wydajność w VirtualBox ?

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
kranu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 70
Rejestracja: 10 paź 2006, 20:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

wydajność w VirtualBox ?

Post autor: kranu » 23 kwie 2011, 17:59

Witam,

Na codzień używam Ubuntu, ale często się przełączam na Windowsa na drugim dysku aby zrobić coś w 3DS Max, Autocadzie , Inventorze lub z telefonem (Nokia Ovi Suite). Męczy mnie to przełączanie więc się zastanawiam czy sprawdziło by się to wszysko na maszynie wirtualnej? Głównie chodzi o wydajność - odczuję znacznie jej spadek? Z telefonem przez USB się połączę na Virtual Box? No i mam nadzieję zgodne to wszystko jest z posiadanymi licencjami. Mój sprzęt to Dual Core 3Ghz, 4GB RAM, GeForce 9500GT i środowisko 64bitowe.
pozdrawiam,
Kranu
Prakson
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 197
Rejestracja: 30 kwie 2007, 13:25
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: wydajność w VirtualBox ?

Post autor: Prakson » 23 kwie 2011, 18:17

Z telefonem się połączysz, jeśli twój procesor posiada wirtualizację sprzętową powinno być ok.
Awatar użytkownika
kranu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 70
Rejestracja: 10 paź 2006, 20:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: wydajność w VirtualBox ?

Post autor: kranu » 23 kwie 2011, 19:56

Prakson pisze:jeśli twój procesor posiada wirtualizację sprzętową powinno być ok.
Mój Dual Core niestety nie obsługuje sprzętowej wirtualizacji.
pozdrawiam,
Kranu
Dario84
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 61
Rejestracja: 03 maja 2007, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Re: wydajność w VirtualBox ?

Post autor: Dario84 » 23 kwie 2011, 21:12

nie wiem jak u innych userów, ale osobiście to miałem tak, że za każdym razem jak korzystałem z VirtualBoxa to wydajność miałem marną w porównaniu z VMware.
Awatar użytkownika
kondziu jah
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 621
Rejestracja: 27 wrz 2010, 19:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: wydajność w VirtualBox ?

Post autor: kondziu jah » 23 kwie 2011, 21:21

Do VB nie trzeba sprzetowej wirtualizacji, czego przykladem jestem ja na C2D E7400.
Skrypt pobierający najnowszy sterownik nvidia -> http://adf.ly/Y8HRT
http://adf.ly/Y8HMh -> zaproszenie do dropboksa -> 500MB gratis.
http://adf.ly/?id=5385762 -> zarabiaj na linkowaniu
http://adf.ly/YIOh1 -> UIQ3 is not dead!
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1172
Rejestracja: 19 lis 2006, 21:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: wydajność w VirtualBox ?

Post autor: pioruns » 24 kwie 2011, 00:23

kondziu jah pisze:Do VB nie trzeba sprzetowej wirtualizacji, czego przykladem jestem ja na C2D E7400.
Ale to osiągnięcia porównywalnej wydajności, co na oryginalnej maszynie (tak! jest praktycznie porównywalna), sprzętowej wirtualizacji trzeba. No i takiej maszynce trzeba sporo RAMu dać, żeby nie swapowała przy używanym sofcie.
Do autora wątku: Spróbować nie zaszkodzi. Zainstaluj na VB windę, wrzuć aktualizacje, zainstaluj jeden z programów, którego używasz i zobacz, jak to wygląda.
Jedyne, co będzie zawsze gorsze w wirtualnej maszynie, to wydajność 3D - w VB po prostu nie ma wsparcia GPU tak jak dla CPU (czyli pełne), zamiast karty swojej widzisz jakieś emulowane coś. O grach czy programach korzystających z CUDA (obliczenia Nvidia GPU) i analogicznej technologii w GPU od AMD - można zapomnieć.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości