jest to mój pierwszy post tutaj, mam nadzieję, że umieszczam go w odpowiednim miejscu. Szukałem na forum podobnego tematu oraz rozwiązania jednak niestety nie udało mi się znaleźć. Do rzeczy więc.
Podczas startu systemu pojawia się taki komunikat:
"[ 37.598989] iTCO_wdt: failed to reset NO_REBOOT flag, reboot disabled by hardware"
na początku było wszystko ok, więc postanowiłem delikatnie mówiąc za bardzo się nim nie przejmować, jednak w chwili obecnej sytuacja się pogorszyła. Podczas startu systemu bootowanie zatrzymuje się właśnie w tym miejscu, po czym komputer się po prostu wyłącza:-x
Wcześniej taka sytuacja miała miejsce pare razy, w sensie raz na np 5 włączeń komputera, teraz ma ona miejsce za każdym razem.
Jedyny sposób aby system się załadował jest zabootowanie w trybie "recovery", po czym normalnie już startują X-sy.
Nie wiem czy ma to wpływ, ale kiedyś odpadła mi zworka z płyty głównej, eh nie wiedziałem gdzie ją przypiąć więc dalej nie kombinowałem a wszystko chodziło jak powinno.
Powyższe rzeczy zaczęły się dziać po zainstalowaniu opery i moich zabaw z compizem(bardzo delikatnych), a także IP wpisałem na sztywno, o ile może mieć to jakiś wpływ.
Wybaczcie ale jestem początkującym użytkownikiem, z Ubuntu jestem bardzo zadowolony i chciałbym umieć radzić sobie z takimi problemami.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że problem nie jest obcy i komuś udało się go rozwiązać.
EDIT:
Po aktualizacji systemu do wersji 8.10 jest lepiej, system jak narazie się nie wyłącza, jednak irytuje mnie ten komunikat, jeśli ktoś wie co on oznacza bardzo proszę o wiadomość.
I jeszcze jedno pytanie, czy ktoś wie jak zrobić aby podczas ładowania się systemu był widoczny pasek postępu z bitmapą Ubuntu? Nie wiem czemu ale u mnie widoczne są komunikaty co w danej chwili się ładuję.
Pozdrawiam.
EDIT:
Co do splasha już sobie poradziłem, jednak nadal ciekawi mnie co oznacza "no_reboot flag":-)
Kod: Zaznacz cały
http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?p=551031