ubuntu 17.10 i krusader z sudo

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
pajak1000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 10
Rejestracja: 22 paź 2012, 23:07
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Architektura: x86_64

ubuntu 17.10 i krusader z sudo

Post autor: pajak1000 » 30 paź 2017, 21:50

Witam
Do tej pory miałem Ubuntu 16.04 lts i krusader w trybie administratora działał ok po wpisaniu w terminalu komendy sudo krusader. Niestety po upgrade do wersji 17.10 program nie odpala się z konsoli w trybie administratora dostaje taka odpowiedź
pajak@MSI-MORTAR:~$ sudo krusader
[sudo] hasło użytkownika pajak:
QStandardPaths: XDG_RUNTIME_DIR not set, defaulting to '/tmp/runtime-root'
Invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 keyQXcbConnection: Could not connect to display :0
Przerwane
natomiast jeśli odpalę go normalnie to program wystartuje mogę go przełączyć w tryb administratora (narzędzia->alt+shift+k) wpisuje hasło roota i chcę usunąć z dysku pli to program melduje o braku dostępu czy jest na to jakiś sposób?
Z góry proszę o wyrozumiałość gdyż dopiero zaczynam zabawę z ubuntu
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1765
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: ubuntu 17.10 i krusader

Post autor: Tomfoc » 30 paź 2017, 23:00

Czy jest jakiś powód, dla którego musisz używać waylanda? Jeśli nie, to używaj xorga. Tam programy z sudo działają.
Możesz też używając waylanda zrobić to, co radzą tutaj: http://ubuntuhandbook.org/index.php/201 ... sudo-gksu/
Wypróbowałem - po tym zabiegu niektóre programy zaczęły działać, inne nadal nie działają.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2017, 23:52 przez Tomfoc, łącznie zmieniany 1 raz.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
pajak1000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 10
Rejestracja: 22 paź 2012, 23:07
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Architektura: x86_64

Re: ubuntu 17.10 i krusader

Post autor: pajak1000 » 30 paź 2017, 23:13

Dziękuję bardzo za podpowiedź Wykonałem komendę z opisu zarówno krusader jak i GParted ruszyły. A czy mógłbyś jeszcze napisać jak przełączyć waylanda na xorg ?
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1765
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: ubuntu 17.10 i krusader

Post autor: Tomfoc » 30 paź 2017, 23:44

W oknie logowania, przy przycisku Zaloguj, jest taki mały okrągły trybik. Po wpisaniu hasła kliknij trybik i wybierz Ubuntu on Xorg.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
pajak1000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 10
Rejestracja: 22 paź 2012, 23:07
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Architektura: x86_64

Re: ubuntu 17.10 i krusader

Post autor: pajak1000 » 31 paź 2017, 00:06

Dziękuję bardzo działa mam jeszcze takie pytanie czy za każdym razem po restarcie lub włączeniu komputera trzeba wybierać Ubuntu on Xorg czy system zapamięta te ustawienie ?
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1765
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: ubuntu 17.10 i krusader

Post autor: Tomfoc » 31 paź 2017, 00:14

Zapamięta :)
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”