyc standartowy pręt,a może być koniecznośc dokupienia nieco lepsze (warunki jak co do typu routera)j.
Natomiast co do routera ... ja korzystam z TP-LINK'a (TL-WR543G) i D-Link'a (di-524). I jestem zadowolony. Raczej jest to rzecz gustu w Twoim przypadku, (jak sądzę nie jest to dom z żelbetu).
A co do podziału łącza ... router przydziela dynamicznie kazdemu uzytkownikowi "zależnie od mozliwości i potrzeb".
I antena - wszystko zalezy od konstrukcji domu, może wystarczyc standartowy pręt,a może być koniecznośc dokupienia nieco lepsze (warunki jak co do typu routera)j.
- Marvell
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
Ludzie dzielą się na 10 grup - na tych, którzy rozumieją zapis binarny i resztę.
[ Gentoo ]
Linux user #479548
[ Gentoo ]
Linux user #479548
- marekubuntu
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Inne
z wymienionych przez Ciebie routerów, mam di-524 juz ponad 3 lata (kiedy go kupowałem, kosztował ponad 200 PLN). I wciąz na chodzie, własnie dzieki niemu teraz moge to pisać.
Co do innych - nie wiem.
Mam tez tp-link'a ale model TL-WR543G, ponad rok. Bez problemow.
pozdrawiam
------------------------------------------------
Co do innych - nie wiem.
Mam tez tp-link'a ale model TL-WR543G, ponad rok. Bez problemow.
pozdrawiam
------------------------------------------------
Ja mam linksysa i tez sobie chwale. Co do pytania pierwszego to jest tak: zalozmy ze na kompie 1. korzystasz z przegladarki i komunikatora, na drugim pobierasz cos z ftp. Router to taka sprytna maszynka, ktora przydzieli odpowiednio wiecej kompowi drugiemu lacza, poniewaz go wiecej potrzebuje. Na kompie pierwszym pozostanie tyle kb/s zebys mogl spokojnie surfowac w necie i rozmawiac przez komunikator, ale gdy wlaczysz tez pobieranie, predkosci odpowienio zrownowaza sie.